Θέατρο & Κοινωνία στο Κρανίδι
Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας διοργανώνει και φέτος από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο 2019 και για 6η συνεχή χρονιά, το καταξιωμένο πλέον, με επαγγελματίες ηθοποιούς Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», στην έδρα του, τον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ στο Κρανίδι Ερμιονίδας, με την καλλιτεχνική εποπτεία του εμπνευστή του, καθηγητή κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου και με τη συμμετοχή διακεκριμένων ονομάτων του ελληνικού θεάτρου και της ελληνικής μουσικής σκηνής.
Έχοντας πλέον αναγνωριστεί ως η κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση της Ερμιονίδας, το Φεστιβάλ-θεσμός «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» συγκεντρώνει κάθε χρόνο ένα κοινό εξαιρετικά υψηλής στάθμης, συμβάλλοντας στην πολιτιστική και τουριστική τόνωση της περιοχής, μέσα από την προσπάθεια προώθησης της καλλιέργειας και διάδοσης του θεατρικού πολιτισμού.
Στη φετινή διοργάνωση είναι ενταγμένη μια καινοτομική εκδήλωση, που αναβαθμίζει και διαφοροποιεί αισθητά το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός από άλλα περιφερειακά φεστιβάλ:
Στο προ-φεστιβαλικό μέρος του, στις 8 & 9 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά κοινή δράση πολιτιστικού-επιστημονικού & επιμορφωτικού χαρακτήρα με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εδρεύει στο Ναύπλιο, ως η πρώτη μιας σειράς κοινών δράσεων, στο πλαίσιο επίσημης συνεργασίας που εγκαινιάζεται φέτος μεταξύ των δύο φορέων με στόχο την περαιτέρω καλλιέργεια της επιστήμης και ανάδειξης του θεατρικού πολιτισμού στην Ερμιονίδα και την Αργολίδα ευρύτερα.
Η εκδήλωση έχει τη μορφή διημερίδας, με τίτλο «Θέατρο & Κοινωνία: Με το βλέμμα στις τοπικές κοινωνίες», διοργανώνεται από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας, με συνδιοργανωτές τους Δήμους Ερμιονίδας, Ναυπλιέων και το Επιμελητήριο Αργολίδας, περιλαμβάνει δε, εισηγήσεις ακαδημαϊκού επιπέδου από τους καθηγητές του τμήματος, καθώς και θεατρικές παρουσιάσεις των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και για το ενδιαφερόμενο κοινό.
Η διεύρυνση της παρουσίας και δραστηριότητας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για πρώτη φορά στην Ερμιονίδα, με έναν αναγνωρισμένο πολιτιστικό φορέα του νομού, έχει ως στόχους, αφενός την εγγύτερη προσέγγιση του κοινού, την ευαισθητοποίησή του στα θέματα του θεατρικού πολιτισμού και αφετέρου το άνοιγμα και την αλληλεπίδραση του Πανεπιστημίου με το Δήμο Ερμιονίδας, που βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού μας.
Συνολικά, η δομή του 6ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα» θα έχει ως εξής: • Προ-φεστιβαλικά, διεξαγωγή της διημερίδας «Θέατρο & Κοινωνία: Με το βλέμμα στις τοπικές κοινωνίες» σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στις 8 & 9 Ιουνίου
• Έναρξη του Φεστιβάλ στις 29 Ιουνίου με συναυλία του Βασίλη Λέκκα.
• Στη διάρκεια του Ιουλίου, το κύριο, θεατρικό μέρος του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις, με τη συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων του ελληνικού θεάτρου.
• Λήξη του Φεστιβάλ στις 27 Ιουλίου με συναυλία της Γιώτας Νέγκα.
• Μετα-φεστιβαλικά, στις 10-13 Αυγούστου, παρουσίαση της ετήσιας θεατρικής παραγωγής του Θ.Ο.Ε. γύρω από το αρχαίο δράμα, με τη Μήδεια του Ευριπίδη.
Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί σύντομα.
Το προωθητικό υλικό της φετινής 6ης διοργάνωσης θα αποσταλεί ταχυδρομικά στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Ερμιονίδας, ενώ από τα μέσα Ιουνίου θα διανέμεται σε επιλεγμένα σημεία (καταστήματα, υπηρεσίες, ξενοδοχεία), καθώς και μέσω των συμμετεχόντων χορηγών και στο Θέατρο ARTίκι.
Ελπίζουμε πως με το πλούσιο φετινό μας πρόγραμμα θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το εύρος και την ποιότητα του έργου που επιτελούμε, με διακεκριμένο συνοδοιπόρο μας από εφέτος το διακεκριμένο πανεπιστημιακό Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Ναυπλίου, σε κοινή δημιουργική πολιτιστική και επιμορφωτική δράση, για την ενδυνάμωση του θεατρικού μας πολιτισμού και την πολιτιστική τόνωση του νομού Αργολίδας και της Ερμιονίδας μας, του τόπου που αγαπάμε και φροντίζουμε.
Τέλος, το Δ.Σ. του Θ.Ο.Ε. ανακοινώνει δημόσια την ομόφωνη απόφασή του να αφιερώσει το φετινό Φεστιβάλ στη μνήμη του πρώιμα εκλιπόντα μαέστρου Τάκη Μανιάτη, καθώς αποτέλεσε βασικό συνεργάτη του για πολλά έτη.
Ειδικό αφιέρωμα στη μνήμη του Τάκη Μανιάτη, θα γίνει στην έναρξη του Φεστιβάλ, με την παρουσία του Βασίλη Λέκκα, που στο παρελθόν είχαν συνεργαστεί, στην παράσταση του Θ.Ο.Ε. “Ματωμένος Γάμος”.