Για ένα τρίωρο, αντιπροσωπεία της παράταξης «Ανάπλι εμπρός» συναντήθηκε με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρίου και τον αρχιτέκτονα μηχανικό της Αρχαιολογίας κ. Μπουντούρη, συζητώντας προβλήματα της πόλης που σχετίζονται με την αρχαιολογία.
Όπως αναφέρει η τοπική παράταξη σε ανακοίνωσή της:
«Πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες από τις εκλογές. Δεν επαναπαυθήκαμε, όπως τόσοι άλλοι. Το παλεύουμε. Την πονάμε αυτή την υπέροχη πόλη που δυστυχώς όμως μας πληγώνει παντοιοτρόπως. Μέχρι πότε θα αντιστέκεται ακόμα στην επέλαση και την εγκατάλειψη;
Δεν είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι θα καταφέρουμε να διορθώσουμε όλα τα μεγάλα που μας απασχολούν.
Ότι θα καταφέρουμε με τους αγώνες μας να διώξουμε τα σκουπίδια από την Καραθώνα, τις οσμές των πυρηνελουργείων από την Παραλιακή, να σώσουμε το Γηροκομείο από την πλήρη καταστροφή, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και κατοίκησης στην νέα πόλη και τόσα άλλα.
Αλλά αδρανείς δεν θα μείνουμε. Και αν η κοινωνία ξεσηκωθεί, τότε τα προβλήματα θα επιλυθούν. Αυτό επιδιώκουμε.
Μέσα σε όλα αυτά για τα οποία αγωνιζόμαστε αποφασίσαμε και ζητήσαμε συνάντηση με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας.
Επειδή τα προβλήματα της πόλης που σχετίζονται με την αρχαιολογία είναι και πολλά και τεράστια.
Η κ. Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας αυθωρεί. Σχεδόν τρεις ώρες συζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία της παράταξής μας με την κ. Παπαδημητρίου και τον αρχιτέκτονα μηχανικό της Αρχαιολογίας κ. Μπουντούρη.
Με χαρά μας διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι της αρχαιολογίας προσπαθούν και έχουν όλη την καλή διάθεση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που σχετίζονται με την υπηρεσία τους.
Στη συζήτηση τέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα του Ναυπλίου, που δυστυχώς χρονίζουν.
• Το κτήριο Βίγκα στην Πλατεία Συντάγματος, με τις σκαλωσιές, που έχει απαλλοτριωθεί από το Υπουργείο των Οικονομικών πριν από δεκαετίες και έκτοτε ουδέν έχει γίνει.
• Το ζήτημα της καθιέρωσης του ενιαίου εισιτηρίου για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αργολίδας, ώστε να δοθούν κίνητρα να αποκτήσουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα όλοι οι σημαντικοί χώροι.
• Η Ακροναυπλία, τα τείχη του κάστρου και η ανάγκη αποτύπωσής τους, η Πύλη της Ειρήνης, ο Γύρος της Αρβανιτιάς
• Το Παλαμήδι. Η έλλειψη κυλικείου, ο προμαχώνας Μιλτιάδης
• Το Μπούρτζι και η συγκεκριμένη χρήση του
• Τα προβλήματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο.
• Η Πύλη του Σαγρέδου που παραμένει κλειστή
• Το χαμάμ
• Η Βενετική δεξαμενή, απέναντι από το ξενοδοχείο Βικτώρια.
• Ο τρόπος παρέμβασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων στα καθημερινά προβλήματα της πόλης και κυρίως του ιστορικού κέντρου (χορήγηση αδειών, αυθαιρεσίες, δημόσιος και ιδιωτικός αστικός εξοπλισμός κλπ)
• Και βέβαια συζητήσαμε για τα προβλήματα με τις εκκλησίες της πόλης και κυρίως με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είναι κλειστή τρία και πλέον χρόνια.
Δυστυχώς η κεντρική Κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ενσκήψει πάνω στα μεγάλα αυτά ζητήματα με την σοβαρότητα που απαιτείται.
Η άποψή μας είναι ότι ούτε και ο Δήμος μας έχει ασκήσει τις πιέσεις στην κεντρική διοίκηση και την περιφέρεια.
Τα προβλήματα δεν θα λυθούν με μια αμέτοχη κοινωνία. Αναγκαία συνθήκη για την δρομολόγηση λύσεων είναι μια ενεργή κοινωνία και ο πολιτικός διάλογος.
Εμείς ανακατεύουμε τα ύδατα. Θα επιχειρήσουμε φουρτούνες για να ανατρέψουμε τον νόμο της αδράνειας.
Ήδη με χαρά μας διαπιστώνουμε άμεση κινητικότητα στο θέμα του Αγίου Νικολάου, από πλευράς αρμοδίων. Φαίνεται ότι θα γίνουν οι πυροσβεστικές κινήσεις για να αποφύγουμε την κατάρρευση και τα χειρότερα. Ο δρόμος όμως για την αποκατάσταση των ζημιών είναι ακόμα μακρύς.
Ελπίζουμε όλοι μαζί οι πολίτες του Ναυπλίου να τα καταφέρουμε. Έστω και αν η τοπική ηγεσία της εκκλησίας δεν φαίνεται να δραστηριοποιείται για μια εκκλησία που αποτελεί σημαντικό μνημείο της πόλης.
Συνεχίζουμε και για αυτά και για άλλα. Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα ξεχάσετε την ύπαρξή μας».