Site icon Αρχείο anagnostis.org

Στην πρίζα για να μην γίνει η Αργολίδα παρανάλωμα του πυρός

Επτά χρόνια είχε να παρουσιαστεί τόσο υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αργολίδα.

Στο κόκκινο για πυρκαγιές θα βρίσκονται αρκετές περιοχές της χώρας το Σάββατο 10 Αυγούστου ανάμεσα τους και η Αργολίδα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν με δελτία τύπου ότι θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, με την ελπίδα να μην χρειαστεί να επέμβουν.

Ο κρατικός μηχανισμός και αυτός δηλώνει πως έχει τεθεί σε συναγερμό λόγω ακραίου κινδύνου φωτιάς, και στις πιο επίφοβες περιοχές περιλαμβάνεται και η Αργολίδα. Σημειώνεται ότι παρόμοια κατάσταση κινδύνου έχει να παρουσιαστεί από το 2012. 

Συγκεκριμένα η κατάσταση Συναγερμού είναι το ανώτατο στάδιο κινδύνου, (κατηγορία 5) και προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

Ταυτόχρονα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) υπάρχει και στην υπόλοιπη Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απέστειλε ειδικό έγγραφο σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε θέματα πυρκαγιών, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών. 

Επίσης, έχουν ενημερωθεί και οι Ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί από την ΓΓΠΠ.

Υπενθυμίζεται ότι στην κατάσταση συναγερμού, αλλά και στην κατηγορία κινδύνου 4, εκτός των άλλων, απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων και πεζών σε δασικές περιοχές, υπάρχουν μπλόκα της Αστυνομίας σε σημεία εισόδου στα δάση, ενώ θα υπάρχει διαρκής επιτήρηση από μεικτές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ, του Π.Σ. και του Στρατού, από γης και αέρος.

Το μήνυμα της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου

«Ιδιαίτερη προσοχή συνίσταται σε όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 και τα επόμενα 24ωρα, λόγω πρόβλεψης ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (κατηγορία κινδύνου 4) και ΑΚΡΑΙΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ – ΚΑΤΑΣΑΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ (κατηγορία κινδύνου 5) σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα σε ότι αφορά τα αυξημένα μέτρα προστασίας που προβλέπονται και προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη τυχόν απαιτηθεί».

Exit mobile version