ΠολιτικήΑρχείο

Όλη η ομιλία Τσίπρα στην Τρίπολη (Vid)

Πολίτες της Τρίπολης, βλέποντας τη σημερινή, μαζική συγκέντρωση, εδώ, στην Τρίπολη, στην καρδιά της Πελοποννήσου, γεμίζω με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Ρωτάνε πολλοί, είναι δυνατόν να γυρίσει, λένε, ο αγώνας; Τους απαντάμε: είναι άλλος αγώνας αυτός. Είναι διαφορετικός αγώνας, δεν είναι το δεύτερο ημίχρονο, είναι καινούργιο ξεκίνημα. Είναι καινούργιο παιχνίδι, και είναι ένας αγώνας που όλοι γνωρίζουμε ότι αφορά τη ζωή μας. Και ακριβώς επειδή όλοι γνωρίζουν ότι αφορά τη ζωή μας, η απάντηση είναι ναι, μπορεί, μπορεί αυτός ο αγώνας να έχει θετική κατάληξη.
Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε αισιόδοξο μήνυμα για το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου, από την Τρίπολη

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

Πολίτες της Τρίπολης η σημερινή παρουσία σας εδώ, στην κεντρική πλατεία, αποδεικνύει πάρα πολλά. Αποδεικνύει ότι έχουν βιαστεί πολύ κάποιοι, για να προδικάσουν το αποτέλεσμα της 7ης του Ιούλη.  Αποδεικνύει ότι η δύναμη του δίκιου είναι πιο ισχυρή από τη δύναμη της επικοινωνίας. Να το ξέρετε, η μάχη μπροστά μας είναι ανοιχτή. Και τη μάχη αυτή θα την κερδίσουμε, γιατί προσερχόμαστε σε αυτήν με τα πεπραγμένα μας, με την εντιμότητά μας, με τα επιχειρήματά μας. Και γιατί αυτή τη φορά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες γνωρίζουν ότι ψηφίζουν για τη ζωή τους, για το αύριο που ξημερώνει σε αυτό τον τόπο. Και αυτό το αύριο δεν θα το αφήσουμε να το διαχειριστούν αυτοί που λεηλάτησαν και χρεοκόπησαν την πατρίδα μας.

Στις 7 του Ιούλη το πρωί, οι κάλπες θα είναι άδειες και, απ’ ότι βλέπω από την παρουσία σας εδώ, είμαστε και είσαστε αποφασισμένοι να τη  γεμίσουμε με τα ψηφοδέλτια της ελπίδας, του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Όλη η ομιλία Τσίπρα στην Τρίπολη (Vid)

Πολίτες της Τρίπολης, τις τελευταίες μέρες βιώνουμε κάτι πρωτοφανές. Ένα κόμμα και ο αρχηγός του, που θέλουν να επιστρέψουν στην εξουσία, προσπαθούν να μας βυθίσουν όλους στη λήθη. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα έχουν κριθεί. Είναι, λέει, προδιαγραμμένο οι Ελληνίδες και οι Έλληνες να γυρίσουν πίσω. Το έχουν ρίξει στο κατενάτσιο, παίζουν άμυνα και όταν τους έρχεται η μπάλα  την πετάνε στην εξέδρα. Αλλά, εμείς, με τη δική σας παρουσία εδώ, να θυμίσουμε ότι εκτός από το κατενάτσιο, υπάρχει και μια άλλη ποδοσφαιρική ορολογία. Όχι ιταλική, ισπανική. Τη λένε ρεμοντάδα και σημαίνει ανατροπή. Ανατροπή και νίκη. Είναι εφικτό, αν το πιστέψουμε. Εμείς όμως δεν έχουμε μπροστά μας 90 λεπτά. Έχουμε 9 ολόκληρες μέρες. Αλλά κάθε λεπτό από αυτές τις 9 μέρες είναι κρίσιμο και μετράει.

Ο στόχος μας είναι σαφής και εφικτός. Αρκεί ο καθένας και η καθεμιά από εσάς να φέρει στην κάλπη έναν ακόμα. Έναν ακόμα που δεν ψήφισε στις 26 του Μάη. Έναν ακόμα που  θέλει να ζήσει καλύτερα σε αυτό τον τόπο. Έναν ακόμα που ελπίζει ότι το αύριο δεν θα είναι σαν αυτό που ζήσαμε τις μαύρες μέρες του 2010 – 2014. Αν ο καθένας και η καθεμιά από εμάς πείσουμε έναν ακόμη, όχι μόνο είναι εφικτή η ανατροπή, αλλά το βράδυ της 7ης Ιουλίου θα κάνουμε ξανά όλη την Ευρώπη να μιλάει για τη μεγάλη εκλογική και πολιτική ανατροπή, όπως μιλούσε τρεις συνεχόμενες φορές το ’15, που κάναμε όλους να μιλούν για το θαύμα του ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε στη διακυβέρνηση του τόπου. Για να εκφράσει τις δικές σας ελπίδες και προσδοκίες, και να αναμετρηθεί με το συντηρητικό κατεστημένο της Ευρώπης.

Πολίτες της Τρίπολης, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Και καλό είναι κάποιοι να μη ράβουν από τώρα κοστούμια, γιατί κινδυνεύουν να τα αφήσουν στο ράφτη. Να το θυμούνται αυτό.

