ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Μεταγραφές «ψήφων» κι όχι συμβούλων

Ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τις αλλαγές στον Κλεισθένη για την “κυβερνησιμότητα” των Δήμων και των Περιφερειών. Δεν δεσμεύεται ο κάθε σύμβουλος να ψηφίσει τις προτάσεις της παράταξης του.

Για τους Περιφερειακούς συμβούλους

Μέχρι τώρα ίσχυε: Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του, μπορεί να ενταχθεί σε άλλη, με γραπτή δήλωση που υποβάλλεται στο Προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου και υπογράφεται από τον ίδιο και τα 2/3 τουλάχιστον των μελών της Παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει τουλάχιστον 3 μέλη, ή από όλα τα μέλη της Παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει λιγότερα από 3 μέλη.»

ΜΕΤΑ (Τροπολογία στο Πολυνομοσχέδιο)

«Το μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του, δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη Παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Προεδρείου ή της Οικονομικής Επιτροπής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της Παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε. Ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος μπορεί να οριστεί ή να παραμείνει Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξή του στην Παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα  2/3 των μελών, προκειμένου για Παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον 3 μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για Παρατάξεις με λιγότερα από 3 μέλη. »

Για τους δημοτικούς συμβούλους:

«Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του, μπορεί να ενταχθεί σε άλλη, με γραπτή δήλωση που υποβάλλεται στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και υπογράφεται από τον ίδιο και τα 2/3 τουλάχιστον των μελών της Παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει τουλάχιστον 3 μέλη, ή από όλα τα μέλη της Παράταξης στην οποία προσχωρεί, εφόσον αυτή έχει λιγότερα από 3 μέλη. ».

ΜΕΤΑ (Τροπολογία στο Πολυνομοσχέδιο)

«Το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου που ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε από την Παράταξή του δεν μπορεί να ενταχθεί σε άλλη Παράταξη και δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι μέλος του Προεδρείου ή της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου εκλέχτηκε ως μέλος της Παράταξης από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε. Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος μπορεί να οριστεί ή να παραμείνει Αντιδήμαρχος. Είναι δυνατή, όμως, η επανένταξή του στην Παράταξη από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε ή διαγράφηκε, εφόσον τούτο γίνει δεκτό από τα  2/3 των μελών, προκειμένου για Παρατάξεις που έχουν τουλάχιστον 3 μέλη και από όλα τα μέλη, προκειμένου για Παρατάξεις με λιγότερα από 3 μέλη. »

Όμως θα πρέπει να σημειωθεί πως μπορεί να μην επιτρέπεται να ενταχθεί ένας ανεξαρτητοποιημένος σύμβουλος σε μια άλλη παράταξη, μπορεί όμως να ψηφίζει τις προτάσεις της αφού δεν υπάρχει δέσμευση στην ελεύθερη έκφραση των συμβούλων. Το ίδιο ισχύει και για τους Περιφερειακούς συμβούλους.