ΚοινωνίαΑρχείο

Βυθίζεται το Άργος αν λιώσουν οι πάγοι. Εφιαλτικό σενάριο φέρνει τη θάλασσα μέχρι το Κουτσοπόδι!

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η Γροιλανδία στις θερμοκρασίες, οι οποίες συνεχώς τείνουν να αυξάνονται. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα υπήρξε η μεγαλύτερη απώλεια επιφάνειας πάγου προς τη θάλασσα, καθώς 11 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου έπεσαν στο νερό σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η επιφάνεια αυτή που χάθηκε αντιστοιχεί σε 4.4 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακού μεγέθους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, το λιώσιμο της επιφάνειας των πάγων είναι πολύ «επίμονο» τους τελευταίους τέσσερις μήνες ενώ το ρεπορτάζ του CNN αναφέρει πως ήδη η επιφάνεια της θάλασσας έχει ανέβει κατά μισό χιλιοστό.

Οι καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν τον πρόσφατο καύσωνα στην Ευρώπη μπορεί να είναι το έναυσμα για μια από τις μεγαλύτερες απώλειες πάγου από το 1950 οπότε και άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις.

Σε έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίο μπορεί κανείς να δει τις επιπτώσεις από το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης του νερού της θάλασσας μπορεί κανείς να δει τι θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα.

Στο χειρότερο σενάριο, εκείνο δηλαδή σύμφωνα με το οποίο η στάθμη θα ανέβει κατά 60 μέτρα, οι πόλεις που δε θα υπάρχουν θα είναι το Άργος, η Καλαμάτα, το κέντρο της Αθήνας, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη, το Μεσολόγγι, ο Βόλος, η Πρέβεζα κ.α.

Το ίδιο πάντως φάινεται να συμβαίνει και με το Ναύπλιο, αλλά όχι ολόκληρο. Η στάθμη της θάλασσας μπορεί να φθάσει μέχρι το Κεφαλάρι, ακόμα και μέχρι το Κουτσοπόδι! Βοήθειά μας!

Βυθίζεται το Άργος

Βυθίζεται το Άργος