ΆρθροΑρχείο

Το Γηροκομείο Ναυπλίου …πονάει

Από το 2000 μέχρι σήμερα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ναυπλιέων δύο μόνο φορές έχει συζητήσει για το γηροκομείο. Σε 19 χρόνια δύο μόνο συζητήσεις για τον οίκο ευγηρίας «Μαρίας Ράδου»!

Μπάμπης Αντωνιάδης  του Μπάμπη Αντωνιάδη

Το 2005 μετά από αίτηση της Άλλης Πρότασης. Η αίτηση με αφορμή πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος. Η πώληση ακινήτου στο Ψυχικό έγινε γνωστή από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο. Το δημοτικό συμβούλιο δεν ήξερε τίποτα. Η δημόσια αιτιολόγηση ήταν ότι το ίδρυμα ελέγχεται για τη νομιμότητα των πράξεων του από το Υπουργείο Οικονομικών και οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν λόγο.
Ιούνιος 2011. Η επόμενη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο μετά από προτροπή των εργαζομένων. Για μεγάλο διάστημα δεν πληρωνόταν το προσωπικό του γηροκομείου.

Και μετά
2017. Από δημόσια ανακοίνωση μαθαίνουμε ότι οι όφειλες του γηροκομείο Ναυπλίου για ΕΦΚΑ μέχρι 24-11-2017 είναι 754.719,28 € χωρίς να έχουμε μάθει για τις οφειλές από μισθοδοσία. Σαν δημοτικός σύμβουλος ζήτησα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να συζητηθεί το θέμα γηροκομείο. Δεν το αποδέχτηκε η πλειοψηφούσα δημοτική αρχή (δήμαρχος κ. Κωστούρος) και δεν συζητήθηκε ποτέ το θέμα.
2019. Οι οφειλές του Οίκου Ευγηρίας Μαρίας Ράδου την 28η Ιουνίου 2019 μόνον για τον ΕΦΚΑ έφτασαν 987.113,87 ευρώ. Σε όλα αυτά δεν ξέρουμε ποιες είναι οι οφειλές σε μισθούς υπαλλήλων προμηθευτές κ.λπ
Σκεφτείτε ότι το συμβούλιο του γηροκομείου το διορίζει το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων και επειδή ο έλεγχος νομιμότητας των αποφάσεων και οι προϋπολογισμοί ελέγχονται από το υπουργείο οικονομικών ποτέ δεν ενημερώνει το όργανο που τους διόρισε!

Διαβάστε τις προτάσεις που κατατέθηκαν το 2011 απο την ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ για το γηροκομείο. Καμιά δεν έγινε δεκτή.
Με προτροπή των εργαζομένων ήλθε στην επικαιρότητα μετά από ερωτήσεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπλιέων το θέμα της λειτουργίας του Οίκου ευγηρίας Μαρίας Ράδου.

Ο Οίκος ευγηρίας Μαρίας Ράδου είναι κοινωφελές ίδρυμα που έχει συσταθεί από το Δήμο Ναυπλίου, και η ίδρυσή του έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ 110/Β/25-2-88 και στο ΦΕΚ 228/Β/21-2-2005 Το διοικητικό συμβούλιο ορίζεται από το Δημοτικό συμβούλιο Ναυπλίου. Η νομιμότητα των πράξεών του ελέγχονται από το Υπουργείο οικονομικών.

Αυτή ήταν και η μόνιμη δικαιολογία να μην συζητάμε τα τελευταία δέκα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο τίποτα για τα προβλήματα του γηροκομείου και τη διαχείριση της περιουσίας του. Δεν συζήτησε ποτέ το δημοτικό συμβούλιο κάποιο σχέδιο διαχείρισης των προβλημάτων που είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια.

Μάλιστα το γηροκομείο ήταν από τα θέματα σύγκρουσης του δημάρχου κ. Αναγνωσταρά και του σημερινού συνεργάτη του κ. Τσούρνου . Σε δημόσια ανακοίνωση ο κ. Αναγνωσταράς τον Ιούνιο του 2010 απάντησε σε τηλεοπτική συνέντευξη του κ Τσούρνου  για την λειτουργία του γηροκομείου  ότι : «Και τώρα εμφανίζεται ο κ. Τσούρνος, ίσως και ο μοναδικός άνθρωπος που δεν δικαιούται να ασκεί κριτική, να μας κατηγορεί για κακοδιαχείριση» Το μηνιαίο έλλειμμα των 20.000 ευρώ είναι γνωστό εδώ και τρία χρόνια. Τι έκανε η δημοτική αρχή; Τίποτα. Δεν κατέθεσε καμιά πρόταση. Δεν έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο να συζητηθεί.

Για την ιστορία
Σαν θέμα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικό συμβούλιου Ναυπλίου το γηροκομείο συζητήθηκε το Μάιο του 2005 μετά από αίτηση της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ. Η αίτηση είχε σαν στόχο την ενημέρωση σε σχέση με πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος από τον τότε πρόεδρο κ. Ανυφαντή. Μάλιστα η πώληση του ακινήτου στο Ψυχικό έγινε γνωστή από δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο. Το δημοτικό συμβούλιο δεν ήξερε τίποτα με την δικαιολογία ότι το ίδρυμα ελέγχεται για τη νομιμότητα των πράξεων του από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα αφού το ίδρυμα έπιασε πάτο η δημοτική αρχή λέει ότι συζητάει προτάσεις.

