ΠολιτισμόςΑρχείο

Πως να γίνουμε Κόστα Ρίκα

Μια μικρή χώρα με μεγάλους πόρους. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαμε χαρακτηρίσουμε την Κόστα Ρίκα, ένα κράτος παράδεισο στη Κεντρική Αμερική.

Το ήπιο κλίμα, η βιοποικιλότητα, η ηρεμία και η ανέγγιχτη φύση έχουν κάνει την Κόστα Ρίκα ένα από τα πιο ευτυχισμένα μέρη στον κόσμο, η οποία από το 1948 κατάργησε το στρατό και τα έξοδα για εξοπλισμούς τα διαθέτει πλέον για τον πολιτισμό και την υγεία για να εξασφαλίσει ποιοτική εκπαίδευση και δημόσιες υπηρεσίες.

Τώρα όμως ενώ εμείς ακόμα ψαχνόμαστε αν θα πληρώνουμε τις πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ, η Κόστα Ρίκα στοχεύει μέχρι το 2021 να γίνει το πρώτο παγκόσμιο πλήρες ελεύθερο πλαστικών, χωρίς άνθρακα έθνος.
Πώς; Από το 2014, η χώρα προμηθεύεται ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως ο άνεμος, ο ήλιος, οι πλωτές οδοί και τα ηφαίστεια χωρίς να διακυβεύονται οι πόροι και τα εύθραυστα οικοσυστήματα.

Η αναζήτηση για την αύξηση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος στην Κόστα Ρίκα περιλαμβάνει επίσης μέτρα περιορισμού της χρήσης πλαστικών.

Τον Ιούνιο του 2017 με την υποστήριξη των αναπτυξιακών προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών, χιλιάδες αντικείμενα καθημερινής χρήσης που παράγονται από επιβλαβή για το περιβάλλον πλαστικά και πετρέλαιο είναι ταχέως βιοαποικοδομήσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά.

100% πράσινη πολιτική, μια πολιτική που θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί και στην χώρα μας αν το ενδιαφέρον των πολυεθνικών δεν μας ωθούσε στην εξόρυξη πετρελαίου στο Αιγαίο και στην σύγκρουση πολυεθνικών συμφερόντων με την Τουρκία.