ΟικονομίαΑρχείο

Το σχέδιο για να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο η Πελοπόννησος

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του νέου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, με την παρουσία εκλεγμένων Περιφερειακών Συμβούλων από όλους τους Νομούς και εκπροσώπων της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου.

Όπως δήλωσε ο κ.Νίκας «Συνεργαστήκαμε και συμφωνήσαμε να προχωρήσει ταχύτατα η διαδικασία κατασκευής των δικτύων για το φυσικό αέριο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Φυσικό αέριο στις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου

Όλοι οι Νομοί της Περιφέρειάς μας θα εξυπηρετηθούν είτε από τον κεντρικό αγωγό, είτε με μεταφορά υγροποιημένου αερίου. Αυτό μπορεί να γίνει πάρα πολύ σύντομα, εάν δουλέψουμε συνεργαζόμενοι- όπως και θα κάνουμε – και συγχρονίσουμε τα βήματά μας, η δημοπράτηση κατασκευής των αγωγών μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό νέο, γιατί το φυσικό αέριο αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα, οικονομικό, για τις επιχειρήσεις κυρίως, αλλά και τις κατοικίες και, επίσης, ένα πολύ σπουδαίο πλεονέκτημα σε ζητήματα περιβάλλοντος».

Φυσικό αέριο στις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου

«Η Περιφέρεια, με την αναθεώρηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ, θα διαθέσει το ποσό, το οποίο απαιτείται, γύρω στα 20 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή των δικτύων. Θα είναι συμμετοχή. Η εταιρεία θα βρει τα υπόλοιπα, είτε με ίδια κεφάλαια είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και, βεβαίως, θα συνεργαστούμε και με τους Δημάρχους, γιατί θα αρχίσουν τα σκαψίματα, ώστε αυτά να γίνουν με την λιγότερη δυνατή όχληση», σημείωσε επίσης ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης.

H Διευθύνουσα Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της εταιρείας ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ ανέφερε ότι «το έργο είναι σημαντικό και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας της Πελοποννήσου, ώστε να προσφέρει φθηνότερη θέρμανση και φθηνότερο καύσιμο σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και βιομηχανίες, ενώ έχει οφέλη περιβαλλοντολογικά, αλλά και προσφέρει μία πληθώρα θέσεων εργασίας. Το Σεπτέμβριο θα παραδοθεί στους εμπλεκόμενους φορείς η μελέτη κόστους-οφέλους από την εταιρεία, που θα περιγράφει λεπτομερώς το κόστος της επένδυσης, την ανάγκη χρηματοδότησης από την Περιφέρεια και τις περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, που αφορούν την κάθε πόλη και το πώς θα υλοποιηθεί εκεί το δίκτυο».

Φυσικό αέριο στις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ προσέθεσε πως «ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή επέκτασης δικτύου περίπου στο 60% των δρόμων της καθεμιάς από τις έξι πόλεις που συζητήσαμε και περιλαμβάνει και ένα ‘πακέτο’ δωρεάν συνδέσεων, για να ξεκινήσει αυτό το έργο, σε οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. Ο στόχος της εταιρείας είναι από τον πρώτο μήνα κατασκευής του δικτύου να μπορούν να συνδέονται και πολίτες και έτσι να μη χρειαστεί να περιμένουν να ολοκληρωθεί το δίκτυο στην κάθε πόλη ώστε να συνδεθούν».

Η κα Μωσσέ προσέθεσε ότι ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσει το έργο αυτό το 2020, να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2023.