Για τον πολιτισμό ακούσαμε πολλά αυτή την περίοδο. Συνήθεια ειδικής περιόδου που περνάει! Στην πραγματικότητα, στις δράσεις για τον πολιτισμό η περιφέρεια καταγράφει σημαντικά δυναμικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες κι ας νιώθει μόνη, κι ας παλεύει με κάθε είδους αντιξοότητες μακριά από τις λεκτικές κορώνες περί πολιτισμού όσων εκφράζονται σε «ειδικές περιόδους».
Η «Πολιτιστική Αργολική Πρόταση», 25 χρόνια τώρα περπατά στον ίδιο δύσκολο δρόμο της ποιοτικής προσφοράς παρουσιάζοντας στο αργολικό κοινό σημαντικούς Έλληνες και ξένους δημιουργούς του θεάτρου και της τέχνης γενικότερα. Κατάφερε μέσα από την παρουσία της να δημιουργήσει ένα χώρο πολιτισμού που ξεπερνά κατά πολύ τους τέσσερεις τοίχους της θεατρικής της σκηνής παρουσιάζοντας στην Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα το έργο ενός ακούραστου πρωτομάστορα (Νικόλας Ταρατόρης) και μιας δυναμικής ερασιτεχνικής ομάδας, στο θέατρο, στη μουσική, στο τραγούδι! Σημαντικές συνεργασίες με το «Διάζωμα», με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, με το «Φεστιβάλ Επιδαύρου», αποτελούν τα φωτεινά σημεία αυτής της παρουσίας αλλά όχι τα μόνα.
Δεκάδες νέες και νέοι πέρασαν από το χώρο αυτό, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος για να ανακαλύψουν κρυφές δεξιότητες και να εκφράσουν τα καλύτερα στοιχεία του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους. Η «Πρόταση» δεν προτείνει απλά ένα βήμα τέχνης αλλά ταυτόχρονα ένα παιδαγωγικό εργαλείο στα μέτρα και την αυτενέργεια των συμμετεχόντων. Από την άποψη αυτή ο Πολιτισμός και ιδιαίτερα η Τέχνη στην καθημερινή της διάσταση αποτελεί τη σημαντικότερη προσφορά σε μια κοινωνία που κινδυνεύει να πολτοποιηθεί από την κενότητα των «λόγων περί πολιτισμού» και από τον βομβαρδισμό της με «πολιτιστικά» υποπροϊόντα. Παράλληλα, σε ολόκληρη αυτή την περίοδο παρουσίασε, με κριτική ματιά, έργα σημαντικών Ελλήνων και ξένων δημιουργών δίνοντας μεγάλη σημασία στη συζήτηση και τον προβληματισμό ταυτόχρονα με την ποιοτική ψυχαγωγία. Δεν είναι, επομένως, τυχαία η μεγάλη συμμετοχή του αργολικού κοινού στις παραστάσεις της «Πρότασης». Αυτήν ακριβώς τη διάσταση αναδεικνύει τις τελευταίες μέρες το «Γηροκομείο» που ανέβασε στη θεατρική της σκηνή βασισμένο στο έργο του Μανώλη Κορρέ : Οίκος Ευγηρίας «Η ευτυχισμένη Δύσις».
Το Γηροκομείο, λέξη άκομψη σε αντίθεση με τον «Οίκο ευγηρίας», συνειδητά επιλεγμένη για να υπογραμμίζει την τραγική διάσταση του θέματος, είναι ακριβώς η πρόταση προβληματισμού και διαλόγου για όσα μια σύγχρονη κοινωνία πρόνοιας και γνώσης έπρεπε να φροντίζει κατά προτεραιότητα, αλλά τα απωθεί στο περιθώριο διαψεύδοντας τον προνοιακό της χαρακτήρα και τη χρησιμότητα του πλούτου γνώσεων που διαθέτει. Κυρίως διαψεύδοντας τα όσα περί πολιτισμού θεωρεί ότι πιστεύει! Εξάλλου ο κίνδυνος του πιστοποιημένου δημογραφικού γήρατος να μετατραπεί και σε πνευματικό γήρας, δεν είναι καθόλου αμελητέος! Πρόκειται λοιπόν για μια παράσταση που αναδεικνύει από τη μια τις άθλιες συνθήκες οργάνωσης και λειτουργίας των γηροκομείων και από την άλλη, τις άθλιες προπαγανδιστικές πρακτικές των ΜΜΕ και ιδιαίτερα της τηλεόρασης.
Όμως η πρόταση της «Πρότασης» με την παράσταση αυτή πηγαίνει πολύ πιο βαθιά στο εσωτερικό μας και θέτει αμείλικτα ερωτήματα για τη στάση μας, τις νοοτροπίες μας, τον υποτιθέμενο ανθρωπισμό μας: για πια αλληλεγγύη φωνασκούμε; Ποια σχέση διατηρούμε με το κομμάτι του υπερήλικου εαυτού μας; Πως διαχειριζόμαστε τις κοινωνικές μας αξίες (αν υπάρχουν); Τι ακριβώς αισθανόμαστε για τους ανθρώπους που ονομάζουμε «γονείς» και «γονείς των γονιών μας»;
Η παράσταση που θα παρακολουθήσετε θα σας κάνει να νιώσετε θυμό και συγκίνηση, αγανάκτηση και τρυφερότητα, θα σας προκαλέσει γέλιο και δάκρυα. Στο τέλος, θα νιώσετε την ανακούφιση της επανασύνδεσής σας με το πραγματικό κοινωνικό διακύβευμα της κοινότητας και της συνύπαρξης μέσα σ’ αυτήν. Η αλληλεγγύη αποκτά τότε το πραγματικό, το θεμελιώδες περιεχόμενό της για την ίδια μας την ύπαρξη! Προλαβαίνετε να παρακολουθήσετε την εξαιρετική παράσταση σήμερα 2 Ιουνίου 2019 και το Σάββατοκύριακο 8-9 Ιουνίου 2019, στο «Θέατρο Πρόταση» Οδ. Ανδρούτσου 13, Άργος. Για κρατήσεις θέσεων 6944553080 και στο βιβλιοπωλείο «Εκ Προοιμίου».