Δεν σας καλώ, λοιπόν, να πούμε μεγάλα λόγια, αλλά να δουλέψουμε με ταπεινότητα και αποφασιστικότητα τις μέρες αυτές που απομένουν. Να μιλήσουμε με τους συμπολίτες μας. Να τους ακούσουμε. Να τους ακούσουμε και για τα παράπονά τους, τη δυσαρέσκειά τους, αλλά κυρίως για τις ελπίδες τους. Και να βάλουμε κάτω επιχειρήματα. Όχι το φόβο, αλλά τη λογική. Έτσι ξέρουμε εμείς να κερδίζουμε τις μάχες. Ούτε με τη σιωπή, ούτε με το φόβο, ούτε με την εξαπάτηση. Αλλά με τη λογική, με την ελπίδα, το δίκιο μας και τα επιχειρήματά μας.

Και ας αφήσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους να επαναπαύονται. Ας τους αφήσουμε να βγαίνουν σε τηλεοπτικούς σταθμούς και να ξεχειλίζει η αλαζονεία τους. Ας τους αφήσουμε να εκβιάζουν και να απειλούν ότι θα εκδικηθούν την ελληνική κοινωνία αν δε τους δώσει μάλιστα λευκή επιταγή. Λευκή επιταγή για να γίνουν ακόμη πιο ανεξέλεγκτοι. Λευκή επιταγή για να γίνουν ακόμη πιο εκδικητικοί, ακόμη πιο αλαζόνες από ότι είναι σήμερα. Ας τους αφήσουμε να εκτίθενται, και ας οργανώσουμε εμείς τη δική μας πάλη, τη μεγάλη αντεπίθεση. Γιατί στις εθνικές εκλογές αποφασίζουμε για τη ζωή μας, και για το αν θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία προς τα εμπρός. Αν θα συνεχίσουμε όλοι μαζί, χωρίς να αφήνουμε κανέναν  πίσω, μόνο και απροστάτευτο.

Όλη η ομιλία Τσίπρα στην Τρίπολη (Vid)

Πολίτες της Τρίπολης, η Ελλάδα μας, είναι μια χώρα που χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ ενότητα και προοπτική για την επόμενη μέρα. Κάθε Ελληνίδα μάνα, χρειάζεται ασφάλεια για το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών της. Κάθε Έλληνας εργαζόμενος, χρειάζεται προοπτική για έναν καλύτερο μισθό, για λιγότερα βάρη στις πλάτες του. Και κάθε νέος Έλληνας, θέλει να μπορεί να ονειρευτεί και να δημιουργήσει στον τόπο που γεννήθηκε.

Όλα αυτά δεν μπορούν να τα προσφέρουν οι άνθρωποι που μας δίχασαν, που μας πότισαν με το μίσος και το ψέμα. Που μας χώρισαν σε προδότες και εθνικόφρονες.

Ο λαός μας μπροστά στο δίκιο του, το 2015, δεν κοίταξε ιδεολογικές διαφορές και πολιτικές ταμπέλες. Δεν ζήτησε πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Γι’ αυτό το λόγο ενώθηκε τότε  μαζί μας. Άνθρωποι που για πολλά χρόνια βρέθηκαν στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ. παλαιότερα, άνθρωποι που πίστεψαν σε αξίες και οράματα εκείνη την εποχή, αλλά στην πορεία διαψεύστηκαν.

Εμείς πάντοτε τείναμε χέρι της συμπόρευσης με όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες αυτής της χώρας. Γιατί, εμείς ήρθαμε για να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Χωρίς αυτή την πλατιά ενότητα, χωρίς αυτή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η χώρα θα ήταν ακόμα στα χέρια των τεχνοκρατών και του ΔΝΤ.

Τώρα, όμως, είμαστε ξανά ελεύθεροι να σχεδιάζουμε το μέλλον, στην αυγή μιας νέας εποχής. Τώρα, η Ελλάδα μπορούμε να πούμε ναι, ξανά, ανήκει στους Έλληνες. Γιατί ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, και δεν θα αποφασίσουν οι τεχνοκράτες ποιο οικονομικό πρόγραμμα θα υλοποιήσουμε. Και αυτό δεν ήταν κάτι δεδομένο πριν από λίγους μήνες, πριν από λίγα χρόνια. Όταν εμείς δίναμε τη μάχη να βγάλουμε την Ελλάδα από τα μνημόνια και αυτοί που σήμερα τάχα φορούν την εθνική φανέλα, τότε φώναζαν «γερά Γερούν». Όταν εμείς δίναμε τη μάχη για να διεκδικήσουμε υπέρ του ελληνικού λαού, υπέρ της ελληνικής κοινωνίας και να διώξουμε, να βγάλουμε από το λαιμό μας τη θηλιά των μνημονίων και των ξένων τεχνοκρατών.

Και σήμερα αισθανόμαστε, ναι, δικαιωμένοι απέναντι στην ιστορία για δύσκολες επιλογές που αναγκαστήκαμε να κάναμε. Γιατί καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τη κατάσταση πολιορκίας και άρσης της εθνικής της κυριαρχίας. Καταφέραμε να πετύχουμε εμείς, εκεί που τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις απέτυχαν, φορτώνοντας τα βάρη στον ελληνικό λαό. Πετσοκόβοντας τις συντάξεις και τους μισθούς, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας στην ανεργία.

Και το καταφέραμε αυτό, προστατεύοντας την κοινωνική πλειοψηφία από τις οδύνες και τη λεηλασία που οι πιστωτές μας επέμεναν και σκόπευαν να υποβάλουν και να επιβάλουν στην ελληνική κοινωνία.

Όλη η ομιλία Τσίπρα στην Τρίπολη (Vid)

Και σήμερα βρισκόμαστε εδώ, ενώπιών σας, με σχέδιο για την επόμενη μέρα. Σχέδιό μας είναι η Ελλάδα να προχωρήσει μπροστά, χωρίς τα δεσμά του παρελθόντος. Σχέδιό μας είναι η Ελλάδα, που θα τη χτίσουμε όλοι μαζί, χωρίς να περισσεύει κανείς από αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Γιατί εμείς δεν θα αφήσαμε κανένα πίσω μας, θύμα της κρίσης.

