Με ένα πράσινο κασκόλ άγνωστοι βανδάλισαν το μνημείο του Ναυπλιώτη αγωνιστή στην Κύπρο Γεωργίου Μπούτου. Η στιγμή που σημειώνεται ο βανδαλισμός της προτομής στο Ναύπλιο δεν είναι τυχαία, λόγω της έντασης που δημιουργείται από την Τουρκία και των συνεχών προκλήσεων.
Το κασκόλ έχει τυλιχτεί γύρω από το λαιμό στην προτομή του ήρωα που βρίσκεται στο Ναύπλιο.
Ο Μπούτος τραυματίσθηκε βαριά τις πρώτες ώρες του πολέμου στην περιοχή του Κοντεμένου της Κύπρου και μεταφέρθηκε την 1η Αυγούστου του 1974 στην Αθήνα λόγω του κρίσιμου της καταστάσεως της υγείας του, όπου και εξέπνευσε δύο μέρες αργότερα.
Η κυπριακή εφημερίδα «Ο ΑΓΩΝ», γράφοντας για τον Μπούτο σημείωνε και τα εξής: «…Ο Μπούτος έφυγε με το παράπονο στα χείλη. Πάντοτε παραπονείτο, γιατί η Ελλάδα δεν είχε στείλει έστω και ένα αεροπλάνο για να βοηθήσει την Κύπρο. Που είναι μωρέ η Ελλάδα να στείλει έστω και τρία αεροπλάνα και να δης τους τούρκους που θα πάνε, παραμιλούσε στο νοσοκομείο όπου ενοσηλεύετο». Και με αυτό το παράπονο ξεψύχησε.
Γράφει ο Αντέννα Κύπρου σε αφιέρωμα που είχε δημοσιεύσει για τον Μπούτο:
Η Εθνική Φρουρά διέθετε όλο κι όλο ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού, το 286 ΜΤΠ, που είχε την έδρα του στην Κοκκινοτριμιθιά. Σύμφωνα με το Σχέδιο Αμύνης Κύπρου (ΣΑΚ), το τάγμα αυτό προοριζόταν να αναλάβει δράση στο σημείο απόβασης. Στις 15 Ιουλίου το τάγμα μετακινήθηκε στη Λευκωσία, πήρε μέρος στην επίθεση κατά της Αρχιεπισκοπής και ακολούθως περιπολούσε στην πόλη, επιτηρώντας την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου. Στις 18 Ιουλίου το τάγμα εγκαταστάθηκε στο γήπεδο του Γυμναστικού Συλλόγου Πρωταγόρας (ΓΣΠ) στο κέντρο της Λευκωσίας, όπου το βρήκε η εισβολή.
Μονάδες που προβλεπόταν να κινηθούν προς εξάλειψη του προγεφυρώματος, όπως η 23 ΕΜΑ και το 286 ΜΤΠ, παρέμειναν εντός της Λευκωσίας, με τη δικαιολογία ότι πιθανή κίνησή τους προς Κερύνεια από προηγουμένως θα προκαλούσε τις αντιδράσεις των Τούρκων. Ξεκινά λοιπόν η φάλαγγα του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού κάτω από την απειλή της τουρκικής αεροπορίας και επέρχεται το μοιραίο στον Κοντεμένο. Η τουρκική αεροπορία προσβάλλει τη φάλαγγα του 286, αφήνοντας πίσω 7 νεκρούς και 24 τραυματίες, μαζί με 4 κατεστραμμένα οχήματα και βαρύ οπλισμό.
Αποφάσισε τέλος να στείλει κάποιες δυνάμεις να αντεπιτεθούν στους Τούρκους κατά την διάρκεια της μέρας, όταν η τουρκική αεροπορία «αλώνιζε» τους κυπριακούς αιθέρες, με αποτέλεσμα μεγάλος μέρος αυτών των δυνάμεων να βληθούν καθ’ οδόν και να αποδεκατιστούν κυριολεκτικά, πριν προλάβουν να λάβουν μέρος στην μάχη. Έτσι τραυματίστηκε θανάσιμα την 22η Ιουλίου στην διάβαση των Πανάγρων και ο ηρωικός αντισυνταγματάρχης Γ. Μπούτος του 286 Μ.Τ.Π., όταν έσπευδε με τα μηχανοκίνητα BTR-152V1 (ερπυστριοφόρα οχήματα σοβιετικής κατασκευής) του τάγματος του, να επιτεθεί εναντίον του προγεφυρώματος.