Γιατί καθυστερεί η εγκύκλιος για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις;
Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως σχετικά με την καθυστέρηση στην έκδοση εγκυκλίου για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων, κατέθεσαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς και Χαρά Κεφαλίδου.
Ειδικότερα στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνονται τα εξής:
«Όπως είναι γνωστό κάθε χρόνο, στο τέλος περίπου του μηνός Αυγούστου, εκδίδεται από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εγκύκλιος για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων.
Μάλιστα, ενόψει της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των ατόμων που πασχουν από σοβαρές παθήσεις το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, το Υπουργείο με εγκύκλιό του στις 19-11-2018, καλούσε τους υποψήφιους της ειδικής αυτής κατηγορίας να απευθυνθούν σε μία από τις Επταμελείς Επιτροπές που είχαν συσταθεί σε συγκεκριμένα Δημόσια ή Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία προκειμένου να αποκτήσουν Πιστοποιητικό διαπίστωσης πάθησης.
Παρόλα αυτά, φέτος, και ενώ ήδη έχουμε φτάσει στα μέσα του Σεπτεμβρίου, η εγκύκλιος για την υποβολή ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου από τους εν λόγω υποψήφιους δεν έχει ακόμη εκδοθεί και ούτε υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη αγωνία στους ενδιαφερόμενους και τις οικογένειές τους και προφανή αναστάτωση του οικογενειακού οικονομικού τους προϋπολογισμού.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
1. Προτίθεστε να εκδώσετε και πότε την εγκύκλιο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, σε ποσοστό 5% επιπλέον των θέσεων εισακτέων;
2. Για ποιους λόγους, τη φετινή χρονιά, υπάρχει αυτή η καθυστέρηση στις προθεσμίες υποβολής μηχανογραφικού για τους υποψηφίους μίας τόσο ευαίσθητης κατηγορίας;
3. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα, που ούτως ή άλλως εκδίδονται μετά την έναρξη των μαθημάτων στα ΑΕΙ, φέτος θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο, πώς θα εξασφαλίσετε ότι τα παιδιά των τόσο ευαίσθητων αυτών κατηγοριών δεν θα χάσουν το εξάμηνό τους και γενικότερα τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, όπως και οι υπόλοιποι εισαχθέντες, ομαλά τις παραδόσεις και τα εργαστήρια;»