Μας κατηγορούν και μας λένε, μα γιατί σπεύσατε να προστατεύσετε τους πιο αδύναμους; Γιατί σπεύσατε να δώσετε τη δυνατότητα σε κάποιους που ήταν απόκληροι, στο περιθώριο της κοινωνίας να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους; Σήμερα βλέπω πολλούς από αυτούς στη σημερινή μας συγκέντρωση εδώ. Και είμαι ευτυχής και χαρούμενος και υπερήφανος γι’ αυτό. Είμαι υπερήφανος που δεν αφήσαμε κανέναν μόνο του απέναντι στην κρίση.

Και αυτό δεν ήταν ταξική επιλογή, αυτό ήταν επιλογή δικαιοσύνης. Αυτό ήταν η επιλογή που θα έκανε κάθε έντιμος οικογενειάρχης. Κάθε μάνα και πατέρας, που στο σπίτι θα είχε τρία παιδιά και το ένα θα ήταν πιο αδύναμο. Και θα προσπαθούσε να πάρει περίσσευμα από τα άλλα δυο για να δώσει στο πιο αδύναμο. Ναι, αυτό κάναμε. Αυτό κάναμε την περίοδο της κρίσης. Δεν αφήσαμε η Ελλάδα να γίνει όπως οι άλλες βαλκανικές χώρες, με το 1/3 περιθωριοποιημένους στη φτώχεια, στην πείνα, στην εξαθλίωση. Αυτό  κάναμε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Σήμερα, όμως, ήρθε η ώρα να στηρίξουμε και όλους αυτούς που βάλανε πλάτη για να μην μείνει κανένας πίσω μόνος του. Σήμερα ήρθε η ώρα για να προχωρήσουμε μπροστά, και να κυβερνήσουμε χωρίς να έχουμε πια τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, αλλά ακολουθώντας το δικό μας πρόγραμμα. Το δικό μας πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Θέλουμε, λοιπόν, τώρα γιατί μπορούμε, ναι θέλουμε μια Ελλάδα με περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Και δεν ξεχνάμε, όμως, ότι στην καταστροφική πενταετία 2010-2014, 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας βγήκαν στην ανεργία. Ούτε, όμως, μπορείτε και εσείς να ξεχνάτε ότι επί των ημερών μας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, 400.000 συμπολίτες μας ξανάπιασαν δουλειά. Ούτε μπορούμε να ξεχνάμε, και εμείς και εσείς, ότι ο κατώτατος μισθός τότε μειώθηκε σε μια νύχτα κατά 22%, αλλά εμείς τον αυξήσαμε κατά 11%, ότι 250.000 εργαζόμενοι έχουν πια καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες, γιατί επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αμέσως μετά από την έξοδο από τα μνημόνια.

Μπορούμε, λοιπόν, και έχουμε σχέδιο τα επόμενα τέσσερα χρόνια η ανεργία να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο και να φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα και η σταθερή εργασία να γίνει κανόνας, όχι απλά η πλειοψηφία. Μπορούμε και θα το πετύχουμε, να τελειώνουμε με το σκληρό καθεστώς της ελαστικής και της μαύρης εργασίας.

Θέλουμε μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους. Όχι μόνο για τους επιτήδειους, όχι μόνο για  τους κολλητούς, όχι μόνο για τους κουμπάρους της εξουσίας. Και, ξέρετε, συμπληρώνουμε ήδη τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, όπου περάσαμε την τρομακτική ύφεση που έζησε η πατρίδα μας και είμαστε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι ξένες επενδύσεις, οι εξαγωγές, η βιομηχανία, η οικοδομή, ο τουρισμός καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις την τελευταία τριετία. Έχουμε, όμως, ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας.

Το κρίσιμο είναι, αυτόν τον δρόμο να συνεχίζουμε να τον διαβαίνουμε προς τα μπρός. Το κρίσιμο είναι να μην  κάνουμε αναστροφή, να μην γυρίσουμε προς τα πίσω.

Δεν πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει μια τέτοια οδυνηρή απόφαση. Αντιθέτως, θα δώσει την επιλογή του στη στήριξη μιας προσπάθειας να συνεχίσουμε να επενδύουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας, στο επιστημονικό μας δυναμικό και στην καινοτομία.

Εμείς, θέλουμε μια Ελλάδα που θα παρέχει ασφάλεια σε κάθε πολίτη, με καθολική πρόσβαση όλων σε καλά δημόσια νοσοκομεία και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Με καλά σχολεία και πανεπιστήμια για τη νέα γενιά. Με ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη, που δεν αφήνει κανένα στο περιθώριο και με ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Θέλουμε μια κοινωνία που δεν θα χτίζεται στον ανταγωνισμό και στην επιβίωση του πιο δυνατού. Αλλά εξασφαλίζει τη δικαιοσύνη και την κοινή αφετηρία για όλους ώστε να αναπτύξουν τις δικές τους ξεχωριστές δυνατότητες. Και δεν κόβει σε κανέναν τα φτερά του, επειδή δεν έτυχε να γεννηθεί πλούσιος.

