Τοποθετούμενος για το κρίσιμο ζήτημα της μεταφοράς των μεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου, που αποτέλεσε θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της 26ης Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο», Γιώργος Δέδες, κατήγγειλε τη λογική αιφνιδιασμού και προχειρότητας από πλευράς Κυβέρνησης σχετικά με τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην Πελοπόννησο.
Όπως σημείωσε στην ομιλία του, αναδεικνύεται το γενικότερο έλλειμμα στην πολιτική της για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος. «Παρά το κενό που υπάρχει στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, η χώρα μας, που υφίσταται τη μεγαλύτερη πίεση λόγω της γεωγραφικής της θέσης, δε μπορεί να δείχνει ανέτοιμη, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, τη στιγμή που στο άμεσο μέλλον αναμένονται πολύ μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές», τόνισε.
Όσον αφορά την Κόρινθο, το χώρο του στρατοπέδου, ο επικεφαλής της παράταξης «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» επισήμανε πως παράλληλα με το προαναχωρησιακό κέντρο που λειτουργεί εδώ και χρόνια, δημιουργήθηκε αιφνιδιαστικά μια ανοιχτή δομή φιλοξενίας που, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται πως θα λειτουργεί ως διαμετακομιστικό κέντρο έχοντας σε σταθερή βάση μεγάλο αριθμό φιλοξενουμένων. Υπογράμμισε δε, πως πρόκειται για ένα χώρο που στερείται των στοιχειωδών προδιαγραφών και όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης, ο οποίος προέκυψε μετά από πρόχειρες τσιμεντοστρώσεις στο χώρο του γηπέδου που υπήρχε στο στρατόπεδο και την τοποθέτηση αντίσκηνων, προορισμένων να υποδεχτούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανθρώπους. Στο χώρο διαπιστώνεται πλήρης απουσία σταθμού ιατρικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και προβληματική κάλυψη στοιχειωδών αναγκών προσωπικής υγιεινής, σημείωσε.
Ο Γιώργος Δέδες διατύπωσε με σαφήνεια πως η Κόρινθος έχει εξαντλήσει τη μέγιστη ικανότητα υποδοχής και φιλοξενίας και ότι πρέπει να υπάρξει δίκαιη κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη την έκταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, πάντα σε μια λογική συνεννόησης, γνώσης και συνδιαμόρφωσης με τους τοπικούς θεσμούς εκπροσώπησης των πολιτών.
Πρότεινε δε στο Περιφερειακό Συμβούλιο να διατυπωθεί με σαφήνεια η θέση ότι δε μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί καμία πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού αν δεν είναι σε γνώση των αυτοδιοικητικών θεσμών (Περιφέρειες, Δήμοι) και των τοπικών κοινωνιών, οι οποίοι με την πληρέστερη γνώση των συνθηκών της κάθε περιοχής που έχουν, μπορούν να συμβάλλουν από την πλευρά τους στην υλοποίηση μιας αποτελεσματικής εθνικής πολιτικής στο μεταναστευτικό, πάντα στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής προσέγγισης του μεγάλου αυτού προβλήματος.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Γιώργος Δέδες διατύπωσε τη θέση πως η ελληνική κοινωνία, στη μεγάλη της πλειονότητα, τα προηγούμενα χρόνια παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, έχει επιδείξει στάση ανθρωπιάς, κατανόησης και αλληλεγγύης, αναδεικνυόμενη ως πρότυπο στην Ευρώπη. «Οφείλουμε όλοι να προσεγγίζουμε τις προκλήσεις που το ζήτημα αυτό θέτει για τις κοινωνίες μας και τις δομές θεσμικής τους εκπροσώπησης με υπευθυνότητα, προσοχή και τη μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συναίνεση», τόνισε.