Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άργους-Μυκηνών προχωράει στην ανασυγκρότηση του Δημοτικού Θεάτρου Άργους. Πλέον, μετονομάζεται σε «Δημοτικό Θέατρο Άργους-Μυκηνών» (ΔΗ.ΘΕ.Α.Μ.), και δημιουργείται και η «Δημοτική Θεατρική Σκηνή Νέας Κίου» ως τομείς της Κ.Ε.Δ.Α.Μ.
Ο σκοπός του Δημοτικού Θεάτρου και της Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής είναι να ευαισθητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν τοπικές πολιτιστικές δυνάμεις, τόσο με τις παραστάσεις όσο και με άλλες παράλληλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες, συναφείς με την τέχνη του Θεάτρου.
Στόχος του θα είναι επίσης η παραγωγή παραστάσεων ποιοτικών προδιαγραφών ώστε να μυηθεί το κοινό και να αναπτυχθεί ένα γνήσιο λαϊκό θέατρο που θα αποκτήσει τη δική του φυσιογνωμία στην τοπική κοινωνία και το πολιτιστικό περιβάλλον της. Φιλοδοξία του είναι να γίνει άξονας και κέντρο ζωής. Τα μηνύματά του, οι προβληματισμοί του, θα απευθύνονται σε όλη την τοπική κοινωνία και θα πηγάζουν απ’ τα αιτήματα και τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Αυτά τα χαρακτηριστικά μας οδηγούν στην απόφαση να δώσουμε στην Νέα Κίο την δυνατότητα δημιουργίας Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής λόγω της ιδιαίτερης πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς και πορείας όλων των προηγούμενων χρόνων.
Μέριμνα του Δημοτικού Θεάτρου είναι να αξιοποιήσει όλο το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό: ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, χορογράφους, μουσικούς και λοιπούς συντελεστές, τόσο επαγγελματίες όσο και ερασιτέχνες. Να δημιουργήσει εργαστήρια και σκηνές (ενηλίκων, εφήβων και παιδικές) με εκπαίδευση από ειδικούς της τέχνης και των γραμμάτων.
Το Δημοτικό Θέατρο οφείλει να αποφύγει την αυτοαπομόνωση του και την απόρριψη του από το σώμα της κοινωνίας, όπου υπάρχει και δρα. Είναι επιτακτικό καθήκον να ανοιχτεί στην κοινωνία, να κατανοήσει τις λειτουργίες και τις ανάγκες της περιοχής και εισπράττοντας τη δυναμική της, να επιχειρήσει έργο συνενωτικό όλων των δυνάμεών της προς την επίτευξη του πολιτιστικού και πολιτισμικού στόχου, συμπεριλαμβανομένων και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου , καθώς και των πολιτιστικών φορέων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Α.Μ. είναι το ανώτατο όργανο της Διοίκησης και έχει την συνολική ευθύνη για την πορεία του Θεάτρου. Σ’ αυτό θα συμβάλει η καλλιτεχνική επιτροπή που θα ορίζεται από τον εκάστοτε πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Α.Μ. και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή και θα αποτελείται από επτά μέλη. Η καλλιτεχνική επιτροπή θα συνεδριάζει έκτακτα όποτε κριθεί αναγκαίο από τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Α.Μ.
Οι πόροι του δημοτικού Θεάτρου θα προέρχονται από: α) τον προϋπολογισμό του Δήμου, β) τα έσοδα της Κ.Ε.Δ.Α.Μ., γ) έκτακτες εισφορές άλλων φορέων του Δημοσίου, δ) Διεθνείς οργανισμούς, ε) χορηγίες, κ.λ.π.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής καλείται να διαδραματίζει ένα ρόλο πολύ πιο σημαντικό από τον ρόλο ενός “manager”. Μπορεί να αναστρέφει μια δεδομένη θεατρική κατάσταση στην τοπική κοινωνία και να θέσει στέρεες βάσεις ανάπτυξης της θεατρικής τέχνης και παιδείας. Αρκεί μόνο να λειτουργήσει αμφίδρομα, κατά τρόπο ουσιαστικό και αποδοτικό , η σχέση διοίκησης Κ.Ε.Δ.Α.Μ. και Καλλιτεχνικού Διευθυντή.
Η επιλογή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή γίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Α.Μ. μετά από πρόταση του προέδρου της. Οφείλει να έχει εμπειρία και να έχει ασχοληθεί με τον χώρο του θεάτρου και του πολιτισμού.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι το ανώτατο Όργανο που χαράσσει τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές και αποφασίζει για τα μείζονος σημασίας θέματα που αφορούν στη διοίκηση και λειτουργία του Δημοτικού θεάτρου. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής αποτελεί το ευέλικτο εκείνο όργανο που κινεί το μηχανισμό λειτουργίας του θεάτρου, αντιμετωπίζει κι επιλύει τα καθημερινά προβλήματα που από τη φύση του παρουσιάζει ένας θεατρικός οργανισμός.
Πέρα από αυτά, ο Διευθυντής θέτει την καλλιτεχνική του σφραγίδα, στο θέατρο που έχει την ευθύνη για τα καλλιτεχνικά αποτελέσματα στα οποία αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία. Κατά συνέπεια όλη σχεδόν η ευθύνη για την καλλιτεχνική πορεία του Δημοτικού θεάτρου ανήκει στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, το έργο του οποίου πρέπει να κρίνεται συνολικά στο τέλος της καλλιτεχνικής περιόδου από την καλλιτεχνική επιτροπή. Στη διάρκεια της θητείας του, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής πρέπει να αφήνεται απερίσπαστος στο έργο του, προκειμένου να έχει την ευχέρεια και την ευελιξία να προωθεί τους στόχους του, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της θεατρικής πολιτικής. Ταυτόχρονα δε, να παρέχεται σ’ αυτόν απ’ όλους τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία του ΔΗ.ΘΕ. κάθε βοήθεια και να έχει τη συμπαράσταση όλων. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο Καλλιτεχνικός διευθυντής διαθέτει γνώσεις κι εμπειρία για τη δύσκολή και όχι ευκολοπρόσιτη σε όλους τέχνη του θεάτρου.
Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής, ορίζεται ο σκηνοθέτης-κλινικός ψυχολόγος κ. Γιάννης Σαρηγιάννης, και του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλές επιτυχίες!
Επίσης ανακοινώνεται η Μουσικοθεατρική παράσταση-αφιέρωμα στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου «Χρόνια σαν τριαντάφυλλα», βασισμένη στην ποιητική και λογοτεχνική του πορεία.
Καλλιτεχνική & Μουσική επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου
Σκηνοθεσία-Συντονισμός: Γιάννης Σαρηγιάννης
Διαμόρφωση Σεναρίου: Λεφτέρης Μπαρδάκος
Χορογραφίες-Κινησιολογία: Ειρήνη Αλεξίου
Ενορχήστρωση-Μουσική: Γιάννης Νόνης
Σκηνικά-Κοστούμια: Τάκης Κοκκινόπουλος
Οργάνωση Παραγωγής: Κ.Ε.Δ.Α.Μ.
Στον κεντρικό ρόλο ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και μαζί του η Μυρτώ Γκόνη και ο θίασος της «Δημοτικής Θεατρικής Σκηνής Νέας Κίου»
Παραστάσεις:
18,19/08/2019 Νέα Κίος
24/08/2019 Αρχαίο Θέατρο Άργους
07/09/2019 Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου