ΨυχαγωγίαΑρχείο

Η καλλιτέχνιδα από το Κιβέρι που έχει τρελάνει τους ξένους με τη φωνή και το στυλ της (Vid, Pics)

Έχει εντυπωσιάσει τα διεθνή μουσικά media η ελληνοαμερικανίδα Ιωάννα Γκίκα (Ioanna Gika), με καταγωγή από το Κιβέρι. Η δημιουργός και ερμηνεύτρια στο μουσικό είδος της indie rock, είναι κόρη του Γιώργου Γκίκα, με θείο τον Χρήστο Γκίκα που ζει στο Κιβέρι.

 

Το πρώτο της σόλο άλμπουμ, που κατέφθασε την περασμένη άνοιξη, έγινε δεκτό μετά βαΐων και κλάδων από τίτλους όπως το «Rolling Stone», οι «New York Times» και το «Time», ενώ στο παρελθόν ακόμη και διάσημα έντυπα μόδας όπως η αμερικανική «Vogue» έχουν αφιερώσει σελίδες στο ιδιαίτερο στυλ της.

Το 2019 κυκλοφόρησε ίσως το πιο ενδιαφέρον σόλο album της με τίτλο: Thalassa, με 12 κομμάτια που έγραψε και εμπνεύστηκε στην Ελλάδα μολονότι μοιάζουν να αιωρούνται στα μεσαιωνικά υψίπεδα της Σκωτίας. Και είναι αυτά τα ακαθόριστα τοπία που στη διάρκεια της ακρόασης γλιστρούν ύπουλα στο μυαλό, ενεργοποιώντας παράξενα, πνιγηρά συναισθήματα.

 

Η Gika χωρίς παρεκκλίσεις από την βαριά ατμόσφαιρα του ήχου της, οδηγεί τις απόκοσμες μελωδίες της φωνής της σε μονοπάτια στοιχειωμένης electronica. Άλλοτε με επικά ξεσπάσματα και ευφυή γυρίσματα και άλλοτε με σκοτεινές ποπ προσεγγίσεις, χρωματισμένες από το πένθος που -όπως εξηγεί η ίδια- την έφερε ξανά στη γενέτειρά της.

Ιωάννα Γκίκα

Ιωάννα Γκίκα

Ιωάννα Γκίκα

 

Τάσος Τσάγκος