ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Έφαγε πόρτα η αντιπολίτευση από Νίκα – Ερωτηματικά για πλειοψηφία στα Περιφερειακά Συμβούλια

Χωρίς ελιγμούς και χωρίς να «καλοπιάσει» τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας αποφάσισε τελικά να βαδίσει μόνος του και με την στήριξη των δικών του ανθρώπων κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Του Άκη Γκάτζιου

Άκης Γκάτζιος

Η αδυναμία συνεννόησης μεταξύ των παρατάξεων οδήγησε στην απόφαση να οριστούν από τον κο Νίκα θεματικοί αντιπεριφερειάρχες μόνο από τη δική του παράταξη.

Πώς όμως θα άρει τα εμπόδια της απλής αναλογικής, για παράδειγμα στις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, έχοντας μόνο 17 ψήφους, παρότι διαθέτει το ισχυρό ποσοστό  53,59% ;

Ελπίζει ότι θα είναι τόσο σωστός που θα αποστομώνει την αντιπολίτευση, ώστε να μην μπορεί να τον καταψηφίζει; Όμως η αντιπολίτευση θα δέχεται τα πάντα; 

Συγκεκριμένα η κατανομή των εδρών στην περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως προέκυψε από τις τελευταίες εκλογές είχε ως εξής:

Νίκας Παναγιώτης 17, Τατούλης Πέτρος 17, Δέδες Γεώργιος 8, Μπουντρούκας Ιωάννης 2, Γόντικας Νικόλαος 2, Πετράκος Αθανάσιος 2, Τζεμπετζής Δημήτριος 1, Λυμπεροπούλου Δήμητρα 1 και Κάτσαρης Παναγιώτης 1.

Επομένως, ο κίνδυνος να δούμε να περνάει για παράδειγμα ο προϋπολογισμός στην οικονομική επιτροπή και να μην ψηφίζεται στο περιφερειακό συμβούλιο είναι ορατός. Και τί θα συμβεί στην περίπτωση που η αντιπολίτευση καταθέσει άλλον προϋπολογισμό και υπερψηφιστεί; Ο κος Νίκας θα υποχρεωθεί σε ένα τέτοιο σενάριο να εφαρμόσει τον προϋπολογισμό της αντιπολίτευσης. Δηλαδή θα «συρθεί» η πλειοψηφία Νίκα από την πλειοψηφία των εδρών της αντιπολίτευσης!!!

Οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες

Χωρίς να πετυχαίνει συμφωνία με τις άλλες παρατάξεις, ο κος Νίκας αναγκάζεται προκειμένου να πάρει εμπρός η Περιφέρεια Πελοποννήσου, να ορίσει θεματικούς αντιπεριφεριάρχες μόνο από τη δική του παράταξη.

Η λογική που επικράτησε ήταν η ανακατανομή με βάση το πληθυσμό νομών:

Μεσσηνία 2, Λακωνία 1, Κορινθία 2, Αργολίδα 1, και στην Αρκαδία αντί για θεματικό αντιπεριφερειάρχη δόθηκε η θέση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δεν ελήφθη υπόψιν όμως η εξειδίκευση του καθενός, απ΄ όσους ορίστηκαν. Παρότι υπάρχουν στο συνδυασμό Νίκα τέσσερις εκλεγμένοι γιατροί, ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης Υγείας ο Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο οποίος είναι επιχειρηματίας – συνέταιρος σε φαρμακείο.

Αντίθετα ο γιατρός Αναστάσιος Γκιολής ορίστηκε αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, ο γιατρός Μανώλης Σκαντζός έγινε πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ ο Γενικός Χειρουργός Άγγελος Χρονάς από τη Μεσσηνία και η Χειρουργός οδοντίατρος Μαργαρίτα Σπυριδάκου από τη Λακωνία, μένουν εκτός των καθηκόντων του θεματικού περιφερειάρχη.

Επίσης η πολιτική μηχανικός Αθηνά Κόρκα, παρότι ενδεχομένως λόγω εξειδίκευσης θα μπορούσε να τα πάει καλά στον τομέα Υποδομών, τοποθετήθηκε θεματική αντιπεριφερειάρχης Παιδείας – Πολιτισμού.

Αντίστοιχα ο έμπειρος Πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Καπέλιος που ενδεχομένως θα ήταν ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος για την Πολιτική Προστασία, τοποθετήθηκε αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης  – Οικονομίας.

Φυσικά ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, γνωρίζει τις δυνατότητες των συνεργατών του, αλλά και τις ανάγκες του συνδυασμού του, οπότε έχει τα δικά του κριτήρια να κάνει τις τοποθετήσεις τους στις κατάλληλες θέσεις.

