ΟικονομίαΑρχείο

Ασυνείδητοι παραγωγοί της Αργολίδας σερβίρουν καρκίνο σε λαϊκές και σουπερμάρκετ

Τον θάνατο σκορπούν στο πιάτο μας ορισμένοι παραγωγοί της Αργολίδας, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία των ελέγχων που λήφθηκαν στη λαϊκή του Ναυπλίου.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Γενικής διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας:  

«Από τα δείγματα που ελέγχθηκαν βρέθηκε  ένα δείγμα αμπελόφυλλων προέλευσης Αργολίδας,  που λήφθηκε από τη Λαϊκή Αγορά Ναυπλίου με υπολείμματα του μυκητοκτόνου  tebuconazole σε συγκέντρωση ανώτερη από τα Ανώτερα Επιτρεπτά Όρια (MRLs).  

Όπως αρχικά επισημάνθηκε όλες οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της χώρας πραγματοποιούν τις δειγματοληψίες που έχουν οριστεί για τον κάθε νομό ανεξάρτητα από την προέλευση των προϊόντων αυτών. .Για το λόγο αυτό   προϊόντα της Αργολίδας μπορούν να ελεγχθούν στο νομό που διακινούνται.

δειγματα

Έτσι ένα δείγμα από φασολάκια με λοβό, προέλευσης Αργολίδας, λήφθηκε από τη ΔΑΟΚ Πειραιά στην Α΄ Λαϊκή αγορά Πειραιά με υπολείμματα του γεωργικού φαρμάκου  metalaxyl, η οποία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια φασολιών. Επίσης ένα δείγμα τομάτας  προέλευσης Αργολίδας που λήφθηκε από την Α΄ Λαϊκή αγορά του Πειραιά,  βρέθηκε με υπολείμματα chlorpyrifos  σε συγκέντρωση ανώτερη από τα ΜRLs. Ακόμη, ένα δείγμα από αγκινάρες προέλευσης Αργολίδας  που λήφθηκε από την Β΄ Λαϊκή Αγορά Αθηνών, με υπολείμματα methiocarb σε συγκέντρωση ανώτερη από τα ΜRLs.  Σε δείγμα αχλαδιών προέλευσης Αργολίδας λήφθηκε από την ΔΑΟΚ Δυτικού Τομέα Αθηνών από μεγάλη αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ και βρέθηκε με υπολείμματα εντομοκτόνου dimethoate  σε συγκέντρωση ανώτερη από τα ΜRLs.  

Στις περιπτώσεις αυτές ακολουθήθηκε η διαδικασία της επιβολής κυρώσεων. Συγκεκριμένα  επιβλήθηκαν πρόστιμα  1000€ για τα αμπελόφυλλα, 1300€ για τις τομάτες και  1000€  για τις αγκινάρες. Aναμένεται το πρόστιμο για την περίπτωση των αχλαδιών.

Ακόμη, σημειώνουμε ότι, στην περίπτωση της τομάτας, ο παραγωγός «έκοψε ένα χέρι», αφού η υπόλοιπη παραγωγή των τριών στρεμμάτων  καταστράφηκε στο χωράφι από την υπηρεσία μας. Αυτό έγινε  επειδή σε επανάληψη της δειγματοληψίας  εντοπίστηκαν και πάλι υπολείμματα του γεωργικού φαρμάκου chlorpyrifos.  
Κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε για μια ακόμη φορά, το πρόστιμο που 7500€ που επιβλήθηκε σε δείγμα  αμπελόφυλλων το 2017, που λήφθηκε από τη Λαϊκή αγορά του Ναυπλίου,   στο οποίο εντοπίστηκαν 7 (!!!) γεωργικά φάρμακα,

Έτσι σύμφωνα με τη νομοθεσία και το άρθρο 13 παρ.1 του ν.4036/2012(ΦΕΚ Α΄8) σε όποιον παράγει, εισάγει ή εξάγει φυτικά προϊόντα ή προϊόντα πρώτης μεταποίησης που φέρουν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων υψηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, όπως αυτά ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια (1.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και τα φυτικά προϊόντα δεσμεύονται. Οι προκαλούμενες δαπάνες βαρύνουν τον υπεύθυνο για την παράβαση. Επόμενη διάθεση στην αγορά παρτίδας φυτικών προϊόντων ιδίας προέλευσης επιτρέπεται μόνο εφόσον προηγηθεί έλεγχος υπολειμμάτων από την Αρμόδια Αρχή και διαπιστωθεί ότι τα υπολείμματα δεν υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια όπως αυτά ορίζονται στον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 396/2005. Αν διατεθούν προϊόντα στην αγορά πριν προηγηθεί επαναληπτικός έλεγχος υπολειμμάτων επιβάλλεται πρόστιμο από χίλια (1.000) έως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ.

Στα ελαιόλαδα και φέτος δεν βρέθηκαν  υπολείμματα, όπως και πέρσι όπως χαρακτηριστικά φαίνεται στο διάγραμμα 1.

διάγραμμα

 

Διάγραμμα 1: Δειγματοληψίες ελαιολάδων από το 2011έως 2018 και αναλογία ύπαρξης
                        υπολειμμάτων σε αυτά.

Kάνοντας μια αναδρομή στα 8 χρόνια που πραγματοποιείται το πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων από την Υπηρεσία μας και στο σύνολο των δειγμάτων που έχουν ληφθεί αυτά τα χρόνια, όπως παρουσιάζεται στο διάγραμμα 5 που ακολουθεί, ομαδοποιείται ανά κατηγορία προϊόντος η συχνότητα παράβασης της ισχύουσας νομοθεσίας.

Οι παραβάσεις κατηγοριοποιούνται ως εξής:
– Ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών μη εγκεκριμένων για την καλλιέργεια
– Ύπαρξη υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών που υπερβαίνουν τα ανώτατα επιτρεπτά όρια MRLs

Η πρώτη κατηγορία παράβασης είναι η συχνότερα εμφανιζόμενη σε αντίστοιχο ποσοστό τόσο στα φρούτα όσο και στα λαχανικά (9%), ενώ στο ελαιόλαδο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11,5%. Η συχνότερα εμφανιζόμενη δραστική ουσία που εμφανίζεται ως υπόλειμμα σε αυτή την κατηγορία παράβασης είναι η το chlorpyrifos (46%) και ακολουθεί cypermethrin, όπως παραστατικά παρουσιάζεται στο διάγραμμα 2.

καταμερισμός
Ως προς τη δεύτερη κατηγορία παράβασης, που είναι σημαντικότερη και επιβάλλει υψηλότερα πρόστιμα και αυστηρότερες ποινές, η συχνότητα εμφάνισης υπολειμμάτων ανώτερων των ΜRLs είναι υψηλότερη στα λαχανικά (3,3%) ενώ η αντίστοιχη στα φρούτα ήταν 0,9%».