ΡεπορτάζΑρχείο

Ο θάνατος παραμονεύει στον Αργολικό, που καταπίνει ανθρώπους της διπλανής πόρτας

Δραματικές διαστάσεις παίρνουν τα καθημερινά συμβάντα με πνιγμούς στη θάλασσα. Μόνο και μόνο στις παραλίες του Αργολικού κόλπου, σε μόλις λίγα μέτρα από την ακτή, τον τελευταίο καιρό έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά, που έχουν «ταρακουνήσει» την τοπική κοινωνία και έχουν σκορπίσει τη θλίψη για τους ανθρώπους που έχουν χαθεί.

Ρεπορτάζ Άκης Γκάτζιος

Άκης Γκάτζιος

Ηλικιωμένοι στην πλειοψηφία τους και όχι μόνο, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, ξεκινούν για το καθημερινό τους μπάνιο και δεν επιστρέψουν ξανά στο σπίτι τους.
 

Στους Μύλους έχασε τη ζωή της η γνωστή εκπαιδευτικός Μαρία Δαγρέ

65χρονη που χάθηκε στη θάλασσα της Νέας Κίου.

 

Όλα αυτά είναι μόλις κάποια από τα περιστατικά στα οποία επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον των Μέσων Ενημέρωσης, τις τελευταίες ημέρες.

Οι αρχές είναι ανήσυχες. Μάλιστα το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δημοσιεύσει από καιρό και τηλεοπτικά σποτ για τον κίνδυνο από πνιγμό.

 

Στο βίντεο με τίτλο “Έλληνα Προφυλάξου”,  πρωταγωνιστούν ο 2 φορές παγκοσμίως βραβευμένος από το Hall of Fame, Δρ. Στάθης Αβραμίδης, ο Πρόεδρος του International Swimming Hall of Fame, Bruce Wigo, και ο Ευστάθιος Παπαδόπουλος υποδυόμενος ένα 10χρονο παιδί που πνίγηκε σε μια ερημική παραλία, επειδή απομακρύνθηκε από την ακτή φαγωμένος και χωρίς να γνωρίζει κολύμπι.

Σε σκηνοθεσία Σ. Αβραμίδη και μοντάζ Σταμάτη Τριπόδη, το βίντεο περνάει το μήνυμα εκμάθησης της αθλητικής ναυαγοσωστικής, ως μέσου προστασίας από ατυχήματα στο νερό. Το μήνυμα τελεί υπό την αιγίδα των οργανισμών: Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας, Σύλλογος Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, International Awards Giuseppe Sciacca, Fondazione Guiseppe Sciacca, International Swimming Hall of Fame.

 

Ένα θλιβερό αρνητικό ρεκόρ που δίνει πανευρωπαϊκή πρωτιά στην Ελλάδα καταγράφηκε τις πρώτες 23 ημέρες του Ιουνίου καθώς στο διάστημα αυτό έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στις ελληνικές θάλασσες συνολικά 23 άνθρωποι.

Όπως σημειώνουν τα ΝΕΑ το 2018 στην Ελλάδα σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ θανάτων από πνιγμό καθώς 413 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στη θάλασσα έναντι 357 το 2017.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τα περισσότερα θύματα πνίγονται σε απόσταση δέκα μέτρων από την ακτή, ενώ οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι οι μεσημεριανές, προφανώς λόγω φαγητού και αλκοόλ. Πιο επιρρεπείς στα θαλάσσια ατυχήματα –που μπορούν να αποβούν μοιραία– είναι οι άνδρες, καθώς η αναλογία τους με τις γυναίκες που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3 προς 1. Η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άνδρες 20 έως 24 ετών, ενώ άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται τα νήπια, από 0 έως 5 ετών και οι ηλικιωμένοι.
Τα συμπεράσματα του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαιώνονται εν πολλοίς και από τα στοιχεία του Λιμενικού. Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο εξάμηνο του 2018, 70 άτομα έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό, ενώ ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε 50 μόλις ημέρες, από την 1η Ιουνίου μέχρι και τις 20 Ιουλίου, 110 άνθρωποι είχαν πνιγεί, δηλαδή περίπου 2 άνθρωποι την ημέρα.

Σύμφωνα με περσινά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ το 67% των πνιγμών λουομένων συντελείται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ενώ τα περισσότερα θύματα ανήκουν στην κατηγορία «άνδρας ηλικίας 20-24 ετών».