Πάντως, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κος Νίκας παρόντων των ανακοινωθέντων, επισήμανε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ θεματικών και χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, ενώ γνωστοποίησε πως ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα θα προβεί στην ανακοίνωση των εντεταλμένων συμβούλων (τουρισμού, αθλητισμού και άλλων), για τους οποίους πιθανόν να υπάρξει συνεργασία και με άλλες παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το who is who του κάθε θεματικού αντιπεριφεριάρχη

Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης Οικονομίας: Βασίλης Καπέλιος

Βασίλης Καπέλιος

Ο Βασίλης Καπέλιος γεννήθηκε το 1961 στο Κοπανάκι Μεσσηνίας. Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1987, ενώ το 1992 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του ανθυποπυραγού. Είναι επίσης απόφοιτος της Σχολής Επιμόρφωσης του Π.Σ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έως σήμερα, υπηρέτησε σε διάφορες Υπηρεσίες ανά τη Ελλάδα όπως ως Διοικητής των Π.Υ. Μεγαλόπολης, Γαργαλιάνων και Καλαμάτας και αλλού. Πρώην Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών: Χάρης Βυτινιώτης

Χάρης Βυτινιώτης

Ο Χάρης Βυτινιώτης γεννήθηκε το 1951 στο Βέλο. Εκεί φοίτησε στο Δημοτικό – Γυμνάσιο -Λύκειο. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός και αφού παντρεύτηκε την οδοντίατρο Βασιλική Μουτάφη εγκαταστάθηκαν οικογενειακά και επαγγελματικά στο Κιάτο. Έχει δύο γιους μηχανικούς, με διδακτορικές σπουδές στην Αμερική. Έχει προσφέρει υπηρεσία σε διάφορους τομείς της Δημόσιας ζωής και έχει συμμετάσχει σε συλλόγους κοινωνικού ενδιαφέροντος, ενώ έχει και πλούσια δράση στην τοπική αυτοδιοίκηση της γενέτειράς του έχοντας υπηρετήσει εκεί ως δήμαρχος αλλά και ως επικεφαλής μειοψηφίας. Υπήρξε και πρώην αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σικυωνίων.

Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος: Ανδρέας Τσουκαλάς

Ανδρέας Τσουκαλάς

Ο Ανδρέας Τσουκαλάς γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1992, μεγάλωσε στο χωριό του τα Τσουκαλαίικα και είναι ο δεύτερος γιός της πολύτεκνης οικογένειας του Γεωργίου Τσουκαλά και της Ελένης Καραγεώργη. Αποφοίτησε το λύκειο Μελιγαλά και είναι Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει τεχνικό γραφείο στο Μελιγαλά, καθώς και μια επιχείρηση ανακύκλωσης αδρανών υλικών. Το 2014 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος και έγινε αντιδήμαρχος. Κατά την διάρκεια της φοιτητικής του ζωής ασχολήθηκε ενεργά με το φοιτητικό κίνημα, ενώ επίσης είναι μέλος της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ.

Αντιπεριφερειάρχης Υγείας: Δημήτρης Σχοινοχωρίτης

Δημήτρης Σχοινοχωρίτης
Ο Δημήτρης Σχοινοχωρίτης γεννήθηκε στο Άργος και κατοικεί στο Άργος. Είναι Επιχειρηματίας στο χώρο του φαρμάκου. Είναι Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αργολίδας. Είναι παντρεμένος με την Σοφία Δουρούκα και έχει ένα γιο τον Μάριο. Ήταν Πρόεδρος της Νομαρχιακής της Νέας Δημοκρατίας το 2010 ως το 2012. Ήταν Πρόεδρος της Περιφερειακής Οργάνωσης Πελοποννήσου της ΝΔ 2012-2014. Ήταν υποψήφιος Βουλευτής της ΝΔ τον Ιανουάριο του 2015.

Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού: Νίκων Τζινιέρης

Νίκων Τζινιέρης

Γεννήθηκε και κατοικεί στη Σπάρτη. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Απόφοιτος Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (1971), ΣΤΕΑΜΧ(1981) και Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ (1988). Υπηρέτησε σε Μονάδες και Τεχνικές Υπηρεσίες στο Μηχανικό του Στρατού Ξηράς μέχρι το 2001, όταν και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του Ταξιάρχου. Από το 2001 εργάζεται στο τεχνικό του γραφείο στη Σπάρτη, ως Πολιτικός Μηχανικός. Νομαρχιακός Σύμβουλος (2003-06) και Πολιτευτής Ν.Δ. (2004-07). Είναι μέλος, Πολιτιστικών και Τεχνικών Συλλόγων και Ενώσεων.

Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας – Πολιτισμού: Αθηνά Κόρκα

Αθηνά Κόρκα

Η Αθήνα Κόρκα κατάγεται από την Ευαγγελίστρια του Δήμου Βέλου – Βόχας, Κορινθίας, και είναι το τρίτο παιδί αγροτικής οικογένειας. Αποφοίτησε αριστούχος από το Πολυτεχνείο Πατρών και εργάσθηκε για πάνω από τρείς δεκαετίες, ως πολιτικός μηχανικός, ελεύθερη επαγγελματίας και εργολήπτρια δημοσίων έργων. Το 2004 εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής Κορινθίας και πρώτη γυναίκα βουλευτής στην πολιτική ιστορία του νομού Κορινθίας. Επανεκλέγεται το 2007. Ανέπτυξε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση και έχει συνδράμει σε οργανώσεις για την προστασία του παιδιού, της οικογένειας και του περιβάλλοντος. Το 2008 ορίζεται από τον πρόεδρο της ΝΔ τομεάρχης περιβάλλοντος, χωροταξίας και δημοσίων έργων. Είναι έγγαμη και μητέρα δύο παιδιών.