ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Ο Νίκας ψάχνει λύσεις για τα σκουπίδια στην Ήπειρο

Στα Γιάννενα μετέβη σήμερα ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, συνοδευόμενος από εκλεγέντες Περιφερειακούς Συμβούλους. Εκεί είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και τον εκπρόσωπο της εταιρείας που λειτουργεί το εκεί εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων.

Ο κ. Νίκας επισκέφτηκε τον χώρο του εργοστασίου και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του, λαμβάνοντας ενημέρωση για την δυναμικότητα και την λειτουργία του.

Ο Νίκας ψάχνει λύσεις για τα σκουπίδια στην Ήπειρο

Ο Νίκας ψάχνει λύσεις για τα σκουπίδια στην Ήπειρο

Το εργοστάσιο:

Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, και κατασκευάστηκε με ΣΔΙΤ, με το ύψος της όλης επένδυσης να ανέρχεται στα 52,6 εκατ. ευρώ, με τα 20 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ΕΣΠΑ (τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικοί πόροι και δάνειο). Έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και 3,5 μήνες, από τις 27 Μαρτίου 2019.

Το έργο επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2. Η μονάδα αυτή λύνει οριστικά, τουλάχιστον για τα επόμενα 27 χρόνια, τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Νίκας ψάχνει λύσεις για τα σκουπίδια στην Ήπειρο

Ο Νίκας ψάχνει λύσεις για τα σκουπίδια στην Ήπειρο

Η δήλωση Νίκα:

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Καλαμάτας αναφέρει:

«Επισκέφθηκα σήμερα στα Ιωάννινα το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, συνοδευόμενος από τους εκλεγμένους Περιφερειακούς Συμβούλους Μανώλη Σκαντζό και Ανδρέα Τσουκαλά, όπου διαπιστώσαμε την άριστη λειτουργία του. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και συζητήσαμε για ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν στο θεσμό της Περιφερειακής διοίκησης. Κατόπιν, είχαμε μια ενημερωτική συνάντηση με την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου κ. Τατιάνα Καλογιάννη, που έχει χειριστεί το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Ηπείρου ξεκίνησε τη διαδικασία το 2015 και από το 2018 ήδη λειτουργεί το εργοστάσιό της, το οποίο επεξεργάζεται τα απορρίμματα ολόκληρης της Ηπείρου. Τέτοιες συναντήσεις-επισκέψεις θα συνεχιστούν και στο μέλλον».

Ο Νίκας ψάχνει λύσεις για τα σκουπίδια στην Ήπειρο

Ο Νίκας ψάχνει λύσεις για τα σκουπίδια στην Ήπειρο

Η προσωρινή λύση:

Την ίδια στιγμή προσωρινή λύση στο έντονο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου φιλοδοξεί να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα).

Η χθεσινή απόφαση του υπουργείου δίνει τη δυνατότητα συλλογής των απορριμμάτων με κινητές μονάδες για ένα διάστημα έως δέκα μηνών, μέχρι την ολοκλήρωση των μόνιμων προβλεπόμενων μονάδων.

Βάσει της απόφασης του υπουργείου προβλέπεται:

  • Να αναληφθεί πλήρως και άμεσα η διαχείριση των παραγόμενων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) της Περιφέρειας από τον ανάδοχο του έργου- με προσωρινή διαχείριση όπως προβλέπεται στη σύμβαση.
  • Να σταματήσει άμεσα η ανεξέλεγκτη απόθεση των ΑΣΑ σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) της Περιφέρειας.
  • Και να δρομολογηθούν τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ της Περιφέρειας άμεσα, ώστε να απομειωθεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την ΕΕ ανά ΧΑΔΑ που λειτουργεί ή και δεν έχει αποκατασταθεί.

Η τροποποίηση συνίσταται σε λειτουργική αναδιάρθρωση του έργου, με αναδιάταξη κτιρίων, επιμέρους μονάδων και οδών εντός των ήδη αδειοδοτημένων γηπέδων του έργου, και μικρές τροποποιήσεις των χαρακτηριστικών των εγκαταστάσεων.