ΡεπορτάζΑρχείο

Πως το Άργος έγινε νονός για το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Αγγλίας

Το όνομα Άργος είναι αρκετά παλαιό. Συναντάται αρχικά στα πρώτα λογοτεχνικά κείμενα της αρχαίας μας Γραμματείας, τα ομηρικά έπη. Η σημασία όμως του ονόματος σ’ αυτά είναι σχεδόν πάντοτε ευρυτέρα της συγκεκριμένης πελοποννησιακής πόλης. Δηλαδή το όνομα άλλοτε δηλώνει όλο τον ελλαδικό χώρο, άλλοτε την Πελοπόννησο και ενίοτε την Αργολίδα άπασα. 

Η πόλη του Άργους εκτός του ότι θεωρείται ως η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, αποτελεί και έμπνευση για τους ξένους επισκέπτες της. Ένας από αυτούς ήταν ο Άγγλος Richard Tompkins, γεννημένος στο βόρειο Λονδίνο, ο οποίος κατά την διάρκεια των διακοπών του στο Άργος στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είχε την ιδέα να δώσει το όνομα της πόλης σε ένα πολυκατάστημα λιανικής.
 

Ο ίδιος ήταν ιδρυτής του “Green Shield Stamps”, μία ιδέα που είχε ως βάση την συλλογή γραμματοσήμων από τους πελάτες προκειμένου να αγοράσουν με αυτά δώρα από συνεργαζόμενα καταστήματα λιανικής. Αυτή η ιδέα αρχικά γνώρισε μεγάλη επιτυχία, αλλά στη πορεία τα γραμματόσημα έδωσαν τη θέση τους σε μετρητά.

Το 1973 το “Green Shield Stamps” μετονομάστηκε σε “Argos”, μία απόφαση που έμελλε να αλλάξει τη μοίρα της επιχείρησης του Tompkins. Από τότε η ανάπτυξη του brand “Argos” ήταν ραγδαία, για να φθάσουμε στο σήμερα όπου σε κάθε γωνιά του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας υπάρχει και από ένα “Argos”!
 

Το “Argos” είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πολυκαταστημάτων στην Γηραιά Αλβιώνα. Για να καταλάβετε τι εννοούμε, αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από 750 καταστήματα με το όνομα “Argos” στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το eshop argos.co.uk δέχεται πάνω από 800 εκατομμύρια επισκέψεις το χρόνο!

Η εξάπλωση του brand είναι τέτοια που εκτιμάται ότι το 96% του πληθυσμού της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται σε απόσταση 10 μιλίων από ένα πολυκατάστημα “Argos”. Όλοι ψωνίζουν από το Άργος, από το δικό τους “Argos”, γιατί το δικό μας, από το οποίο προέρχεται και το όνομα, δεν το γνωρίζουν παρά μόνο ελάχιστοι…
 

Εκτός από τα καταστήματα, υπάρχει και πιστωτική κάρτα “Argos”, ενώ από το 2011 μέχρι και το 2013 η εταιρία λειτουργούσε μέχρι και δικό της τηλεοπτικό κανάλι, φυσικά και αυτό με το όνομα “Argos”!

Το διάσημο “βρετανικό” brand από το 2013 συνεργάζεται και με το ebay, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες να παραλαμβάνουν κάθε παραγγελία τους από την δημοφιλή πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγορών μέσω των εκατοντάδων Argos Stores ανά την Βρετανική επικράτεια.
 

Το brand τυπώνει επίσης δύο καταλόγους με προϊόντα τον χρόνο με πάνω από 1500 σελίδες έκαστος, οι οποίοι διανέμονται σχεδόν παντού. Μάλιστα ενίοτε τυπώνεται και θεματικός κατάλογος με έπιπλα για το σπίτι και styling tips.

Λόγω του ηλεκτρονικού εμπορίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει δωθεί μεγαλύτερη έμφαση στο ηλεκτρονικό κατάστημα με αποτέλεσμα να μειωθούν αισθητά τα λεγόμενα catalogue stores, αλλά χωρίς αυτά να καταργηθούν.
 

To 2007 το “Argos” επιχείρησε να επεκταθεί για πρώτη φορά εκτός «νησιού» ανοίγοντας πέντε καταστήματα στη Mumbai της Ινδίας, αλλά το εγχείρημα στέφθηκε με αποτυχία, με αποτέλεσμα αυτά να κλείσουν το 2009. 

Η εταιρία Home Retail Group στην οποία ανήκει πλέον το brand, είναι γνωστή και για την φιλανθρωπική της δράση, μέσω της συνεργασίας με οργανώσεις που είναι επιφορτισμένες με αυτόν τον σκοπό.
 

Ότι το όνομα του Άργους θα έκανε τόσο πάταγο αυτό ποιός θα το περίμενε! Όλη η Αγγλία ψωνίζει από το «Άργος» και δεν είναι υπερβολή να το πούμε…

Το Άργος όμως, ως πόλη, θα μπορούσε να αποκομίσει κάποιο όφελος από αυτή τη διασπορά του ονόματός του στη Γηραιά Αλβιώνα, και αν ναι με ποιόν τρόπο;
 
Έρευνα – Κείμενα: anagnostis.org