2012: Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Β’ Γυμνασίου Ναυπλίου, σε συνεργασία με το Σύλλογο του Α’ Γυμνασίου, αποφάσισε να ξεκινήσει μια διαδικασία συζήτησης, με αντικείμενο την αναβάθμιση του προαυλίου χώρου των δύο σχολείων.
Ανέθεσε λοιπόν σε δύο αρχιτέκτονες της πόλης μας να καταθέσουν μια πρόταση διαμόρφωσης. Τα χρήματα για την πρόταση δόθηκαν από το ταμείο του Συλλόγου Γονέων του Β’ Γυμνασίου.
Για να γίνει η νέα πρόταση προηγήθηκαν τα εξής:
1. Ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής όλων, με ταυτόχρονη λειτουργία μιας ιντερνετικής διεύθυνσης για να κατατεθούν προτάσεις.
2. Διαμόρφωση συγκεκριμένου ερωτηματολογίου, που μοιράστηκε και απαντήθηκε από όλους τους μαθητές του Α’ και Β’ Γυμνασίου Ναυπλίου.
3. Συζήτηση με τους συλλόγους καθηγητών.
4. Με την ολοκλήρωση της πρότασης, έγινε συζήτηση με τα δεκαπενταμελή συμβούλια και τους συλλόγους καθηγητών.
Η τελική πρόταση κατατέθηκε στα σχολεία, δόθηκε στο δήμο και παραδόθηκε στον επόμενο Σύλλογο Γονέων για να διεκδικήσει την υλοποίηση της διαμόρφωσης.
Η μελέτη προέβλεπε: μικρό υπαίθριο αμφιθέατρο και χώρο ανάπαυσης των μαθητών, χώρους σκίασης, γήπεδα, φυτοτεχνική διαμόρφωση με χλωρίδα της ελληνικής φύσης κ.λπ.
Οι κρατούντες δεν έλαβαν ποτέ υπόψιν τους τη μελέτη. Τι έκαναν αντ’ αυτού; Στην αρχή της φετινής χρονιάς έφτιαξαν τα γήπεδα (επίστρωση δαπέδου), λες και το προαύλιο του σχολείου είναι μόνο αθλητικός χώρος. Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι τα προαύλια είναι κλειστά τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα, τότε πως μπορούν να έχουν το ρόλο ενός αθλητικού κέντρου; Όσοι μπαίνουν στο προαύλιο και παίζουν τα απογεύματα και τα σαββατοκύριακα πηδάνε από τα κάγκελα.
Η ειρωνεία; Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου στους συλλόγους, το μεγάλο πρόβλημα του προαυλίου είναι η συγκέντρωση μετά από βροχή νερών, στην γωνία των δρόμων Ν. Κίου -Κώνστα. Για το θέμα αυτό δεν έγινε τίποτα. Με την πρώτη προχθεσινή βροχή το προαύλιο πλημμύρισε και πάλι.
Τελικά πανηγυρίζουμε για το έργο της επίστρωσης σε ένα προαύλιο τριών γηπέδων μπάσκετ, τριών βόλεϊ και δύο μίνι ποδοσφαίρου.
Τα παιδιά στα διάλειμμα θα πρέπει να είναι όρθια, χωρίς κανένα χώρο σκίασης, ενώ αν θέλουν να τρέξουν, ρε αδελφέ μπορεί και να τρακάρουν σε καμιά μπασκέτα ή σε κανένα στύλο του βόλεϊ.
Σε αυτό τον τόπο μάλλον, το θέμα της κλιματολογικής αλλαγής, της αύξησης της θερμοκρασίας κλπ δεν ακουμπάει κανένα. Είναι ψιλά γράμματα. Τσιμέντο και άσφαλτος ας γίνουν όλα…
Αν θέλαμε να διαμορφώσουμε ένα ανοικτό αθλητικό χώρο, σε διπλανό ακριβώς οικόπεδο του σχολείου υπάρχει έκταση που ανήκει στο Ελληνικό δημόσιο που θα μπορούσαμε ακόμα και να τη νοικιάσουμε ώστε να διαμορφώσουμε ένα ανοικτό αθλητικό κέντρο.
Ένας άλλος συμμετοχικός σχεδιασμός του δημόσιου χώρου είναι εφικτός. Απλά θα πρέπει κάποιοι να τον θεωρούν πολιτική επιλογή. Και δυστυχώς αυτή η δημοτική αρχή έχει πρόβλημα με τη συμμετοχή .
Δείτε τα σχέδια της πρότασης.
Το ερωτηματολόγιο για τους μαθητές
Την ανακοίνωση για συμμετοχή.