Αυτή την Ελλάδα θέλουμε. Μια Ελλάδα σύγχρονη, δημοκρατική, ευρωπαϊκή. Αλλά και μια Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί παράλληλα στο διεθνές στερέωμα, στα διεθνή projects στην ενέργεια, στο εμπόριο, στη ναυτιλία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό. Μια Ελλάδα που θα υπερασπίζεται αξίες, όπως έκανε στις κρίσιμες μέρες της προσφυγικής κρίσης, της μεγαλύτερης περιπέτειας. Της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, όταν υπερασπιστήκαμε ως χώρα πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά. Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Θέλουμε, επίσης, μια Ελλάδα ικανή να έχει ανακτήσει το κύρος και τη δύναμή της, τόσο στα  Βαλκάνια όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια Ελλάδα που κανείς δεν θα μπορεί να την απειλήσει, και δεν θα δέχεται απειλές και λεονταρισμούς, ούτε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου τόσο για λογαριασμό μας, όσο και για τους αδερφούς μας στην Κύπρο.

Γιατί η Ελλάδα είναι μια χώρα που σήμερα, πράγματι, έχει ισχυρότερες συμμαχίες και ερείσματα από ποτέ. Είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και φάρος φιλίας, ενότητας, ειρήνης, συνεργασίας των λαών στα Βαλκάνια.

Μας κατηγόρησαν, μας λοιδόρησαν, μας είπανε προδότες. Γιατί; Γιατί προχωρήσαμε μπροστά, να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος. Γιατί κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε υγιής γνήσιος πατριώτης. Γιατί βάλαμε τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. Όσο κι αν προσπάθησαν να μας διχάσουν πατριδοκάπηλοι, αυτό που μας δικαιώνει σήμερα είναι η ίδια η πραγματικότητα και η αλήθεια.

Διότι, μετά τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας, σήμερα εγγυητής της ασφάλειας, της δικής τους και της δικής μας ταυτόχρονα, είναι ο ελληνικός στρατός στη Βόρεια Μακεδονία. Τα πολεμικά αεροσκάφη, που επιτηρούν τον εναέριο χώρο είναι της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και όχι τα τούρκικα πολεμικά αεροσκάφη. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Σκεφτείτε τι θα σήμαινε, αν ταυτόχρονα είχαμε αυτή την προκλητική συμπεριφορά στο Αιγαίο και στην Κύπρο και τους είχαμε και στα βόρεια σύνορά μας να επιτηρούν με τα αεροπλάνα τους και με το στρατό τους.

 Φίλες και φίλοι, όμως, όλα αυτά που κάναμε και όλα αυτά που σχεδιάζουμε απαιτούν ψύχραιμη αποτίμηση, απαιτούν κρίση με βάση τη λογική. Απαιτούν, ο καθένας και η καθεμιά να αναλογιστεί τι μεγάλη περιπέτεια πέρασε αυτός ο τόπος τα προηγούμενα χρόνια, και τι μεγάλη περιπέτεια περάσαμε και εμείς, για να βγούμε σήμερα σε ξέφωτο. Και τι μεγάλη αποφασιστικότητα, θέληση, έχουμε για να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια προς τα εμπρός.

Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, αντιθέτως, επιθυμούν οι πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες δίχως να σκέφτονται και δίχως να γνωρίζουν το πρόγραμμα και τις θέσεις των κομμάτων. Αρνούνται κάθε πολιτική αντιπαράθεση. Αρνούνται την τηλεοπτική αναμέτρηση με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Και φυσικά ο κ. Μητσοτάκης ούτε δεμένος δεν θα ερχόταν σε μια πρόσωπο με πρόσωπο πολιτική αντιπαράθεση μαζί μου. Γιατί; Γιατί προφανώς έχει πολλούς σκελετούς προγραμματικούς στις ντουλάπες και στα συρτάρια του και γιατί το κρυφό του σχέδιο, το κρυφό του πρόγραμμα είναι να συνεχίσει αυτό το  έργο κοινωνικής λεηλασίας ακριβώς από εκεί, που ο λαός σταμάτησε το 2015 τον κ. Σαμαρά, όταν είχε οδηγήσει την ελληνική κοινωνία σε ανεργία 28%, σε ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ταυτόχρονα και σε λεηλασία.

Εμείς δεν ξεχνάμε τα 300 χιλιάδες λουκέτα στα μαγαζιά, τους φόρους και τις επιβαρύνσεις που μπήκαν εκείνη την περίοδο στη μεσαία τάξη στους αδύναμους.

Πριν πω για τα νοσοκομεία, να σας πω όμως γι αυτή την κρυφή ατζέντα, γι αυτό το πρόγραμμα που αρνείται να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό ο κ. Μητσοτάκης.

Μας έλεγαν μέχρι σήμερα ότι ο βασικός τους στόχος είναι να μειώσουν τους φόρους. Τώρα μας αποκαλύπτουν ότι αυτό θα γίνει από το 2021 και μετά αν εκλεγούν, ζήσε Μάη να φας τριφύλλι δηλαδή. Πρώτα, λέει, θα φέρουν ένα κύμα μεταρρυθμίσεων για να δελεάσουν τους δανειστές ώστε αυτοί να ρίξουν τα πλεονάσματα και μετά μειώσεις φόρων.

Και το ερώτημα είναι γιατί χρειάζεται να δελεάσουμε τους δανειστές για να ρίξουν τα πλεονάσματα. Εμείς έχουμε ήδη καταφέρει να ρίξουμε από το 2020 και μετά τα πλεονάσματα, χωρίς να δελεάσουμε με καμία μεταρρύθμιση που μυρίζει αίμα.

Ναι, αυτές τις μεταρρυθμίσεις τις γνωρίζουμε, Μυρίζουν ανθρώπινο αίμα διότι είναι μεταρρυθμίσεις που βάζουν, πρεσάρουν ανθρώπους, τους οδηγούν στις απολύσεις, συρρικνώνουν τα όνειρα, τις ελπίδες, τη ζωή.

