ΠολιτικήΑρχείο

Ορφανά τα “Σαμαρόπαιδα” σε Αργολίδα και Πελοπόννησο

Μακριά από τις Βρυξέλλες μένει οριστικά ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά και την ανάληψη καθηκόντων αντιπροέδρου της Κομισιόν από τον Μαργαρίτη Σχοινά, ύστερα από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ η …ζωή του αρχίζει να γίνεται δύσκολη και για την διεκδίκηση της θέσης του Προκόπη Παυλόπουλου, ως ο επόμενος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που ο ίδιος  ο κ. Σαμαράς επιθυμεί διακαώς  ύστερα από  τη χαμένη Ευρωπαϊκή θέση, ένας στόχος που θα ήταν εύκολος για τη Νέα Δημοκρατία, αν ήθελε.

Η απόφαση της επιλογής του Μαργαρίτη Σχοινά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί ένα ακόμα «χτύπημα» στον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος σε άλλη περίπτωση θα ήταν εκείνος που θα απολάμβανε τώρα τα σαλόνια των Βρυξελλών

Η πρόταση Σχοινά για τη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδος στη νέα Κομισιόν ήταν μία ακόμη «μαχαιριά» για τον Αντώνη Σαμαρά.

Πρόκειται για κάτι που είχε προαναγγελθεί από τον Ιούλιο, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έλεγε πως ο Αντώνης Σαμαράς τίθεται εκτός ευρωπαϊκής διαδικασίας, αφού δεν μπορούν να εξασφαλίσουν θέση αντιπροέδρου για τον πρώην πρωθυπουργό:

«Ποτέ δεν υπήρχε τέτοιο δίλημμα κατ΄ αρχάς. Από τη στιγμή που δεν ήταν δυνατόν εμείς να εξασφαλίσουμε ένα χαρτοφυλάκιο αντιπροεδρίας, στην νέα επιτροπή, δεν υπήρχε κανένα ζήτημα ενδιαφέροντος από έναν πρώην πρωθυπουργό. Δεν μπορεί ένας πρώην πρωθυπουργός να είναι απλός επίτροπος σε μια επιτροπή».

Πρόκειται ουσιαστικά για την αρχή της αποδόμησης του Αντώνη Σαμαρά, η οποία συνεχίζεται από όλες τις πλευρές, ακόμα και μέσα στο ίδιο του το «σπίτι», δηλαδή την Πελοπόννησο.

Αλλά και ο επόμενος στόχος του πρώην πρωθυπουργού, να στρέψει το ενδιαφέρον του προς την Προεδρία της Δημοκρατίας φαίνεται ότι κόβεται …μεθοδευμένα από τη Νέα Δημοκρατία. Άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση, το πρόβλημα θα το είχε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω της εμμονής του τέως Πρωθυπουργού, και  στελεχών του περιβάλλοντος  του σε ακραίες εθνικά θέσεις και προτάσεις. 

Το «κούρεμα» λοιπόν Σαμαρά ξεκινά από το «κούρεμα» των στελεχών του στην ίδια την Πελοπόννησο, κάτι που φάνηκε πρόσφατα από τις επιλογές του Παναγιώτη Νίκα, εκλεκτού περιφερειάρχη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και νυν Πρωθυπουργού. Οι επιλογές Νίκα ήταν να μην ορίσει κανέναν Σαμαρικό χωρικό Αντιπεριφερειάρχη, ούτε καν στη Μεσσηνία και την Αργολίδα.

Πέραν όμως των επιλογών Νίκα, οι οποίες φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου τυχαίες, οι Σαμαρικοί στην Πελοπόννησο χάνουν και από αλλού δυνάμεις.

Απ΄ όλη την Πελοπόννησο μπήκαν στην κυβέρνηση δύο υφυπουργοί που δεν είναι Σαμαρικοί. Ο Χρίστος Δήμας (Ανάπτυξης και Επενδύσεων) και ο Βασίλης Κοντοζαμάνης (Υγείας) που θέλει να κατέβει υποψήφιος βουλευτής και να εκλεγεί μελλοντικά στην Αρκαδία στη θέση Σαμαρικού βουλευτή.

Και έπεται συνέχεια…