ΠολιτισμόςΑρχείο

Η ζωή του Θεόφιλου ξετυλίχθηκε σαν παραμύθι στο Ναύπλιο

Με επιτυχία και συμμετοχή μικρών και μεγάλων πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουνίου, η αφήγηση του “βιογραφικού” παραμυθιού “Θεόφιλος Χατζημιχαήλ: η ζωή του σαν παραμύθι” στον εκθεσιακό χώρο της Alpha Bank στο Ναύπλιο. 

H αφηγήτρια Καλλιόπη Λιαδή ταξίδεψε μικρούς και μεγάλους με ιστορίες,  παραμύθια και τραγούδια που συνέθεταν την ατμόσφαιρα της εποχής και στιγμιότυπα της ζωής του λαϊκού μας ζωγράφου. Τραγούδησε παραδοσιακά τραγούδια από τη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σμύρνη και παρότρυνε το κοινό να τραγουδήσει μαζί της.  Ήταν ένα απολαυστικό, παραμυθένιο απόγευμα γεμάτο χρώματα, ταξίδια και μελωδίες.  

Ναύπλιο αφήγηση Θεόφιλος

Ναύπλιο αφήγηση Θεόφιλος

Την αφήγηση συνόδευε προβολή έργων του Θεόφιλου από διαφορετικές περιόδους και θεματικές (μυθολογία, ελληνική ιστορία, τοπιογραφία, απεικονίσεις επαγγελμάτων, προσωπογραφίες κ.ά).  Κατά τη διάρκεια της αφήγησης ακούστηκε ένα λαϊκό παραμύθι που έχει καταγραφεί στη Σμύρνη, το Πήλιο και το Βόριο-Ανατολικό Αιγαίο (τοποθεσίες αλληλένδετες με τη ζωή του Θεόφιλου), η ιστορία της (πραγματικής) ωραίας Αντριάνας των Αθηνών, και, φυσικά, οι περιπέτειες του ζωγράφου.

Η αφήγηση πραγματοποιήθηκε  στα πλαίσια της έκθεσης “Ο ζωγράφος Θεόφιλος – Τα Έργα δημιουργούν το περιβάλλον τους”, που φιλοξενεί ο Εκθεσιακός Πολιτιστικός Χώρος της Alpha Bank (Εμμανουήλ Δαλαμάγκα και Κωλέττη 4) στο Ναύπλιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ναύπλιο αφήγηση Θεόφιλος

Ναύπλιο αφήγηση Θεόφιλος