ΠολιτισμόςΑρχείο

Σε Ναύπλιο και Θεσσαλονίκη με ενδιάμεσους σταθμούς Ολυμπία και Αθήνα

Στις 4 Αυγούστου ολοκληρώθηκε το φετινό Θερινό Πρόγραμμα του Harvard στην Ελλάδα (Harvard Summer Program in Greece), η δράση του οποίου μοιράζεται στις πόλεις του Ναυπλίου και της Θεσσαλονίκης, με ενδιάμεσους σταθμούς στην Ολυμπία και την Αθήνα. Το 2019 αποτελεί τη δέκατη όγδοη συνεχή χρονιά που πραγματοποιείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει αναδειχθεί στο μακροβιότερο και ένα από τα πλέον επιτυχημένα θερινά προγράμματα του Harvard για σπουδές στο εξωτερικό. Το Harvard Summer Program in Greece υλοποιείται ετησίως υπό τον συντονισμό του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Harvard.

Για πέντε εβδομάδες οι φοιτητές του προγράμματος έμειναν στην Ελλάδα και παρακολούθησαν εντατικά σεμινάρια Ανθρωπιστικών Σπουδών που επικεντρώθηκαν στο θέμα «Μετανάστευση και Σύνορα: Επαναπροσδιορίζοντας την Κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και Παραπέρα» (“Migrations and Boundaries: Reconceptualizing Mobility in the Eastern Mediterranean and Beyond”), μελετώντας ιστορικά φαινόμενα από την αρχαιότητα έως σήμερα. Παράλληλα, επισκέφτηκαν σημαντικούς τόπους αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, εμπλουτίζοντας την προσωπική τους εμπειρία από τη διαμονή τους στην Ελλάδα. Κατά την τελευταία εβδομάδα του προγράμματος, οι φοιτητές εκπόνησαν την τελική τους εργασία με βάση τις γνώσεις, τα βιώματα και τα ερεθίσματα που αποκόμισαν τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες, σε συνδυασμό με τα δικά τους ερευνητικά  ενδιαφέροντα.

Ολοκληρώθηκε το Θερινό Πρόγραμμα του Harvard στην Ελλάδα
 
Τη φετινή ομάδα αποτελούσαν έντεκα προπτυχιακοί φοιτητές του Harvard, ένας φοιτητής του Harvard Extension School, μία φοιτήτρια από το Πανεπιστήμιο Pittsburgh, δύο από το Fudan University και δύο από το Πανεπιστήμιο Πατρών, καθώς και οι 9 διδάσκοντες του προγράμματος. Επίσης, για άλλη μια χρονιά, το πρόγραμμα πλαισίωσαν, ως CHS-CCS Fellows, διδάσκοντες ελληνικών πανεπιστημίων που έλαβαν ερευνητική υποτροφία από το Κέντρο συμμετέχοντας σε όλες τις δράσεις κατά την τρίτη και τέταρτη εβδομάδα μαθημάτων. Φέτος για τη θέση αυτή επιλέχθηκαν η Κατερίνα Παναγοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και η Βικτωρία Φερεντίνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Θεωρίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Επίσης, στο φετινό πρόγραμμα συμμετείχαν ακόμα τρεις καλεσμένοι καθηγητές πανεπιστημίων που προσκλήθηκαν να δώσουν από μία διάλεξη γύρω από τις θεματικές των σεμιναρίων.

Ολοκληρώθηκε το Θερινό Πρόγραμμα του Harvard στην Ελλάδα  

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, πέρα από τις ερευνητικές υποτροφίες για τις δύο διδάσκουσες ελληνικών πανεπιστημίων, το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών προσέφερε τρεις θέσεις με υποτροφία στους δύο φοιτητές από το Fudan και σε μία εκ των δύο φοιτητριών του Πανεπιστημίου της Πάτρας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την πολυπολιτισμική σύνθεση της ομάδας -με συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες και ακαδημαϊκά υπόβαθρα- η οποία αντανακλά τη μοναδικότητα του Θερινού Προγράμματος του Harvard στην Ελλάδα και ενισχύει τη διαπολιτισμική εστίασή του.