ΕκδηλώσειςΑρχείο

Μια πρωτότυπη μουσική πρόταση που αξίζει να ακούσεις, στο Τολό (Vid)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσική πρόταση στο Ελληνικό τραγούδι φέρνει την Τετάρτη 7 Αυγούστου στο Τολό το Briki Live Music Stage, συνεχίζοντας τις εξαιρετικές μουσικές βραδιές που μας έχει προσφέρει μέχρι τώρα αυτό το καλοκαίρι.

Το μουσικό σχήμα «Λωξάντρα» γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Μουσικές του αφετηρίες και αναζητήσεις η αστική μουσική παράδοση των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης, (Meyhane-Καφέ Αμάν), η τσιγγάνικη μουσική παράδοση, η δημοτική μουσική της Ελλάδας, η κλασική Οθωμανική και νεότερη αστική και λαϊκή μουσική της Τουρκίας, οι ήχοι του αραβικού κόσμου, η σεφαραδίτικη μουσική και τα μουσικά ιδιώματα των Βαλκανίων.

μουσικό σχήμα «Λωξάντρα»

Το πρώτο album του σχήματος κυκλοφορεί το 2006 με τίτλο «σχεδόν όπως παλιά…» (Καθρέφτης), album που το 2011 κυκλοφορεί και στην Τουρκία (“Almost like in the Past”, Eterna Productions) ενώ στις αρχές του 2012 εκδίδεται η δισκογραφική δουλειά του με τίτλο «Μεϋχανέ – Καφέ Αμάν» (Πολύφωνον) η οποία σκαρφάλωσε στην 8η θέση του World Music Chart of Europe (Σεπτέμβριος 2012) ενώ το κομμάτι «Τα ψαράδικα» θα επιλεγεί για να συμπεριληφθεί στο cd album του πολύ γνωστού περιοδικού παραδοσιακής και ethnic μουσικής “Folk Roots”.

Η «Λωξάντρα» έχει στο ενεργητικό πολυάριθμες εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μερικές από αυτές είναι στο «EUROMUSICA», “Παρά θιν’ αλός”, “Βαλκανική πλατεία”, «Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Θεσσαλονίκης», «Γιορτές Της Γης», “FESTIVAL VOX FEMINA” (Γαλλία), “Mediterranean Music Festival” (Ιtaly), “Balkan Caravan” (Ελβετία), “M.U.P.A. festival” (Ουγγαρία) αλλά και στο Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία…

 

Το 2010 «έντυσε» μουσικά και ζωντανά επί σκηνής, την πολύ επιτυχημένη παράσταση του ΚΘΒΕ «Λωξάντρα» που βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου.

Το 2013 μετά από πρόσκληση καθηγητών του Πανεπιστημίου «Μακεδονία», πραγματοποίησε τριήμερο εργαστήρι με θέμα την μουσική των «καφέ Αμάν», σε φοιτητές της κατεύθυνσης παραδοσιακής μουσικής του ΤΜΕΤ.

 

Από το τέλος του 2016 οι «Λωξάντρα» είναι σε δημιουργικό μετασχηματισμό, χωρίς περιορισμό στο ρεπερτόριο, με πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του σχήματος και διάθεση ανοίγματος σε νέα ρεύματα. Καρπός της δουλειάς τους, το cd “Loxandra in transition”, που κυκλοφόρισε στις 20 του Απρίλη 2018 από την “Dalit music” και μόλις 10 μέρες αργότερα, στις αρχές του Μάη έφτασε στο Νούμερο 3 στο World music charts Europe και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τα περισσότερα έγκριτα περιοδικά και web sites μουσικής της Ευρώπης, Καναδά και Ην. Πολιτειών Αμερικής.