Εμείς λοιπόν έχουμε καταθέσει σχέδιο γι αυτό. 5,5 δις από τη ρευστότητα που έχουμε σήμερα στα δημόσια ταμεία. Γιατί παραλάβαμε ταμεία άδεια, ούτε ένα ευρώ. Ένας Θεός το ξέρει πώς καταφέραμε το πρώτο εξάμηνο να φτάσουμε ως τον Ιούλη, πληρώνοντας συντάξεις, παίρνοντας από τα αποθεματικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεζουμίζοντας όλον τον κρατικό μηχανισμό για να μπορέσουμε να φτάσουμε ως εκεί. Κι αυτό δεν ήταν τυχαίο. Ήταν σχέδιο.

Σήμερα, με μια διαχείριση δημοσιονομική νοικοκυρέματος και το τέλος της σπατάλης, της ρεμούλας και της διαπλοκής, καταφέραμε από 0 ευρώ στα δημόσια ταμεία να έχουμε 35 δις ευρώ στα δημόσια ταμεία,

Και ρωτάω. Ρωτάω πολίτες της Τρίπολης. Θα αφήσουμε τον ιδρώτα μας, τις θυσίες μας να τις διαχειριστούν αυτοί που μας λεηλάτησαν; Να γυρίσουν πίσω και να πάρουν τα λεφτά αυτά και να τα δώσουν σε ιδιώτες, να πάρουν τον ιδρώτα, το αίμα του ελληνικού λαού και να το δώσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα;

Εμείς λοιπόν ήδη έχουμε καταθέσει σχέδιο για τη μείωση των πλεονασμάτων χωρίς να χρειαστεί κάποιο κύμα μεταρρυθμίσεων για να δελεάσει τους δανειστές.

Γιατί αλήθεια δεν δέχονται αυτόν τον σχεδιασμό;

Επίσης, το δεύτερο ερώτημα είναι, ποιο είναι αυτό το κύμα των μεταρρυθμίσεων που θέλει ο κ. Μητσοτάκης να φέρει πριν από οποιαδήποτε μείωση φορολογίας, προκειμένου να δελεάσει τους δανειστές μας;

Ακούμε ότι μέρος του κύματος αυτού θα είναι εκ νέου αλλαγή και μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Η ιδιωτικοποίηση δηλαδή της επικουρικής ασφάλισης.

Ας θυμηθούμε τι έκαναν με τα αποθεματικά των συνταξιούχων στα ασφαλιστικά ταμεία και τι μας παραδώσανε. Πρώτα τζογάρανε τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστήριο, αργότερα στα δομημένα ομόλογα. Μετά κουρέψανε τα ομόλογα του δημοσίου με το PSI αφήνοντας άδεια τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κι ήρθαμε εμείς και παραλάβαμε ένα ασφαλιστικό που δεν είχε καμία προοπτική βιωσιμότητας.

Το ξανακάναμε βιώσιμο και κυρίως σταματήσαμε τις περικοπές, σταματήσαμε αυτό τον κατήφορο των διαρκών περικοπών στις συντάξεις. Τώρα προαναγγέλλουν ότι θέλουν να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση σε ιδιώτες. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα σταματήσουν να πληρώνουν εισφορές για επικουρική ασφάλιση στο  δημόσιο ταμείο. Και επειδή οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων πληρώνονται από τις σημερινές εισφορές, όταν αυτό θα συμβεί απλά δεν θα υπάρχουν λεφτά για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, που σήμερα μας ζητάει να τον πιστέψουμε ότι λέει την αλήθεια, πως δεν θα μειωθούν ξανά οι συντάξεις, οφείλει πολίτες της Τρίπολης να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Πότε μιλάει πράγματι την γλώσσα της αλήθειας; Τώρα που μας λέει αυτά ή όταν σε συνέντευξη του, στον αγαπημένο του σταθμό τον  ΣΚΑΙ, έλεγε ότι ποτέ δεν έκρυψε πως σκοπεύει να μειώσει τις επικουρικές συντάξεις.

Πότε έλεγε λοιπόν αλήθεια; Τότε ή σήμερα που μας λέει μισόλογα; Και επίσης πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δεν δίνει στην δημοσιότητα, γιατί δεν εξηγεί ποιο είναι αυτό το κύμα των μεταρρυθμίσεων με το οποίο θα δελεάσει τους δανειστές.

Έπεσε σήμερα στα χέρια μου το φυλλάδιο, το πρόγραμμα λέει της Νέας Δημοκρατίας. Ευχολόγια. Ευχάριστες κουβέντες. Ακούγονται ωραία στα αυτιά όλων, αλλά ούτε μια γραμμή για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που ετοιμάζουν. Ούτε μια γραμμή βεβαίως και για τον σχεδιασμό τους να πάνε το ένα προς ένα που εμείς καταφέραμε στο δημόσιο, στο ένα προς πέντε. Δηλαδή, σήμερα καταφέραμε για κάθε μία αποχώρηση να έχουμε μια πρόσληψη, και θέλουν να πάνε για κάθε 5 αποχωρήσεις να έχουμε μια πρόσληψη. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει για κάθε 5 καθηγητές και δασκάλους που θα παίρνουν σύνταξη μόνο ένας θα έρχεται να αναπληρώσει το κενό. Αυτό σημαίνει πως για κάθε 5 γιατρούς και νοσηλευτές που θα φεύγουν, μόνο ένας θα έρχεται να αναπληρώσει το κενό. Και τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα καταρρεύσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα ξαναζήσουμε τα δημόσια σχολεία  να μην ανοίγουν κανονικά στην ώρα τους τον Σεπτέμβρη, με βιβλία και καθηγητές.