Σήμερα που τα χρέη κύρια προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυξάνονται ο πρόεδρος του οίκου ευγηρίας δήμαρχος κ. Αναγνωσταράς το έβαλε στα πόδια και παραιτήθηκε για ευνόητους λόγους.

Τι θα μπορούσε να είχε γίνει.
Να αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του Οίκου Ευγηρίας (οικόπεδα χωράφια διαμερίσματα.) Η  διαχείριση μέχρι σήμερα ήταν εγκληματική. Χωρίς κανένα σχέδιο πουλήθηκε το 2005 (δημαρχεία Αναγνωσταρά ) ένα σημαντικό ακίνητο στο Ν Ψυχικό απλά για να βουλώσουμε οικονομικές τρύπες και να αγοράσουμε δύο διαμερίσματα στο Ναύπλιο για να έχουμε εισόδημα από ενοίκια!!!!!!

Σήμερα σκεπτόμαστε να πουλήσουμε τα διαμερίσματα για να πληρώσουμε τις οφειλές που σταθερά τον μήνα έχουν άνοιγμα πάνω από 20.000 ευρώ.

Είναι εγκληματικό να επειχειρείται να αντιμετωπισθεί το τεράστιο οικονομικό άνοιγμα με την αύξηση των εισφορών των γερόντων. Αυτό θα οδηγήσει άμεσα στη στέρηση εισόδων γιατί θα απομακρυνθούν πολλοί άνθρωποι από το ίδρυμα λόγω οικονομικής αδυναμίας εκπλήρωσης των υποχρεώσεων. Δεν μπορεί η μηνιαία εισφορά να φτάνει τα 1200 ευρώ ενώ οι συντάξεις είναι των 500 ή 700 ευρώ. Είναι απαράδεκτο να θέλουμε να  μετατρέψουμε το γηροκομείο από ίδρυμα σε ξενοδοχείο πολυτελείας για γέροντες.

Τι μπορεί να γίνει σήμερα
1.Να  αξιοποιηθεί η σημαντική ακίνητη περιούσια του οίκου ευγηρίας (το μεγάλο οικόπεδο στην είσοδο του Άργους και τη μεγάλη κτηματική έκταση στο Σπηλιωτάκη)

2. Να προσαρμοσθεί σε λογικά και ανεκτά επίπεδα η οικονομική συμμετοχή των γερόντων ώστε να είναι προσιτή η παραμονή τους και να αυξηθεί ο αριθμός τους, ώστε τελικά να αυξηθούν και τα έσοδα.

3. Να υπάρξει η δυνατότητα μέσω ενός προγράμματος για ημερήσια παραμονή ανθρώπων που έχουν ανάγκη χωρίς διανυκτέρευση με μικρό αντίτιμο

4. Να αξιοποιηθεί ο κενός σήμερα πρώτος όροφος του γηροκομείου για έσοδα ακόμα και με τη μετατροπή του σε ξενώνα που να προσανατολίζεται για ΚΑΠΗ, εκδρομές άλλων γηροκομείων κ.λπ

5.Να δημιουργηθεί ένα δίκτυο κοινωνικής υποστήριξης του γηροκομείου κάτι που τα τελευταία  χρόνια έχει ατονήσει.

6. Να μην πουληθούν τα διαμερίσματα στο Ναύπλιο προτού δούμε ένα συνολικό σχέδιο οικονομικής διαχείρισης.

7. Να γίνει προσπάθεια εξορθολογισμού του προσωπικού με πιθανές μετατάξεις του πλεονάζοντος διοικητικού προσωπικού

8. Να δούμε μέσω συνεργασιών με άλλους κοινωνικούς φορείς και άλλων κοινωνικών δράσεων, οικονομίες κλίμακος (π.χ. Στα μαγειρεία)

9. Να δούμε συνολικά τα θέματα της κοινωνική μέριμνας στην πόλη και την λειτουργία τους ΚΑΠΗ Βοήθεια στο σπίτι ΚΗΦΗ Δυστυχώς για την κοινωνική μέριμνα του δήμου Ναυπλίου η ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ κατέθεσε τις σκέψεις της το Μάιο του 2010 αλλά οι προτάσεις της λοιδορήθηκαν με ανακοίνωση από τον Δήμαρχο Ναυπλίου κ. Αναγνωσταρα.

Ας συζητήσουμε κάποια φορά σε ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου  τα προβλήματα και ας ενημερωθούμε με ακρίβεια για τα χρέη και τη σημερινή οικονομική κατάσταση.

Η λύση δεν είναι το κλείσιμο του γηροκομείου, ούτε και η αύξηση των τροφείων σε απαράδεκτα επίπεδα. Η λύση δεν είναι η φυγή, η παραίτηση και η απόσειση των ευθυνών, που οι ιθύνοντες τόσα χρόνια δημιούργησαν. Έστω και σήμερα ας ακουστεί η φωνή της δημοτικής παράταξης της ευθύνης και των θέσεων. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να σωθεί το γηροκομείο.