Site icon Αρχείο anagnostis.org

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Η ανορθωτική πορεία μιας χρεοκοπημένης πατρίδας

Γιάννης Γκιόλας

Θα ήθελα να περιλάβω μια συνοπτική παρουσίαση της δυσμενούς κατάστασης που παραλάβαμε τη χώρα το 2015 και της διευθέτησης των δυσχερειών που τότε έμοιαζαν καταστροφικές και ανυπέρβλητες.

 Α. ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  * Tρία  χρόνια από την υπογραφή του 3ου Μνημονίου στις 21 Αυγούστου 2015, η χώρα πέτυχε «καθαρή έξοδο» από τα Μνημόνια και την Επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 και μάλιστα χωρίς «πιστοληπτική στήριξη», μιας δέσμευσης δηλαδή που θα προσομοίαζε με Μνημόνιο, όπως υποστήριζαν κύκλοι της Αντιπολίτευσης και ο κεντρικός Τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας.

  * Καταφέραμε παρά και το υψηλό ποσοστό πλεονάσματος (3,5%) που αναγκαστήκαμε να αποδεχτούμε, να έχουμε δημιουργήσει ένα εντελώς άθικτο απόθεμα 30 δις ευρώ και άνω. Ήδη μάλιστα, θα ολοκληρώσουμε σύντομα την αποπληρωμή ενός ποσού πλέον των 3 δις από το χρέος προς το ΔΝΤ, με υψηλό επιτόκιο 5%.

* Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας έχει από το 2015 ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο, σε αντίθεση με το αρνητικό ποσοστό της περιόδου 2011- 2014.

* Προσφύγαμε στις αγορές εξασφαλίζοντας δανεισμό με ιστορικό χαμηλό (3% περίπου) για το δεκαετές ομόλογο, έναντι 8-10% στο οποίο το παραλάβαμε.

Β. ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

* Μέσα στα τέσσερα αυτά χρόνια η ανεργία μειώθηκε κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες. Περιορίστηκε η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία στο 9%.

* Επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

* Προχωρήσαμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% και καταργήσαμε τον ντροπιαστικό υποκατώτατο των νέων, αποκαθιστώντας   αυξημένους μισθούς για τους νέους κατά 27%.

* Αντιστρέψαμε το αρνητικό πρόσημο της μειωμένης απασχόλησης υπέρ της πλήρους.

* Παρά το γεγονός ότι τελούσαμε υπό μνημονιακό καθεστώς, δεν προχωρήσαμε σε καμία απολύτως απόλυση. Αντιθέτως ξεκίνησε η ροή χιλιάδων προσλήψεων, κατά κύριο λόγο στην Υγεία και την Παιδεία, ενώ επιτύχαμε την  αναλογία αποχωρήσεων  στις προσλήψεις στο 1 προς 1 και όχι στο 1 προς 5, που η κρυφή ατζέντα της ΝΔ υποδηλώνει.

* Καταφέραμε να μην περικοπούν οι συντάξεις από την 1/1/2019, όπως είχαμε αποδεχθεί πιεζόμενοι από το ΔΝΤ κατά την Τρίτη αξιολόγηση.

* Νομοθετήσαμε επίσης και την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου από 1/1/2020, όταν πλέον τα δημοσιονομικά και οι αυστηρές οικονομικές προβλέψεις του ΟΑΣΑ το επέτρεψαν.

ΣΕ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ

 

Exit mobile version