ΠολιτισμόςΑρχείο

Να αποδοθούν ευθύνες για τους Δρόμους Πολιτισμού

Αδικημένος αισθάνεται ένας καλλιτέχνης που συμμετείχε ενεργά στους «Δρόμους Πολιτισμού» και πίστεψε πολύ στον θεσμό, και δεν είναι ο μόνος. Ο μουσικός και ερμηνευτής Γιάννης Νανόπουλος αποφάσισε εδώ και περίπου δύο εβδομάδες να εκφράσει δημόσια την δυσαρέσκειά του, μην γνωρίζοντας αν θα βρει ανταπόκριση.

Ο λόγος, το θολό τοπίο που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με τις πληρωμές των καλλιτεχνών, που σε αρκετές περιπτώσεις εξέθεσε τους ίδιους που έβαλαν από την τσέπη τους χρήματα για να στήσουν μια παράσταση, αλλά ακόμα δεν τα έχουν πάρει πίσω.

Γιάννης ΝανόπουλοςΟ Γιάννης Νανόπουλος

Όπως σημειώνει στην ανοιχτή επιστολή του ο καλλιτέχνης:

«Οι περισσότεροι γνωρίζετε, πως όταν εδώ γράφω κάτι πέραν της μουσικής,έχω σοβαρό λόγο και αυτό συμβαίνει τώρα.

Αν και στο πρόσφατο παρελθόν έχει χυθεί πολύ μελάνι γραφής γιά αυτό το θέμα, εγώ θεώρησα σωστό και δίκαιο ως συμμετέχων καλλιτεχνικά στους Δρόμους Πολιτισμού, να μην γράψω κάτι σχετικό και να μην τοποθετηθώ δημόσια και προσωπικά πριν τελειώσουν οι εκλογές,γιατί το πιο πιθανό ήταν να παρεξηγηθώ στην καλύτερη περίπτωση από κάποιους και στην χειρότερη, ότι εκμεταλλεύομαι το πολιτικό προεκλογικό σκηνικό της περιοχής προκειμένου να κερδίσω κάτι, ώς προσωπικό όφελος!

Υπερέβαλα εαυτόν και έκανα λοιπόν αστείρευτη υπομονή,ενώ το ίδιο ζήτησα και από τους συνεργάτες με τους οποίους είχαμε πάρει μέρος στις περσινές εκδηλώσεις των «Δρόμων πολιτισμού Αργολίδας», οι οποίοι αν και θα μπορούσαν ίσως να αποτελέσουν πολιτιστικό θεσμό στην περιοχή μας με συνέχεια καρπών στον ορίζοντα, τελικά βούλιαξαν μέσα στις ίδιες τους τις υποσχέσεις, και αυτό είναι το μεγαλύτερο κρίμα γιά εμένα….όχι τα χρήματα αφού άλλωστε αυτά που μου αναλογούσαν ήταν ψίχουλα!

Επειδή όλα όμως πρέπει να έχουν τον σωστό χρόνο τους και τώρα που καταλάγιασαν και ξεκαθάρισαν τα πράγματα και εκλογικά , αισθάνομαι την ανάγκη γιά πολλούς λόγους και νομίζω ότι έχω το δικαίωμα και το ηθικό χρέος, να μιλήσω ανοιχτά και καθαρά,όπως άλλωστε κάνω πάντα….
…πάμε λοιπόν:

Όσοι με γνωρίζουν από κοντά, ξέρουν ότι η υπομονή, δεν είναι και το μεγαλύτερο προσόν μου, αλλά μεγαλώνοντας νομίζω ότι έχω μάθει να την χαλιναγωγώ αρκετά, πράγμα που έκανα σε μέγιστο βαθμό για το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα όμως γνωρίζουν ότι είμαι υπέρμαχος της αλήθειας και ποτέ δεν μπορώ να καταπιώ πράγματα και καταστάσεις που προδίδουν τις ηθικές μου αρχές,εκθέτουν τους συνεργάτες μου και προσβάλουν την όποια καλλιτεχνική μου κουλτούρα.

