ΟικονομίαΑρχείο

Το internet τρέχει με …χίλια σε πόλη της Πελοποννήσου

Το πρώτο πιλοτικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς λειτουργεί από την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019, στην Καλαμάτα, καθιστώντας μια πόλη – ψηφιακό πρότυπο τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, σε συνδυασμό με άλλες υποδομές. 

Σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος Καλαμάτας και η Wind και διεξήχθη στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας, παρουσιάστηκαν ο χαρακτήρας και τα οφέλη των ασύρματων τηλεπικοινωνιών 5ης γενιάς, ενώ μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι το πιλοτικό δίκτυο της Wind καλύπτει την Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, το ιστορικό Δημαρχείο, το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας κ.ά.

Το internet τρέχει με …χίλια σε πόλη της Πελοποννήσου

Ο Γιώργος Τσαπρούνης, Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Wind, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Καλαμάτα είχε γίνει μία πόλη – ψηφιακό πρότυπο, γιατί όταν τον Μάιο του 2017 ξεκίνησε από ΄δώ το πρώτο πιλοτικό δίκτυο οπτικών ινών νέας γενιάς και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πανελλαδικά, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό ήταν το πρώτο δοκιμαστικό βήμα να πάει καλά». 

Ο κ. Τσαπρούνης τόνισε ότι «τίποτα δε θα γινόταν αν δεν υπήρχε η στήριξη της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου κ. Νίκα, που πραγματικά πίστεψαν στην τεχνολογία, πίστεψαν πως η ψηφιακή εποχή μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή των πολιτών, την οικονομία μας, την καθημερινότητά μας και να γίνει η Καλαμάτα μία πόλη – ψηφιακό πρότυπο». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Καλαμάτα «είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα δοκιμάσουμε σε πραγματικές συνθήκες την τεχνολογία 5ης γενιάς», γνωστοποιώντας ότι πρόκειται για μία από τις λίγες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου υπάρχουν υποδομές 5G.

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας εξέφρασε την υπερηφάνειά του «για το γεγονός ότι η τεχνολογία αιχμής, οι υποδομές 5ης γενιάς ξεκινούν για την Ελλάδα από την πόλη της Καλαμάτας. Η Καλαμάτα γίνεται η πρώτη ελληνική ψηφιακή πόλη, η Καλαμάτα επιτυγχάνει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020 και αυτό είναι άλλη μία πρωτιά μεταξύ άλλων, γιατί δεν είναι η μοναδική πρωτιά. Είμαστε η πόλη του πράσινου με τη σφραγίδα της WWF, είμαστε η πόλη η πρώτη στην ανακύκλωση στην Ελλάδα, είμαστε η πρώτη πόλη η οποία χρησιμοποιεί τη γεωθερμία για τα δημόσια κτήρια. 
Θέλω να ευχαριστήσω από τη θέση αυτή πρώτα απ’ όλα το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και τον προηγούμενο Υπουργό, γιατί επελέγη η πόλη της Καλαμάτας γι’ αυτό το πολύ μεγάλο βήμα μαζί με το Δήμο Ζωγράφου και το Δήμο Τρικκαίων, τα Τρίκαλα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. 

Η νέα τεχνολογία, η τεχνολογία αιχμής, θα βοηθήσει την πόλη μας ουσιαστικά, θα τη βοηθήσει πρώτ’ απ’ όλα στο οικονομικό επίπεδο, θα βοηθήσει τις τουριστικές μας επιχειρήσεις, θα βοηθήσει την παραπέρα οικονομική ανάπτυξη, σε μία πόλη η οποία απέδειξε ότι αντέχει μέσα στην οικονομική κρίση και είναι μία από τις λίγες πόλεις της Ελλάδος, η οποία σημείωσε πρόοδο μέσα στην οικονομική κρίση». 

Ο Π. Νίκας εξέφρασε ευχαριστίες προς τη Wind και τα στελέχη της, καθώς ήταν άριστη η συνεργασία με το Δήμο κατά την περίοδο της κατασκευής των υποδομών οπτικών ινών. Προσέθεσε δε πως «υπήρξε μία οικονομική βοήθεια – και το αναγνωρίζω δημόσια – της Wind προς εκδηλώσεις και δράσεις, που γίνονται στην πόλη της Καλαμάτας, με πρώτη και κύρια το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, ένα ανοιχτό παράθυρο της πόλης προς την Ευρώπη και τον κόσμο». Ο Δήμαρχος ευχήθηκε «πάντοτε η Καλαμάτα να συνεχίζει να πηγαίνει μπροστά, πάντοτε η Καλαμάτα να προοδεύει και να πρωτεύει», ενώ απευθυνθείς προς τον εκλεγέντα Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και στην εποχή σας θα υπάρξουν κι άλλες πρωτιές για την αγαπημένη μας πόλη». Απευθυνθείς δε εκ νέου προς τον κ. Τσαπρούνη εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την εταιρεία του «για τη γρηγοράδα, για την αρτιότητα, για την ανταπόκριση στα κοινωνικά αιτήματα της πόλης μας».

Ο Αντιδήμαρχος και εκλεγείς Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, σε σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής: «Είναι σημαντικό, πραγματικά, για την πόλη της Καλαμάτας να είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που λειτουργεί πιλοτικό δίκτυο 5G απ’ τη Wind. Η Καλαμάτα μας, πόλη του πολιτισμού, του αθλητισμού, πόλη με περιβαλλοντική συνείδηση, είναι πλέον και πόλη πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις». 

Ο κ. Βασιλόπουλος παρέσχε τη διαβεβαίωση πως «εμείς ως Δημοτική Αρχή θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να ενσωματώσουμε αυτήν την τεχνολογία στις λειτουργίες του Δήμου προς όφελος του δημότη. Συγχρόνως, πιστεύουμε ότι θα δώσει επιπλέον δυνατότητες, επιχειρηματικές δυνατότητες, θα δώσει διέξοδο στους νέους, που έχουν τις γνώσεις αλλά και τις ικανότητες να «εκμεταλλευτούν» αυτές τις εκλογικές εξελίξεις. Θα πρέπει και εμείς να σχεδιάσουμε και να δουλέψουμε, ώστε να δημιουργήσουμε και άλλες δράσεις, δημιουργώντας τα κατάλληλα «οικοσυστήματα», προκειμένου να ενσωματωθούν αυτές οι εξελίξεις στην περιοχή μας και να αποκομίσουμε τα ανάλογα οφέλη».

Σύμφωνα με τη Wind, δοκιμές που πραγματοποιούν οι μηχανικοί της εταιρείας στην Καλαμάτα με δοκιμαστικές συσκευές 5G HUAWEI Mate 20X, καταγράφουν εντυπωσιακές ταχύτητες στη χρήση data, καθώς αγγίζουν ταχύτητες αντίστοιχες σύνδεσης με οπτική ίνα (>1 Gbps download) , ταχύτητες δηλαδή πολλαπλάσιες από αυτές των υπαρχόντων δικτύων 4G. 

«Η λειτουργία του πιλοτικού δικτύου σε πραγματικές συνθήκες πόλης θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τις δυνατότητες της τεχνολογίας, καθώς και το βέλτιστο μοντέλο ανάπτυξης των υποδομών 5G στη χώρα μας», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Δικτύου της Wind, Νίκος Πανόπουλος.