ΆρθροΑρχείο

Κινδυνεύει το Άργος να απορροφηθεί από το Ναύπλιο

Ο Κίνδυνος να αφανιστεί το Άργος και η μεταφορά του εμπορίου που σήμερα κρατά ακόμα σε ζωή την προ 10ετία ακμάζουσα πόλη του νομού είναι εμφανής παρά ποτέ. Η πόλη του Ναυπλίου με την δυναμική της ανάπτυξη, πρώτα με την επέκταση του σχεδίου πόλης , το οποίο οδήγησε πολλούς Αργείτες που ήθελαν να επενδύσουν σε ακίνητα να κατοικίσουν το Ναύπλιο και στην συνέχεια η ανεπηρέαστη λόγω τουρισμού από την κρίση εμπορική ζωή της πόλης επέβαλε την μεταφορά εμπορικών καταστημάτων από το Άργος σ αυτήν. Σήμερα το Άργος βρίσκεται προ ενός επενδυτικού αδιεξόδου με την οικονομία του να καταρρέει. Αυτό όμως δεν ήρθε σε μια μέρα. Μπορεί να το επιτάχυνε η οικονομική κρίση είναι όμως προϊόν άστοχων ενεργειών τόσο των δημοτικών Αρχών, όσο και του Επιμελητηρίου Αργολίδας.

Ανάλυση του Άκη Ντάνου

Άκης Ντάνος

Όταν  μια  πόλη,  καθυστερεί  να κάνει επέκταση σχεδίου πόλης στις  αρχές  του  90,  «εμποδίζεται»  από  παράκεντρα  εξουσίας  να  μην επεκταθεί, δημιουργεί νησίδες βιομηχανικές προς το μοναδικό σημείο επέκτασής της  προς  τον  Νότο,  δεν  αντιλαμβάνεται έγκαιρα  τις  επιπτώσεις  του  αυτοκινητοδρόμου  στην  εμπορικότητά  της,  αφήνει άνευ όρων να χαθεί το τραίνο, αδιαφορεί για τους αρχαιολογικούς της χώρους, δεν δίνει δεκάρα στην ανάπτυξη της γειτονιάς, δεν δημιουργεί- διανοίγει νέους δρόμους κυκλοφορίας, δεν συνδέεται με τον δρόμο αρχαιοτήτων, δεν αντιλαμβάνεται τα οφέλη από τον χειμερινό τουρισμό των ορεινών περιοχών της, συνεχίζει στην λογική τζατζίκι, συρτάκι και σουβλάκι σε αρχαιολογικούς χώρους όπως οι Μυκήνες, δεν καταφέρνει να πείσει το υπουργείο πολιτισμού να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των  χτενιών  του  Κάστρου  του  Άργους, δεν αναπτύσσει τον υγρότοπο του Βάλτου (προστασία-  εκπαίδευση-  άθληση),  δεν αξιοποιεί  ως  χώρο  αναψυχής  και  άθλησης τον λόφο της Ασπίδας, δεν εκμεταλλεύεται εμπορικά το Νοσοκομείο της, δεν προσελκύει επιχειρήσεις γιατί δεν έχει βιομηχανική και κτηνοτροφική ζώνη κ.λπ. τότε σίγουρα δεν της φταίει το πάρκινγκ και οι έμποροι που παρκάρουν έξω από το μαγαζί τους. Είναι  εντελώς  επιφανειακό  αυτό  που ισχυρίζεται ο εμπορικός σύλλογος Άργους μέσω του προέδρου του κ. Αντώνης Καλοθέου:

«Μπορεί να γίνομαι γραφικός κάθε φορά που επισκεπτόμαστε σαν εμπορικός σύλλογος τον Δήμαρχο Άργους κ. Δημήτρη Καμπόσο και αυτό γιατί ένα από τα βασικά  θέματα  που  του  ζητάμε  είναι  να φτιάξει  2  δημοτικά  πάρκινγκ  με  οποιοδήποτε  κόστος  στις  εισόδους  της  πόλης, στην  Κορίνθου  και  Β.  Σοφίας,  γιατί  από την άλλη πλευρά της πόλης υπάρχει. Πιστεύω ότι αυτό θα είχε θετικό αποτέλεσμα για την επαναφορά των καταναλωτών  στο  Άργος  από  τα  γύρω  χωριά  και φυσικά το όφελος εκτός από τις εμπορικές επιχειρήσεις θα το είχαν τα καταστήματα εστίασης, η λαϊκή και άλλοι επαγγελματίες, όπως γιατροί , δικηγόροι κ.λπ. Βέβαια  ώσπου  να  γίνει  κάτι  με  τα  πάρκινγκ θα πρέπει όλοι εμείς (έμποροι και επαγγελματίες κ.λπ.) να μην παρκάρουμε στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης και μάλιστα  κάποιοι  με  2  και  3  αυτοκίνητα καθ ́ όλη την διάρκεια της εργασίας μας . Κάποιοι “έξυπνοι” μάλιστα όταν περνούν οι  υπάλληλοι  ελεγκτές,  είτε  τους  “κλείνουν” το μάτι, είτε κάνουν πως το παίρνουν προσωρινά και το επαναφέρουν. Πιστεύουν  ότι  κορόιδεψαν  τους  υπαλλήλους  και  δεν  καταλαβαίνουν  ότι  στην πραγματικότητα έχουν διώξει τον πελάτη τους και τον πελάτη του συναδέλφου τους και κάθε επαγγελματία. Ο  επισκέπτης  της  πόλης  μας  γενικότερα αν δεν βρει πάρκινγκ μια δύο φορές εκνευρίζεται, δεν επανέρχεται και φυσικά πηγαίνει σε άλλη πόλη και από αυτό χάνουμε όλοι. Από  νωρίς  το  πρωί  είναι  κατειλημμένες θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης από μόνιμα  αυτοκίνητα  και  όχι  προσωρινής στάθμευσης. Αν δεν θέλουμε να μαραζώσει τελείως το Άργος δώστε προτεραιότητα στους περαστικούς επισκέπτες στην πόλη».

Η αλήθεια βρίσκεται στους πιο πάνω λόγους που αναφέραμε αλλά και σε έναν ακόμα. Το Άργος στηρίζεται μέχρι τώρα στην δικιά του οικονομική δύναμη. Στους ίδιους τους κατοίκους του. Τι όμως απολαμβάνουν αυτοί ως καταναλωτές; Τιμές Ναυπλίου, όπου τα καταστήματα έχουν πενταπλάσια ενοικιοστάσια και ο χώρος της παλιάς πόλης και η θάλασσα αποτελούν ένα πρόσθετο στοιχείο να πληρώσεις το κάτι παραπάνω. Στο Άργος όμως τι σου προσφέρουν;

Αν θέλει κανείς να μιλήσει σοβαρά για το πρόβλημα της απανάπτυξης πλέον του Άργους, θα πρέπει να αναθέσει δύο μελέτες. Η πρώτη θα αναλύει τα αίτια που οδήγησαν την πόλη και τον Δήμο πλέον σε απανάπτυξη και η δεύτερη θα υποδεικνύει λύσεις για την οικονομική κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει το Άργος. Όλα τα άλλα είναι κουβέντες καφενείου και κομμωτηρίου, αφού καμία θέση και κανένα πόστο δεν κάνει τους ανθρώπους να αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και να υποδεικνύουν λύσεις.

Αν δεν βρει οικονομικούς στόχους το Άργος, θα αφομοιωθεί από το Ναύπλιο.

Κινδυνεύει το Άργος να απορροφηθεί από το Ναύπλιο