Δυστυχώς όμως εδώ αυτό έγινε, όχι μόνο προς εμένα αλλά και σε όλους τους συναδέλφους καλλιτέχνες που θελήσαμε να συνεισφέρουμε σε αυτή την προσπάθεια όλοι μαζί και ο κάθε ένας όπως μπορούσε καλύτερα….με αμέτρητες ώρες δουλειάς….με ξενύχτια…με πρόβες…με προβλήματα προσωπικά και υγείας, που όμως βρήκαμε τον τρόπο να ξεπεράσουμε προκειμένου να είμαστε συνεπής στον λόγο που δώσαμε.

Πέρασε σχεδόν ένας χρόνος από τότε και στην πορεία του, αυτά που εισπράξαμε από τους υπεύθυνους ήταν πολλά και μεγάλα λόγια, γεμάτα από «θα» και «υποσχέσεις» που όσο φτάναμε στις εκλογές τόσο πιο πολύ γέμισαν το καλάθι που τελικά αποδείχθηκε τρύπιο!

Εκτεθήκαμε οικονομικά απέναντι σε συναδέλφους όλοι όσοι από εμάς αναλάβαμε να στήσουμε τις καλλιτεχνικές ομάδες σε αυτά που παρουσιάσαμε και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, πληρώσαμε από τις τσέπες μας κάποια βασικά πράγματα προεργασίας….πιστέψαμε στην υγεία του θεσμού και δοθήκαμε σε αυτόν με όλη μας την καρδιά και την δύναμη και τέλος κάναμε έναν ολόκληρο χρόνο υπομονή δίχως να βγάλουμε δημόσια άχνα που λέει και ο λαός μας, αλλά πλέον ο κόμπος έφτασε στο χτένι!

Σε όλο αυτό το διάστημα δεν άκουσα από κανένα υπεύθυνο έστω και σε προσωπικό επίπεδο ένα «Συγνώμη»….μία δημόσια εξήγηση βρε αδελφέ, για το τι έφταιξε και μπλόκαρε το ελεγκτικό συνέδριο την οικονομική διαδικασία των Δρόμων Πολιτισμού, αλλά όπως ξέρετε και ως συνήθως σε αυτή την χώρα που ζούμε, πάντα φταίνε οι άλλοι, και ποτέ εμείς!

Τέλος…..με αυτές μου τις σκέψεις που για πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο παραθέτω δημόσια και με απόλυτη γνώση της βαρύτητας που έχουν, θέλω να ζητήσω δημόσια ένα πολύ μεγάλο ΣΥΓΝΩΜΗ σε όλους εκείνους τους καλλιτέχνες και τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού μου, που συνεργαστήκαμε άψογα ξεπερνώντας πολλά προβλήματα προκειμένου να παρουσιάσουμε την δική μας εκδήλωση πέρσι το καλοκαίρι στους Δρόμους Πολιτισμού…σε όσους πίστεψαν στην πρόταση μου και εμπιστεύτηκαν τις επιλογές μου. Ελπίζω και εύχομαι σύντομα να αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που τους αναλογούν.Μακάρι ακόμη να τακτοποιηθούν έστω και πολύ αργά πλέον οι οικονομικές εκκρεμότητες…..εγώ θα είμαι πάλι εκείνος που θα το αναφέρει δημόσια.

Αν και προσωπικά δεν φέρω καμία ευθύνη για τις οικονομικές εκκρεμότητες οι οποίες πλέον πολύ φοβάμαι ότι δεν θα τακτοποιηθούν ποτέ, θα ήθελα να πω σε όλους, ακόμη και σε όσους μας παρακολούθησαν…ακόμη και σε εκείνους που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα, αυτό που κάποτε είχε πει ο αρχαίος νομοθέτης και φιλόσοφος Σόλων:

«Πώς μπορεί να αδικούν οι άνθρωποι όσο γίνεται λιγότερο; 
…Αν αυτοί που δεν αδικούνται, αγανακτούν όσο και αυτοί που αδικούνται».

Υ.Σ
Ο “τοίχος μου” εδώ είναι ανοιχτός σε όλους, και όποιος διαφωνεί η νομίζει πως είμαι λάθος στην παραπάνω γραφή μου, η θέλει να δώσει κάποιες εξηγήσεις, ευχαρίστως να το πράξει.Δεν διαγράφω ποτέ τίποτα και από κανέναν
».