Όμως φίλες και φίλοι, πολίτες της Τρίπολης, δεν είναι μόνο αυτό το προβληματικό στοιχείο, είναι και ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι έχουν ήδη σπεύσει και έχουν προεξοφλήσει ήδη το αποτέλεσμα, έχουν σπεύσει να εξαργυρώσουν την ψήφο του ελληνικού λαού, δίχως αυτή να την έχουν πάρει στη κάλπη των εθνικών εκλογών και κλείνουν συμφωνίες, deals το λένε αγγλιστί, συμφωνίες με ιδιωτικά συμφέροντα.

Κλείσαν λοιπόν απ΄ ότι μάθαμε  αυτό το deal με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες για το ξεπούλημα της επικουρικής ασφάλισης που θα δημιουργήσει τεράστια τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία και εκ των πραγμάτων θα αναγκάσει την όποια κυβέρνηση να περικόψει εκ νέου τις συντάξεις ή να βρει από αλλού για να καλύψει το κενό.

Κλείσανε συμφωνία με τους ιδιώτες, κλινικάρχες, τους ιδιοκτήτες των βιοδιαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να περάσουν ένα μεγάλο μέρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Να πληρώνει δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος, αλλά να κερδίζουν οι ιδιώτες.

Κλείσαν επίσης συμφωνία, με την παραχωρησιούχο εταιρία στο Ελληνικό, προκειμένου να καθυστερήσει η διαδικασία του διαγωνισμού και να προλάβουν, αν αυτοί κερδίσουν τις εκλογές, να αλλάξουν τη σύμβαση, για να δώσουν λιγότερο πράσινο και περισσότερο τσιμέντο στους πολίτες.

Κλείσαν επίσης συμφωνία με τα μεγάλα αρπαχτικά στην ενέργεια, ώστε να απαξιώσουν την ΔΕΗ και αν κερδίσουν τις εκλογές να ξεπουλήσουν σε ιδιώτες τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, προκειμένου αυτοί να κερδίζουν εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου.

Κλείσαν επίσης συμφωνία, σας λέω από αυτές που είναι ήδη γνωστές, μπορεί να υπάρχουν και άλλες, με συμφέροντα εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική, για να προχωρήσουν στον βιασμό του φυσικού περιβάλλοντος, προκειμένου κάποιοι ιδιώτες να κερδίζουν.

Και σας ρωτώ; Θα αφήσουμε αυτές τις συμφωνίες να υλοποιηθούν εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος; Θα αφήσουμε στις πλάτες του ελληνικού λαού να κάνουνε deals με ιδιωτικά συμφέροντα, προκειμένου κάποιοι να θησαυρίζουν και η μεγάλη πλειοψηφία να έχει απώλειες;

Η απάντηση είναι ότι όχι, δεν πρέπει αυτό να το επιτρέψουμε να συμβεί. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί το μεγάλο ρεσάλτο προς τα πίσω και το μεγάλο ρεσάλτο στο δημόσιο ταμείο.

Φίλες και φίλοι, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περάσαμε δύσκολες στιγμές. Κάναμε και λάθη, είχαμε και παραλήψεις, όμως ούτε μια στιγμή, σας βεβαιώνω δεν ξεχάσαμε ποιους εκπροσωπούμε, ποιών συμφέροντα βρεθήκαμε εδώ να εκπροσωπούμε, ποιοι μας στείλανε εμάς στα κυβερνητικά έδρανα και για ποιους πρέπει να αγωνιζόμαστε.

Μπορούν να μας κατηγορήσουν για πολλά, δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν για ένα πράγμα, την εντιμότητα μας. δεν μπορούν να μας κατηγορήσουν για την προσπάθεια μας, να προασπίσουμε τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και για τα κότσια μας να συγκρουστούμε, όποτε ήταν απαραίτητο να συγκρουστούμε με μεγάλα συμφέροντα χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος.

Σήμερα οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, λένε συνθήματα, μας μιλούν για λιγότερους φόρους, αυτοί που φορολόγησαν όποιον μιλούσε ελληνικά, τα δύσκολα χρόνια, ’10, ΄14.

Μας μιλούν για ανάπτυξη αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στην μεγαλύτερη αποανάπτυξη που είδε ποτέ στην ιστορία της. 25% του εθνικού πλούτου εχάθη. Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ αυτό σε περίοδο ειρήνης.

Και μας μιλούν για καλές και περισσότερες δουλειές, αυτοί που οδήγησαν ένα εκατομμύριο Έλληνες στην ανεργία. Πίσω όμως από τα συνθήματα κρύβεται η αλήθεια, διότι λένε, λιγότεροι φόροι, αλλά στην πραγματικότητα εννοούν λιγότερο κοινωνικό κράτος.

Λένε, περισσότερες δουλειές, αλλά στην πραγματικότητα εννοούν κατάργηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων.

Λένε ανάπτυξη, αλλά στην πραγματικότητα εννοούν ανάπτυξη για τους λίγους και εκλεκτούς.

