ΠολιτισμόςΑρχείο

Εμπειρία ζωής με το Harvard στο Ναύπλιο

Στις 26 Ιουλίου ολοκληρώθηκε ο όγδοος κύκλος του Θερινού Προγράμματος Μαθητών Λυκείου (HSSP 2019) του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard, το οποίο φέτος διευρύνθηκε σε πολλά επίπεδα.

Το HSSP 2019 διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Τμήματος Κοινωνικών Σπουδών καθώς και του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Harvard. Το Θερινό Πρόγραμμα επόπτευσαν τρεις διδάσκοντες στο Harvard: o Νικόλας Πρεβελάκης(Harvard και Center for Hellenic Studies), Διευθυντής του Προγράμματος, η Tracey Rosen, και ο Don Tontiplaphol, Λέκτορες Κοινωνικών Σπουδών στο Harvard. Επίσης, ο αριθμός των Εκπαιδευτικών Συνεργατών, φοιτητών του Πανεπιστημίου Harvard αυξήθηκε σε πέντε: η Roshni Chakraborty, η Rachel Freed, ο Andrew Liang, η Alexis Mealey και η Amanda Powers, εργάστηκαν εντατικά με τους συμμετέχοντες για δύο εβδομάδες, καλλιεργώντας παράλληλα και τις δικές διδακτικές τους ικανότητες (“teaching internship”). Τέλος, αυξήθηκε και ο αριθμός των συμμετεχόντων: φέτος υποδεχθήκαμε είκοσι μαθητές Λυκείου και από σχολεία εκτός Αργολίδας. Πέρα από επιτυχημένες συνεργασίες που συνεχίστηκαν, όπως με το Odyssey Charter School, Wilmington, Delaware, αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά, το Πρόγραμμα υποδέχτηκε και δύο μαθήτριες από σχολεία της Δυτικής Αττικής: το 1ο Γενικό Λύκειο Μάνδρας και το 1ο Γενικό Λύκειο Ασπροπύργου.

Οι επιλεγμένοι υπότροφοι μαθητές εργάστηκαν εντατικά σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον που βασίζεται σε αντίστοιχα πρότυπα θερινών σχολείων του Πανεπιστημίου Harvard και συμμετείχαν στις καθορισμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διαλέξεις του προγράμματος αλλά και σε πλήθος άλλων καινοτόμων δραστηριοτήτων.

Ενδεικτικά:συμμετείχαν σε ομαδικές δραστηριότητες, παιχνίδια προσομοίωσης και συζητήσεις που οργάνωσαν γι’ αυτούς οι Εκπαιδευτικοί Συνεργάτες, παρακολούθησαν διάλεξη και συζήτησαν με τον Στέλιο Βιρβιδάκη, Καθηγητή Φιλοσοφίας στο Τμήμα Μ.Ι.Θ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνομίλησαν με την Διευθύντρια Προπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικών Σπουδών του Harvard, Anya Bernstein Bassett, μέσω τηλεδιάσκεψης, ενημερώθηκαν για σπουδές σε αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα από το Νικόλα Τουρίδη, Εκπαιδευτικό Σύμβουλο και Συντονιστή του Αμερικανικού Προγράμματος του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα συμμετείχαν σε εθελοντική δραστηριότητα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης και προσφοράς στην τοπική κοινότητα τις τελευταίες ημέρες του Προγράμματος εργάστηκαν εντατικά σε υποομάδες, αναπτύσσοντας μικρές έρευνες, οι οποίες βασίζονταν στο ακαδημαϊκό περιεχόμενο του Προγράμματος και οι οποίες παρουσιάστηκαν στην τελική εκδήλωση του Προγράμματος στις 26 Ιουλίου.

Το ΚΕΣ ευχαριστεί θερμά όλους τους διδάσκοντες και επισκέπτες καθηγητές, τους φοιτητές του Harvard, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ως Εκπαιδευτικοί Συνεργάτες, καθώς βεβαίως και τους συμμετέχοντες μαθητές. Ευχαριστούμε τον Δήμο Ναυπλιέων, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου και τον Ερυθρό Σταυρό για την συνεργασία και κάλυψη κατά την εθελοντική μας δραστηριότητα. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Fulbright στην Ελλάδα για την ενημερωτική συνάντηση με τους συμμετέχοντες. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και Δυτικής Αττικής, καθώς και τους Διευθυντές και Διευθύντριες και τους καθηγητές όλων των Γενικών Λυκείων του νομού μας, των Αρσακείων Γενικών Λυκείων Πατρών και Ιωαννίνων, την Διευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Μάνδρας και τον Διευθυντή του 1ου Γενικού Λυκείου Ασπροπύργου για την εξαίρετη συνεργασία καθώς και όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη ολοκλήρωση και του εφετινού Προγράμματος.