Μια πρωτότυπη εκδήλωση διοργανώνει η παράταξη του τοπικού συμβουλίου Ναυπλίου «Ανάπλι Εμπρός» για να διαμαρτυρηθεί για την ιστορική Πύλη του Σαγρέδου στην Ακροναυπλία, την Κυριακή 9-6 στις 9:30 το πρωί.
«Ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια για την Πύλη του Σαγρέδου στα βήματα των Βενετών στρατιωτών, των Ελλήνων αγωνιστών της Επανάστασης, των ποινικών και πολιτικών κρατουμένων προς την φυλακή, των παιδιών των εργαζομένων στην Ακροναυπλία, όταν σχολούσαν από το σχολείο, των περιηγητών άλλων εποχών. Φθάνουμε στην κλειστή Πύλη. Ακούμε την ιστορία της. Καθαρίζουμε τον χώρο. Συζητάμε τρόπους αντίδρασης για την προσβολή αυτή στην τοπική μας ιστορία», αναφέρει η ανακοίνωση.
Τα μέλη της κίνησης ζητούν το άμεσο άνοιγμα της πύλης.
Με αφορμή αυτή την πρόσκληση ο Τόλης Κοΐνης παραθέτει με τη σειρά του κάποια ιστορικά στοιχεία που αφορούν την Πύλη του Σαγρέδου:
«Με χαρά είδαμε την παράταξη «Ανάπλι Εμπρός» να καλεί σε εκδήλωση διαμαρτυρίας για την «Πύλη του Σαγρέδο». Δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη παράταξη αλλά όλους μας. Είναι το τελευταίο χουντικό κατάλοιπο στην πόλη μας, το γεγονός ότι παραμένει κλειστή η πύλη αυτή.
Επειδή πολλοί δεν την γνωρίζουν, την ανεβάζω και σε φωτογραφία και θα γράψω δυο τρία λόγια…
Το 1710-1714 είχε την τύχη το Ανάπλι να έχει «Πρεβεδούρο», μεταφράζεται «προβλεπτής» στην ουσία ήταν ο Διοικητής, τον Αυγουστίνο Σαγρέδο. Χάρις σε αυτόν ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των οχυρώσεων του Παλαμηδιού, το κτίριο του Μουσείου και άλλα πολλά. Μεταξύ των «άλλων πολλών» έφτιαξε και την σκάλα που ανέβαινε στην Ακροναυπλία και συνέδεε άμεσα με το σπίτι του «Προβλεπτή» (εκεί που ήταν η μπουάτ Άρτεμις), την αποθήκη του στόλου (Μουσείο) με τους στρατώνες της Ακροναυπλίας.
Ιστορική σκάλα … Την ανεβοκατέβηκε αρκετές φορές ο Κολοκοτρώνης όταν τον μετέφεραν για ανακρίσεις πριν ξεκινήσει η φοβερή δίκη. (Τον είχαν κρατούμενο στην Ακροναυπλία).
Στα σκαλοπάτια της συναντήθηκαν οι δυο εξεγερμένες κατά του Όθωνα στρατιωτικές ομάδες το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου 1862 και αντάλλαξαν τα περίφημα συνθήματα «σκοτάδι» και «σπαθί».
Τις σκάλες αυτές ανέβηκε ο παιδαγωγός Δημήτρης Γλυνός και μια σειρά άλλοι αγωνιστές κρατούμενοι της δικτατορίας του Μεταξά.
Όσο ήταν φυλακές ήταν ανοικτή η πύλη. Όταν η Χούντα απεφάσισε να τις γκρεμίσει για να φτιάξει τον «περιστερεώνα» – Ξενία Παλάς έκλεισε και η Πύλη… για λόγους ασφαλείας. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακροναυπλίας έγινε πρώτα φέουδο του ΕΟΤ και στη συνέχεια του ιδιώτη ενοικιαστή.
Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου το ξενοδοχείο είναι κλειστό, παρόλα αυτά κανένας δεν σκέφτηκε ότι η πύλη του Σαγρέδο πρέπει να ανοίξει και να διευκολυνθεί η ανάβαση των επισκεπτών στην Ακροναυπλία.
Δεν γνωρίζω σε ποιον ανήκει η Πύλη. Πάντως, δεν μπορεί παρά να ανήκει στην Αρχαιολογία εκτός εάν μαζί με το ξενοδοχείο ο ιδιώτης νοίκιασε και τα τείχη. Χρειάζεται ένα καθάρισμα της σκάλας και μικρές εργασίες αποκατάστασης».