Καλοκαιρινή «μάστιγα» οι πνιγμοί, καθώς συχνότατα τραγικά περιστατικά δίνουν το «παρών» στην ειδησεογραφία

Το 42% των θανάτων καταγράφεται τις μεσημεριανές ώρες και σχεδόν το 90% αυτών σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή.
Αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το Πρώτο Θέμα: «Η μισή Ελλάδα χρειάζεται ναυγαγοσώστες και δεν έχει ενώ την ίδια στιγμή καθίσταται πιο πολύπλοκο να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης. Ζητείται δίπλωμα οδήγησης ταχυπλόου 30 ίππων όταν πουθενά στον κόσμο δεν χρειάζεται δίπλωμα για ταχύπλοα τέτοιας κατηγορίας. ενώ και το ωράριο είναι απαράδεκτο. Οι ναυαγοσώστες εγκαταλείπουν τα πόστα τους στις 17:30 ενώ οι παραλίες είναι γεμάτες από κόσμο» επισημαίνει ο Σπύρος Μητριτσάκης, υπεύθυνος εκπαίδευσης στη Lifeguard Hellas και σύμβουλος ναυαγοσωστικής της ΚΕΔΕ.

Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ ναρκωτικά.     

Σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ στο Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλειας στο νερό, που έχει καταρτίσει: 

O πνιγμός αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου και σοβαρό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως. Καταγεγραμμένα, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό κάθε 90 δευτερόλεπτα στον πλανήτη. Πιθανότατα όμως, ο αληθινός αριθμός είναι ένας κάθε 30 δευτερόλεπτα από συνολικά όλα τα εκούσια και ακούσια περιστατικά που περιλαμβάνουν βύθιση ή εμβάπτιση οποιασδήποτε μορφής, είτε καταγράφονται είτε όχι. Ταυτόχρονα τετραπλάσιος αριθμός τουλάχιστον εισάγεται στο νοσοκομείο προληπτικά.  

Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως τα τελευταία χρόνια. Η αναλογία αντρών: γυναικών που πεθαίνουν από πνιγμό είναι 3:1. Περίπου 10 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από πνιγμό κάθε χρόνο. Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων και σπανίως σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 μέτρα από την στεριά. Οι πιο επικίνδυνες ώρες του 24ώρου, είναι οι μεσημεριανές. Η ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη θνησιμότητα είναι άντρες 20-24 ετών. Άτομα υψηλού κινδύνου θεωρούνται άτομα ακραίων ηλικιών (δηλαδή 0-5 ετών και ηλικιωμένοι), όσοι πραγματοποιούν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μέσα και γύρω από το νερό, όσοι δεν ξέρουν κολύμπι, όσοι γνωρίζουν μεν κολύμπι αλλά υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ/ ναρκωτικά.    

Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων ατυχημάτων μπορούν να λάβουν χώρα μέσα και γύρω από το νερό. Μια βουτιά με το κεφάλι σε ρηχά νερά, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη παράλυση στην σπονδυλική στήλη. Ένα μηχανοκίνητο σκάφος,  μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο αν προσκρουστεί με κάποιο λουόμενο. Η κολύμβηση σε κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει υποθερμία. Ο κατάλογος των ατυχημάτων δεν περιορίζεται φυσικά στα παραπάνω, αλλά είναι ενδεικτικός της αναγκαιότητας απόκτησης κάποιων βασικών γνώσεων με θεωρητικά και ιδανικά πρακτικό τρόπο, έπειτα από την παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων.

Καλοκαιρινή «μάστιγα» οι πνιγμοί, καθώς συχνότατα τραγικά περιστατικά δίνουν το «παρών» στην ειδησεογραφία

Σχετικά με την Πρόληψη από πνιγμό, το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει: 

Παρακολούθησε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης.
Κολύμπησε πάντα με παρέα και ιδανικά κάτω από την επίβλεψη ναυαγοσώστη.
Τα παιδιά να επιτηρούνται πάντα από ενήλικο κοντά στο νερό.
Κολύμπησε 3 ώρες μετά το φαγητό.
Μην μπαίνεις απότομα και μην μένεις αρκετή ώρα σε κρύο νερό.
Μην απομακρύνεσαι από τα ρηχά. Κολύμπησε παράλληλα με την ακτή.
Μην υπερεκτιμάς και μην κάνεις επίδειξη των δυνάμεών σου στους άλλους.
Μην κάνεις επικίνδυνα παιχνίδια που θέτουν την ατομική ή την ασφάλεια άλλων σε κίνδυνο.
Αν κάποιος κινδυνεύει και δεν μπορείς να βοηθήσεις, ειδοποίησε τον ναυαγοσώστη.
Ακολούθησε τα μέτρα ασφαλείας της λουτρικής εγκατάστασης.
Αν επισκεφτείς μια λουτρική περιοχή για πρώτη φορά, ενημερώσου για τους κινδύνους της από τους ντόπιους κατοίκους.
Αν παρασύρεσαι στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, κολύμπησε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείς και μετά κάθετα για να επιστρέψεις στην ακτή.