ΠολιτισμόςΑρχείο

Καλλιτεχνικό ζιγκ-ζαγκ στο Ναύπλιο

Η ιδέα αποδείχτηκε εξαιρετική και η συνέχεια ακόμη καλύτερη. Για μια ακόμη φορά μια απλή ιδέα δημιουργεί καλλιτεχνικό γεγονός μέσα στον κόσμο για τον κόσμο! Οι άνθρωποι του «Παλαμήδη» δημιούργησαν πέρυσι έναν καλλιτεχνικό διάδρομο με έργα ζωγραφικής που διέσχισε την πόλη από το Δημαρχείο μέχρι το Τελωνείο. Η φετινή ιδέα αντί διαδρόμου είχε ως στόχο να αλλάξει τον διάκοσμο ενός κέντρου της πόλης (πλατεία Δημαρχείου), ενσωματώνοντας το Παλαμήδι και το Δημαρχείο σε ένα καλλιτεχνικό ζιγκ-ζαγκ που έκανε τους πολίτες να ακολουθούν διαφορετικές διαδρομές και, ταυτόχρονα, να συναντιούνται σε τυχαία σημεία των διαδρομών. Η πρώτη βραδιά του καλλιτεχνικού ζιγκ-ζαγκ μάλλον ανέδειξε την επιτυχημένη ιδέα και την επιτυχημένη συνέχειά της.

Καλλιτεχνικό ζιγκ-ζαγκ στο Ναύπλιο

Καλλιτεχνικό ζιγκ-ζαγκ στο Ναύπλιο

Η φετινή πρώτη εκδήλωση της «Ναυτικής Ναυπλιάδας 2019» είχε πολλά θετικά στοιχεία και εκπλήξεις. Πρόσφερε μια εξαιρετική ευκαιρία σε νέους καλλιτέχνες αλλά και παλιούς δοκιμασμένους να εκθέσουν τα έργα τους σε έναν δημόσιο χώρο, να έρθουν σε επαφή και να γνωριστούν καλύτερα και, κυρίως, να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο που κατέκλυσε την πλατεία του Δημαρχείου, να εξηγήσουν, να ενημερώσουν, να μετρήσουν αντιδράσεις και συναισθήματα. Καλαίσθητα πανό φιλοξενούσαν τα έργα ντόπιων και ξένων καλλιτεχνών, γνωστών και λιγότερο γνωστών ή άγνωστων, νέων (με την νεότερη ζωγράφο Δήμητρα Λουκά να εκθέτει τα έργα της) και ώριμων ηλικιακά καλλιτεχνών, σε διάφορες ιδέες, εκφράσεις και πειραματισμούς χρωμάτων και τεχνικών. Η έκθεση, από την άποψη αυτή, αποτελεί μια παρήγορη καταγραφή του αργολικού καλλιτεχνικού δυναμικού και δυναμισμού.

Καλλιτεχνικό ζιγκ-ζαγκ στο Ναύπλιο

Καλλιτεχνικό ζιγκ-ζαγκ στο Ναύπλιο

Συνέχεια αυτών των αποτυπώσεων είναι οι εκπλήξεις για τα πρόσωπα των συμμετεχόντων και τις προσωπικές τους διαδρομές. Υπάλληλοι, έμποροι, καλλιεργητές, οικονομολόγοι και άλλες επαγγελματικές ενασχολήσεις άφηναν ένα  κομμάτι της καθημερινότητας του επαγγελματία στην δημιουργικότητα του καλλιτέχνη. Καμία σημασία δεν έχει η κριτική του έργου, όσο η προσπάθεια έκφρασης μέσα από αυτό και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες. Έλεγα σε φίλη που συμμετείχε με έργα της πόσο εντυπωσιασμένος ήμουν από την εσωτερική της δύναμη να συνδυάσει την κατάσταση της σκληρά εργαζόμενης με εκείνη μιας καλλιτεχνικής έκφρασης στο σχέδιο και στο χρώμα! Παράλληλα, άτομα που δεν γνωρίζαμε πως έχουν τέτοιες καλλιτεχνικές ανησυχίες, μας εκπλήσσουν με τη συμμετοχή τους και με τη δύναμη των συνθέσεών τους. Αλλά στις συνθέσεις αυτές θα επανέλθω με λεπτομέρειες.

  Καλλιτεχνικό ζιγκ-ζαγκ στο Ναύπλιο

Η χθεσινή βραδιά ήταν μια όμορφη καλλιτεχνική βραδιά, αντάξια μιας ιστορικής ευρωπαϊκής πόλης. Ένα πλήθος πολιτών, Ελλήνων και ξένων, ακολούθησε το καλλιτεχνικό ζιγκ-ζαγκ που είχε  διαμορφωθεί στην πλατεία Δημαρχείου με μια απαλή εξαίρετη απόδοση γνωστών μουσικών κομματιών από τον μαέστρο Θεοδόση Αντωνιάδη. Οι συναντήσεις, οι συζητήσεις, οι ξεναγήσεις στο ορατό έργο και στην ψυχή του καλλιτέχνη αποτελούν τα κύρια στοιχεία ενός καλλιτεχνικού περίπατου που θα σας χαρίσει μια άλλη αίσθηση της πόλης και του κόσμου της.