Πολίτες της Τρίπολης, εμείς είμαστε εδώ, όμως, για να εγγυηθούμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα της πατρίδας μας. Σας καλώ λοιπόν, μπαίνοντας στην τελική ευθεία, της πιο μεγάλης, κρίσιμης και αποφασιστικής μάχης για το μέλλον της πατρίδας μας, αυτή τη μάχη να τη δώσουμε με αυτοπεποίθηση. Αυτή την μάχη να τη δώσουμε με πείσμα και σιγουριά. Είμαστε πιο έτοιμοι και πιο αποφασισμένοι. Είμαστε πιο σίγουροι από ποτέ, ότι αυτή η χώρα μπορεί να αλλάξει.  Γιατί ναι, μπορούμε  και θα ζήσουμε καλύτερα σε αυτό τον τόπο. Ναι, μπορούμε  και θα δώσουμε ξανά προοπτική στη νέα γενιά. Ναι, μπορούμε να χτίσουμε μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης, να πετύχουμε τις επόμενες μέρες μέσα από τη δουλειά μας, μέσα στον κόσμο, μέσα στους πολίτες, μια μεγάλη πολιτική και εκλογική ανατροπή.

Η Ελλάδα έχει τώρα, μια μεγάλη ευκαιρία. Μια ιστορική ευκαιρία. Βγαίνει από μια δεκαετία πόνου και δυσκολιών, αλλά μπαίνει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης, δικαιοσύνης και προοπτικής. Έχει σήμερα τη δυνατότητα, έχοντας ξεφύγει από την μέγγενη των μνημονίων, έχοντας αναβαθμίσει το κύρος και το ρόλο της στην Ευρώπη και στον κόσμο, έχει τη δυνατότητα την επόμενη τετραετία, όχι απλά να προχωρήσει μπροστά με τους ίδιους ρυθμούς, αλλά να κάνει άλματα προς τα εμπρός. Είναι κρίμα να χάσουμε αυτή την ευκαιρία δίνοντας τα κλειδιά της διακυβέρνησης και το ταμείο σε αυτούς που το χρεοκόπησαν, τώρα που το ταμείο δεν είναι μείον αλλά είναι γεμάτο.

Τα πέτρινα χρόνια τελείωσαν. Έχουμε μπροστά μας τα καλύτερα χρόνια. Χωρίς μνημόνια, με υγιή δημόσια οικονομικά, με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες, με ένα λαό εργατικό και πεισματάρη, με μια νέα γενιά που έχει τόση γνώση και τόση δημιουργικότητα όσο καμία άλλη στην ιστορία της πατρίδας μας. Έχουμε όσα χρειάζεται για να νιώσουμε ξανά δυνατοί. Για να ζήσουμε καλύτερα. Δεν μας αξίζει να γυρίσουμε πίσω.

Πολίτες της Τρίπολης, βλέποντας τη σημερινή, μαζική συγκέντρωση, εδώ, στην Τρίπολη, στην καρδιά της Πελοποννήσου, γεμίζω με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Ρωτάνε πολλοί, είναι δυνατόν να γυρίσει, λένε, ο αγώνας; Τους απαντάμε: είναι άλλος αγώνας αυτός. Είναι διαφορετικός αγώνας, δεν είναι το δεύτερο ημίχρονο, είναι καινούργιο ξεκίνημα. Είναι καινούργιο παιχνίδι, και είναι ένας αγώνας που όλοι γνωρίζουμε ότι αφορά τη ζωή μας. Και ακριβώς επειδή όλοι γνωρίζουν ότι αφορά τη ζωή μας, η απάντηση είναι ναι, μπορεί, μπορεί αυτός ο αγώνας να έχει θετική κατάληξη.

Τους πολιτικούς μας αντιπάλους τους έχουμε δοκιμάσει, αυτούς που επιθυμούν σήμερα να ξαναγυρίσουν, τους έχουμε δοκιμάσει κυβέρνησαν για δεκαετίες. Είχαν στη διάθεση τους πολλά περισσότερα από εμάς για να πετύχουν. Απέτυχαν, όμως. Ξέρετε πόσο ευτυχής θα ήμουν εγώ αν είχα τη δυνατότητα όπως κάποιοι προηγούμενοι πρωθυπουργοί να αφήνω πίσω μου 24,25 δισεκατομμύρια πρωτογενές έλλειμμα; Ξέρετε πόσο ωραία θα ήταν να κυβερνούσα δίνοντας παροχές, ρουσφέτια και πελατειακό κράτος; Αυτό κάνανε στη χώρα μας και την οδήγησαν στα μνημόνια και στην επιτροπεία.

Αντιθέτως εμείς, βρεθήκαμε εδώ, στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Όχι για να μοιράζουμε παροχές από το υστέρημα, δημιουργώντας νέο χρέος για τον ελληνικό λαό, αλλά προσπαθώντας να συμμαζέψουμε τα ασυμμάζευτα. Βρεθήκαμε σε ένα τοπίο σμπαραλιασμένο να καθαρίσουμε ένα τοπίο που αυτοί είχαν οδηγήσει στη διάλυση και στην ασυδοσία, και όταν καθαρίζαμε αυτό το διαλυμένο σπιτικό, μας κουνάγαν και το δάκτυλο από πάνω, ότι δεν κρατάγαμε καλά την σκούπα. Αυτοί που γεμίσανε με σπασμένα και διαλυμένα όλη την Ελλάδα, όλη τη χώρα, από τις δικές τους πολιτικές της ασυδοσίας και της σπατάλης. Θα ήταν λοιπόν εύκολο για μας να κυβερνήσουμε σαν αυτούς.

