ΠολιτικήΑρχείο

Γκιόλας: Απαξιώνεται το Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών

O αντιπρόεδρος της Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και Αντεγκληματικής Πολιτικής της Βουλής, βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, μετά τον διορισμό των μελών της πενταμελούς επιτροπής του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«H συρρίκνωση του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) οδηγεί στην απαξίωσή του.

Η μετατροπή του μέχρι πρότινος ενδεκαμελούς ΚΕΣΦ σε πενταμελές, βάσει του πρόσφατου Νόμου (4625/2019) που ψηφίστηκε από τη ΝΔ, στόχευε στην απαξίωση του οργάνου αυτού, αφού περιορίστηκε το επιστημονικό και συμβουλευτικό του έργο, ώστε να γίνει απόλυτο εξάρτημα του Υπουργείου ΠΡΟ-ΠΟ, για να εφαρμόζει την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση εντός των φυλακών.

Σε εφαρμογή αυτού του Νόμου ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Οικονόμου διόρισε με απόφασή του στις 19/9/2019 το πενταμελές όργανο, στην σύνθεση του οποίου μόνο δύο μέλη είναι κοινωνιολόγοι.

Απουσιάζουν οι άμεσα επιβλέποντες και επιτηρούντες τις φυλακές αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί, που μεριμνούν και εποπτεύουν άμεσα την έκτιση των ποινών.

Απουσιάζουν επίσης και δεν μετέχουν για πρώτη φορά από την ίδρυση του ΚΕΣΦ νομικοί, ειδικοί στο Ποινικό ή Σωφρονιστικό ή Συνταγματικό Δίκαιο.

Επίσης ελλείπουν επιστήμονες, απαραίτητοι και εξειδικευμένοι στο σωφρονισμό ή την ψυχολογία των εγκλείστων ή την μεταχείριση των τοξικομανών (που αποτελούν μεγάλο μέρος των κρατουμένων) ή σε άλλο συναφές αντικείμενο.

Φαίνεται η Νέα Σωφρονιστική πολιτική του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αδιαφορεί για την ανθρώπινη μεταχείριση και την προσπάθεια επανένταξης των κρατουμένων, καθώς επίσης και για την λήψη μέτρων βελτίωσης των συνθηκών λειτουργίας των φυλακών.

Η καταστολή και η αυστηρότερη ποινική μεταχείριση εντός των φυλακών αποτελεί για τη νέα ηγεσία του ΠΡΟ-ΠΟ την επέκταση της λήψης μέτρων για την τήρηση του ΝΟΜΟΥ και της ΤΑΞΗΣ στον έξω κόσμο.

Η υποβάθμιση του ρόλου του ΚΕΣΦ, όπως προέκυψε από τον περιορισμό του, είναι βέβαιο ότι θα συντελέσει στην αναστολή και τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των κρατουμένων που αποτελούν το αναγκαίο «διαβατήριο», για την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία».