Με ανακούφιση υποδέχτηκαν στην Εύβοια τη φετινή συγκομιδή οι καλλιεργητές σύκου μετά την περσινή καταστροφική σεζόν, όταν μέτρησαν απώλειες πάνω από 70% της παραγωγής.
«Φέτος η παραγωγή αγγίζει τα επίπεδα του 2017. Είμαστε περίπου στο 90% της μέγιστης δυνατότητας των δέντρων, με τη μικρή απώλεια να οφείλεται σε ελλιπή επικονίαση και η ποιότητα είναι άριστη», μετέφερε στην «ΥΧ» ο Πέτρος Κούτσικας, ο οποίος διατηρεί την καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και συσκευασίας σύκου «Καστανιώτισσα Γεωργική», στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Ιστιαίας.
Ήδη, οι πρώτες παρτίδες από τη νέα συγκομιδή, που στην περιοχή υπολογίζεται γύρω στους 3.500 τόνους, έχουν πάρει τον δρόμο της εμπορίας, με τις τιμές παραγωγού, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 3,4 ευρώ το κιλό, φτάνοντας μέχρι τα 3,7 ευρώ το κιλό για την α’ ποιότητα.
ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50% ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Σε αντίθεση με την εικόνα που διαμορφώνεται στην Εύβοια, στην Καλαμάτα οι παραγωγοί σύκου μετρούν για τέταρτη χρονιά σημαντικές απώλειες στην παραγωγή.
«Μέχρι τώρα, είμαστε ήδη 50% κάτω από μια κανονική παραγωγή, λόγω της μη σωστής γονιμοποίησης κατά το τέλος Απριλίου. Υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος της συγκομιδής θα έχουμε φτάσει στο 60%, λόγω των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν κατά την περίοδο της φετινή όψιμης συγκομιδής», περιγράφει ανάγλυφα την εικόνα που προβληματίζει τους παραγωγούς της περιοχής, ο Γιώργος Αγγελόπουλος, διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σύκων και Ξηρών καρπών ΣΥΚΙΚΗ.
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Αγγελόπουλο, τα σύκα που παραλαμβάνει ο συνεταιρισμός είναι καλής ποιότητας, καλά και καθαρά, καθώς το διάστημα της ωρίμανσης του καρπού δεν παρατηρήθηκαν μεγάλες εναλλαγές θερμοκρασίας και βροχές.
Σημειώνει, όμως, ότι «το να μην ικανοποιούμε τις αγορές σε επίπεδο ποσοτήτων επί τέσσερα χρόνια, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων ζημιών που προκαλούν οι καιρικές συνθήκες, κάνει τα πράγματα ιδιαίτερα πιεστικά. Σε αυτό το πλαίσιο, αναγκαζόμαστε να γινόμαστε επιφυλακτικοί και να δεσμευόμαστε για ποσότητες που θα μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε».
Οι τιμές που θα λάβουν φέτος οι παραγωγοί-μέλη του ΣΥΚΙΚΗ, ανεξαρτήτως της έκβασης της χρονιάς σε επίπεδο παραγωγής, αλλά ως αντιστάθμισμα του γεγονότος ότι παρουσιάζει κέρδη και όχι πλεόνασμα το οποίο θα μπορούσε να διανεμηθεί, είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι κατά 15% και διαμορφώνονται σε: 2,15 ευρώ/κιλό για την α’ ποιότητα, 1,9 ευρώ/κιλό για τη β’ ποιότητα, 1,4 ευρώ/κιλό για τη γ’ ποιότητα και 1,15 ευρώ/κιλό για τη Δ’ ποιότητα.
Στα βιολογικά, οι τιμές παραγωγού έχουν ως εξής: 3 ευρώ/κιλό η α’ ποιότητα, 2,7 ευρώ/κιλό η β’ ποιότητα, 2,3 ευρώ/κιλό η γ’ ποιότητα και 2,1 ευρώ/κιλό η δ’ ποιότητα».