Καταφέραμε να συμμαζέψουμε τα δημόσια οικονομικά, καταφέραμε να δημιουργήσουμε  προοπτική για την επόμενη μέρα, για τις νέες γενιές. Και σήμερα ζητάμε από τον ελληνικό λαό, όχι όπως κάποιοι μας λένε μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά ζητάμε την πρώτη ευκαιρία, η αριστερά να κυβερνήσει όπως αυτή ξέρει. Γιατί για τρία χρόνια κυβερνούσαμε με μοναδικό στόχο να βγούμε από τα μνημόνια. Είναι, λοιπόν, η πρώτη ευκαιρία να αποδείξουμε ότι, όπως με δικαιοσύνη μοιράσαμε δυσκολίες και βάρη στις δύσκολες στιγμές, τώρα, με μεγαλύτερη δικαιοσύνη, θα μοιράσουμε τις ελαφρύνσεις και τις  δυνατότητες που έρχονται από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Έχουμε εξαγγείλει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα φοροελαφρύνσεων και κοινωνικής στήριξης στον ελληνικό λαό.  Η διαφορά μας είναι ότι αυτές οι φοροελαφρύνσεις δεν θα έρθουν από το 2022 και βλέπουμε. Θα έρθουν τώρα, άμεσα, ήδη εφαρμόζονται. Από το Σεπτέμβρη και μετά, κάθε μήνας που περνάει και η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και ψηφίζαμε στη Βουλή μέτρα ελάφρυνσης. Και εξαγγείλαμε για το 2022 στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης.

Η δεύτερη διαφορά μας είναι ότι εμείς τα μέτρα  ελάφρυνσης θα τα υλοποιήσουμε, χωρίς ταυτόχρονα να φέρνουμε ανατριχιαστικές μεταρρυθμίσεις, αυτό το κύμα των μεταρρυθμίσεων. Χωρίς ταυτόχρονα να διαλύουμε την κοινωνική πολιτική που εμείς οικοδομήσαμε. Χωρίς να καταργούμε τα επιδόματα, να μειώνουμε τις δαπάνες, να περικόπτουμε τις συντάξεις και τους μισθούς. Αυτή είναι η διαφορά μας.

Και ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι έχει μπροστά του δύο εντελώς διαφορετικά πολιτικά σχέδια.  Έχει πλέον τη γνώση και την εμπειρία. Αυτούς που θέλουν να γυρίσουν πίσω, τους έχει δοκιμάσει, κυβέρνησαν για δεκαετίες. Απέτυχαν. Διέψευσαν τις προσδοκίες τους. Πλήγωσαν, ανάγκασαν ανθρώπους της μεσαίας τάξης, που έχαναν τις δουλειές τους,  50 και 60 χρονών, να ψάχνουν ξανά για δουλειά. Τους ανάγκασαν να περιμένουν μάταια για μια σύνταξη. Τους γέμισαν χρέη και φόρους. Γιατί; Για να σωθούν κάποια τζάκια και να βγάλουν κάποιοι τα λεφτά τους στο εξωτερικό, με οφσόρ εταιρείες. Γιατί αυτή την επιχειρηματικότητα στηρίζουν. Την επιχειρηματικότητα της αρπαχτής, της φοροδιαφυγής και των οφσόρ.

Και τώρα ζητάνε να ξαναγυρίσουν πίσω οι ίδιοι. Ε, λοιπόν, ο ελληνικός λαός θα τους πει ένα μεγαλοπρεπές «φτάνει πια». Ως εδώ. Τώρα μιλάμε για τη ζωή μας. Τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Τώρα πρώτα η ζωή μας. Στις 7 του Ιούλη πρώτα η ζωή μας.

Σας καλώ, όλους και όλες, να γίνετε οι αναμεταδότες και οι πομποί του μηνύματος της νίκης και της ανατροπής, οι αναμεταδότες και οι πομποί του μηνύματος της αισιοδοξίας. Μπορεί οι αντίπαλοί μας να έχουν τους αναμεταδότες και τους πομπούς των διαπλεκόμενων τηλεοπτικών σταθμών, αλλά εμείς έχουμε τους πιο σημαντικούς αναμεταδότες και πομπούς, που είναι ο καθένας και η καθεμιά από εσάς. Στόμα – στόμα, σπίτι – σπίτι, χωριό το χωριό, πόλη την πόλη, να κάνουμε το μεγάλο ρεύμα της ανατροπής να γίνει πραγματικότητα στις 7 του Ιούλη.

Μπορούμε να το πετύχουμε. Η παρουσία σας εδώ σημαίνει ότι μπορούμε να το πετύχουμε, και θα το πετύχουμε. Σας καλώ, στις 9 μέρες που έμειναν μέχρι την κάλπη, αυτό το μεγάλο ρεύμα να γίνει τσουνάμι, που θα πνίξει πέρα ως πέρα όσους έχουν ήδη σχεδιάσει και ετοιμάσει σχέδια και σενάρια λεηλασίας της πατρίδας, του δημόσιου πλούτου, λεηλασίας της νέας γενιάς και των ονείρων μας.

Σας καλώ, λοιπόν, σήμερα, από εδώ και μπρος, να δώσουμε το μήνυμα της αισιοδοξίας και της νίκης, μέχρι την άλλη Κυριακή. Μπορούμε να το πετύχουμε και θα το πετύχουμε. Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιοι;

Να είστε καλά. Καλή δύναμη. Καλή δύναμη και με τη νίκη. Σας ευχαριστώ  θερμά.  Το χρωστάμε στις επόμενες γενιές, να μην ζήσουν ξανά ποτέ αυτό που ζήσαν οι νέοι την θλιβερή πενταετία ’10-’15, που φεύγαν μαζικά μετανάστες στο εξωτερικό. Χρωστάμε στη νέα γενιά του σήμερα, αλλά και στη νέα γενιά του αύριο, να δώσουμε αυτό τον αγώνα, να μη γυρίσει η Ελλάδα σε αυτούς που τη λεηλάτησαν, να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί, για μια νέα νίκη του λαού μας. Γεια σας.