ΠολιτισμόςΑρχείο

Το γυμνό θέαμα που τους έκανε να βγουν από τα ρούχα τους στην Επίδαυρο

Γέμισε ασφυκτικά το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για τις αριστοφανικές «Νεφέλες» του ταλαντούχου σκηνοθέτη Δημήτρη Καραντζά, με το επίσης ταλαντούχο καστ, και με πρωταγωνιστές την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, τον Χρήστο Λούλη κ.α.

Μια παράσταση τομή στην ανάγνωση του Αριστοφάνη, όμως με μια τολμηρή σκηνή που προκάλεσε «μούδιασμα» σε κάποιους θεατές.

Χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας espresso, εξαπολύει «πυρά» για την παράσταση η οποία παρουσίαζε θέαμα «άκρως αποκρουστκό» -όπως γράφει η εφημερίδα- για θεατές και για τα παιδιά τους. Αφορμή μια σκηνή με γυμνό θέαμα, όχι ασύμβατη με ένα αριστοφανικό έργο, αλλά ενοχλητική για κάποιους από τους παρευρισκόμενους.

Γυμνό θέαμα στην Επίδαυρο

Η κωμωδία του Αριστοφάνη Nεφέλες παρουσιάστηκε στα Μεγάλα Διονύσια το 423 πΧ σχολιάζοντας τη διδασκαλία του Σωκράτη και τις ιδέες των σοφιστών της εποχής.

Ο ηλικιωμένος, απαίδευτος Αθηναίος Στρεψιάδης, καταχρεωμένος από τις σπατάλες και τις ασωτίες του καλοαναθρεμμένου γιου του, Φειδιππίδη, προσπαθεί να τον πείσει να φοιτήσει στο φροντιστήριο του Σωκράτη, όπου θα μάθει τη διαφορά μεταξύ δίκαιου και άδικου λόγου και θα μπορεί να υπερασπίζεται καλύτερα τον εαυτό του στο δικαστήριο απέναντι στους δανειστές του. Όταν ο Φειδιππίδης αρνείται, ο Στρεψιάδης αποφασίζει να σπουδάσει ο ίδιος, παρά την ηλικία του. Στο φροντιστήριο, έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των ιδεών και πολύ γρήγορα εντυπωσιάζεται και ζητά να γνωρίσει τον δάσκαλο.

Νεφέλες Αριστοφάνης

Ο Σωκράτης παρουσιάζεται αυτοπροσώπως και ξεκινά η τελετή μύησης του γηραιού σπουδαστή. Ωστόσο, ο Στρεψιάδης αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως. Εντέλει, ο Φειδιππίδης υποκύπτει στις απειλές του πατέρα του και έρχεται με το ζόρι στο διδασκαλείο για να σπουδάσει. Πατέρας και γιος παρακολουθούν τη σύγκρουση μεταξύ Δίκαιου και Άδικου Λόγου, με τον καθένα να υποστηρίζει ότι μπορεί να προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση στον Φειδιππίδη. Ο Άδικος Λόγος αναδεικνύεται νικητής.

Ο Στρεψιάδης επιστρέφει αργότερα για να παραλάβει τον γιο του, ο οποίος έχει πλέον μεταμορφωθεί σε έναν υποδειγματικό διανοούμενο. Ο Στρεψιάδης διοργανώνει μια γιορτή στο σπίτι του για να πανηγυρίσει τη μεταμόρφωση του γιου του, ενώ διώχνει δύο δανειστές που παρουσιάζονται στη γιορτή ζητώντας από τον Φειδιππίδη να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Όταν ο Φειδιππίδης απειλεί να ξυλοφορτώσει τον πατέρα του στο πλαίσιο μιας αντιδικίας, καταφεύγοντας μάλιστα στα επιχειρήματα που έχει διδαχθεί, ο Στρεψιάδης, όλος θυμό, αποφασίζει να καταστρέψει το φροντιστήριο.