Σύμφωνα με τις αεροπορικές πτήσεις εκτιμώνται 50.000 Βρετανοί και Γερμανοί τουρίστες μέσω της Thomas Cook στην χώρα μας αυτές τις ημέρες, εκ των οποίων 2.000 περίπου εκτιμώνται στην Πελοπόννησο.
Ξενοδόχοι και απασχολούμενοι στον τουρισμό ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το κανόνι του Βρετανικού κολοσσού, ενώ την ίδια στιγμή αεροπορικές εταιρίες, εκμεταλλευόμενες την κατάσταση τετραπλασίασαν την τιμή στα εισητήρια για προορισμούς που εξυπηρετούσε μέχρι πρότινος η Thomas Cook.
Μεγάλη ζημιά για τις τουριστικές επιχειρήσεις
Σε δηλώσεις του για την πτώχευση της Thomas Cook o πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου Κωνσταντίνος Μαρινάκος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα σημειωθεί σημαντική ζημία για τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας, η οποία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να ξεπεράσει και τα 300 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μεγάλη θα είναι και η ζημία που θα υποστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου, εφόσον η βρετανική αγορά, αλλά και η γερμανική (μέσω των θυγατρικών εταιρειών του ταξιδιωτικού οργανισμού στη γερμανική αγορά) αποτελούν δύο από τις παραδοσιακότερες και δυναμικότερες αγορές – πηγές τουριστών για την περιοχή.
Γνώμη μας είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών με πολύ γρήγορα αντανακλαστικά πρέπει να εξετάσει μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων που είχαν έντονες συναλλαγές με τον Thomas Cook, ιδίως στο πεδίο μη καταβολής του τέλους διαμονής για κρατήσεις από την Thomas Cook, καθώς και παρεμβάσεις σε θέματα απαλλαγής της υποχρέωσης απόδοσης ή/και συμψηφισμού ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook από την αρχή της σεζόν έως την ημερομηνία επίσημης ανακοίνωσης της πτώχευσης της ταξιδιωτικού οργανισμού».
Πρόταση Τατούλη για συζήτηση στο ΠΕΣΥ
Την ίδια στιγμή η παράταξη Τατούλη ζήτησε να συζητηθεί ως κατεπείγον στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα: «Οι επιπτώσεις της πτώχευσης της Thomas Cook στην Πελοπόννησο – Υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την απώλεια του τουριστικού εισοδήματος».
«Η τουριστική βιομηχανία της Πελοποννήσου βρίσκεται μπροστά σε έναν σημαντικό κίνδυνο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πέτρος Τατούλης, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για τις συνέπειες που θα έχει η χρεωκοπία του βρετανικού κολοσσού και για την Πελοπόννησο.
«Η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζει να έχει το σημαντικότερο μερίδιο στην αγορά του εισερχόμενου τουρισμού και όλη η επισταμένη δουλειά που κάναμε σε συνεργασία με τους στρατηγικούς μας εταίρους τα προηγούμενα εννέα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα την μεγέθυνση αυτής της αγοράς. Αυτές τις κατακτήσεις μας πρέπει με κάθε τρόπο να τις κρατήσουμε. Άμεσα πρέπει να συγκροτηθεί σχέδιο ανάσχεσης των επιπτώσεων αυτής της σημαντικής κρίσης, με ένα διττό στόχο: αναζήτηση άλλων στρατηγικών εταίρων στην αγορά της Βρετανίας αφενός και έμφαση σε άλλες αναπτυσσόμενες για την Πελοπόννησο αγορές προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα», επεσήμανε ο κ. Τατούλης.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου της «Νέας Πελοποννήσου» σημειώνεται πως:
- Ο αριθμός των Βρετανών τουριστών που φθάνουν στην Πελοπόννησο μέσα από την πύλη του Αεροδρομίου της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος υπερτριπλασιάστηκε από το 2011 έως το 2019.
- Τρεις αεροπορικές εταιρείες (British Airways , Cedar, Easy Jet) που εκτελούν πτήσεις από βρετανικά αεροδρόμια προς την Καλαμάτα έχουν χρηματοδοτηθεί για την προβολή της «Μυθικής Πελοποννήσου» την τελευταία πενταετία με σημαντικά κονδύλια, γεγονός που δημιούργησε για την Πελοπόννησο συγκριτικό πλεονέκτημα προκειμένου να μπει στον διεθνή πτητικό χάρτη ένας προορισμός μέχρι πρότινος άγνωστος, η Πελοπόννησος. Μέσα από την συνεργασία που χτίστηκε με τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες όπως η British Airways η Πελοπόννησος έγινε προτεινόμενος παγκόσμιος προορισμός σε διεθνή έντυπα όπως στην Dailymail, στην Telegraph, στο Lonely Planet, στους Guardian, τον Independent και τον Abta. Δημοσιεύματα που με διθυράμβους αναδημοσίευαν και τα Ελληνικά ΜΜΕ.
- Η Περιφέρεια Πελοποννήσου συγκρότησε ένα εμφατικό πρόγραμμα προβολής με στόχο την προσέλκυση Βρετανών τουριστών, με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην Βρετανία (ενδεικτικά έκθεση για την Πελοπόννησο στο National Geographic ), με την φιλοξενία ταξιδιών γνωριμίας για βρετανούς δημοσιογράφους και bloggers , με την συνεχή παρουσία της στην μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού της Ευρώπης την World Travel Market που διεξάγεται σε ετήσια βάση στο Λονδίνο (από κοινού με τουριστικούς φορείς και ξενοδόχους οι οποίοι φιλοξενούνταν χωρίς κόστος στο περίπτερο της Πελοποννήσου) και τέλος, με την μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης του ABTA (του μεγαλύτερου συνεδρίου Βρετανών τουριστικών πρακτόρων ), για πρώτη φορά στην χώρα μας.
Όλες αυτές οι συνδυασμένες δράσεις είχαν ως αποτέλεσμα την θεαματική αύξηση του βρετανικού τουρισμού στην Πελοπόννησο. Και κυρίως: Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενώ αποτελούσε μέχρι και το 2012 ένα προορισμό με το 70% της συνολικής κίνησης να καλύπτεται από πτήσεις τσάρτερ και κυρίως πτήσεις εσωτερικού μετατράπηκε σε ένα προορισμό όπου το 70% είναι πτήσεις γραμμής και κυρίως εξωτερικού. Αυτή η στρατηγική σήμερα δικαιώνεται, αφού οι συνέπειες για τον πελοποννησιακό τουρισμό σε αντίθετη περίπτωση, μετά την πτώχευση της Thomas Cook θα ήταν ακόμη σφοδρότερες.