ΠολιτισμόςΑρχείο

Έφυγε 10 χρονών από τον Κοσμά Αρκαδίας και έγινε τοπικός μύθος σε πόλη της Αμερικής

Έφυγε πιτσιρικάς από ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας για μια καλύτερη ζωή. Ο Νεκτάριος Ρόρρης ήταν μόλις 10 χρονών όταν η οικογένειά του αποφάσισε να τον στείλει στην ξενιτιά μετά από πρόσκληση μιας χριστιανικής αδελφότητας. Ο μικρότερος γιος της οικογένειας από τον Κοσμά Κυνουρίας, βρέθηκε σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον, στην πολιτεία του Βέρμοντ στις ΗΠΑ, όπου είναι πλέον τοπικός μύθος της περιοχής. 

Πως το κατάφερε αυτό; Μετά από επαγγελματική περιπλάνηση και απόκτηση εμπειριών, το 1975 έκανε το δικό του εστιατόριο το οποίο έχει γράψει ιστορία στην πόλη του Burlington. Καθημερινό στέκι για τους ντόπιους, από το πρωί για καφέ μέχρι και αργά το βράδυ. Το 2003 πέρασε σε άλλα χέρια, αλλά συνεχίζει με το ίδιο όνομα και την ίδια φυσιογνωμία.

Νεκτάριος Ρόρρης Κοσμάς Αρκαδίας

Το Nectar’s απέκτησε μεγάλη φήμη ως μουσική σκηνή με καθημερινά live από τοπικά συγκροτήματα. Ένα από αυτά ήταν και η διάσημη ροκ μπάντα Phish, η οποία του έχει αφιερώσει το τρίτο κατά σειρά άλμπουμ της το οποίο έχει ως τίτλο “The Picture of Nectar”, στου οποίου το εξώφυλλο φιγουράρει η φωτογραφία του Νεκτάριου. 

Νεκτάριος Ρόρρης Κοσμάς Αρκαδίας

Νεκτάριος Ρόρρης Κοσμάς Αρκαδίας

Ένας αιώνιος έφηβος από τον Κοσμά Κυνουρίας, ο Nector Rorris, μετά από 70 χρόνια, απέκτησε επίσημη μέρα με το όνομά του, ως αναγνώριση της προσφοράς του στην πόλη που μετανάστευσε. Ο δήμαρχος του Burlington στην πολιτεία του Βερμόντ λίγο πριν τα 80α γενέθλιά του, καθιέρωσε την 14η Σεπτεμβρίου ως «Επίσημη Μέρα Νεκταρίου Ρόρρη»!

Νεκτάριος Ρόρρης Κοσμάς Αρκαδίας

Ο Νεκτάριος Ρόρρης μάλιστα σε βιβλίο με τους τοπικούς μύθους της πόλης φιγουράρει στο εξώφυλλο μαζί με τον γερουσιαστή και υποψήφιο πρόεδρο του δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ Bernie Sanders.

Νεκτάριος Ρόρρης Κοσμάς Αρκαδίας

Όπως αναφέρει ο ανιψιός του Ηλίας Γρίβας με αφορμή την ανακήρυξη της “Nectar Rorris Day”:

«Την αγάπη μου για το Βερμόντ λίγο πολύ οι περισσότεροι τη γνωρίζουν. Είναι η πολιτεία της Αμερικής στην οποία κατέληξε ο θείος μου-παιδί τότε- Νεκτάριος Ρόρρης πριν σχεδόν 70 χρόνια σαν μετανάστης. Όταν πήγα για πρώτη φορά πριν καμμιά 20αριά χρόνια, είχα εντυπωσιαστεί με την αναγνωρισιμότητα του στην πόλη του. Όταν δε πριν λίγα χρόνια, σε ένα βιβλιοπωλείο στην Αθήνα, ξεφυλλίζοντας τον καλύτερο ταξιδιωτικό οδηγό του κόσμου για την Αμερική-τον Lonely Planet φυσικά- διάβασα σαν ένα απ τα προτεινόμενα σημεία της πόλης, το εστιατόριο του θείου μου, συγκινήθηκα. Σήμερα όμως ανατρίχιασα. Χτες, μία μέρα πριν τα 80α γενέθλια του, ο δήμαρχος της πόλης του Burlington, αποφάσισε να ανακηρύξει την 14η Σεπτεμβρίου “ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΡΑ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΡΟΡΡΗ”, για την προσφορά του στην πόλη του Burlington και την κοινωνία της. Επίσημη μέρα μιας πόλης της Αμερικής, στο όνομα ενός αμούστακου παιδιού απ´τον Κοσμά Αρκαδίας. Δεν έχω λόγια.»

Νεκτάριος Ρόρρης Κοσμάς Αρκαδίας

Σήμερα ο Νεκτάριος Ρόρρης είναι 80 ετών, παντρεμένος και πατέρας ενός αγοριού. Δεν ξέχασε το χωριό του στην Πελοπόννησο το οποίο επισκέπτεται, όποτε ευκαιρεί, τους καλοκαιρινούς μήνες. 

Νεκτάριος Ρόρρης Κοσμάς Αρκαδίας