Τον μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου ζήτησε ο βουλευτής Αργολίδας και Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει.
Ο κ. Πουλάς στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στον τρόπο μετάδοσης του ιού μέσω των κουνουπιών, ενώ για τον τρόπο που ο ιός εκδηλώνεται στους ανθρώπους τόνισε τα εξής: «Οι άνθρωποι που μολύνονται στην πλειοψηφία τους είναι ασυμπτωματικοί. Ένα 20% εμφανίζουν συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από Κ.Ν.Σ. όπως εγκεφαλίτιδα – μηνιγγήτιδα – οξεία χαλαρή παράλυση. Αυτές τις εκδηλώσεις τις εμφανίζουν άτομα ηλικιωμένα – ανοσοκατασταλμένα και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.»
Επιπλέον ο βουλευτής Αργολίδας επισήμανε τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από το 2010 που πρωτοεμφανίστηκε ο ιός καταλήγοντας ότι «την τριετία 2017-2019 είχαμε πολλά κρούσματα, ιδιαίτερα το 2018 ήταν 316 εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν και το 2019 τα κρούσματα ήταν 213 και από αυτά κατέληξαν τα 28» και τόνισε ότι «είναι ένα θέμα δημόσιας υγείας που τόσο η η αντιμετώπισή του όσο και η επιδημιολογική του επιτήρηση είναι πολύ σημαντικά».
Ο κ. Πουλάς αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του ιού λέγοντας χαρακτηριστικά «καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε» και ζήτησε την αυξημένη επαγρύπνηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργείο μέσω του ΕΟΔΥ – Περιφέρειες – Δήμοι) σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε πολλές περιοχές η Περιφέρεια κάνει το έργο της καταπολέμησης αλλά εάν δεν συνεργαστεί με τους Δήμους ώστε να γίνεται ολοκληρωμένο έργο και στο αστικό αλλά και στο περιαστικό περιβάλλον το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει. Άρα πρέπει να συνεργαστούν είτε θέλουν είτε όχι. Με την υγεία των πολιτών δεν παίζουμε. Χρειάζεται επαγρύπνηση και συντονισμός των υπηρεσιών με πρωταρχικό τον ρόλο του ΕΟΔΥ στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα ατομικά μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνει κάθε πολίτης της χώρας.
Κλείνοντας ο κ. Πουλάς με την ευκαιρία της συζήτησης στη Βουλή της ερώτησης για τον Ιό του Δυτικού Νείλου έθεσε και το θέμα της ενδεχόμενης εξάπλωσης της ελονοσίας μέσω των κουνουπιών με την έλευση στη χώρα μας μεταναστών από χώρες όπου ενδημεί η ασθένεια τονίζοντας για άλλη μία φορά τη σημασία της πρόληψης και της επαγρύπνησης του αρμόδιου Υπουργείου και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας στην ερώτηση του κ. Πουλα συμφώνησε στην ανάγκη της επιδημιολογικής επιτήρησης του ιού του Δυτικού Νείλου και ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος ιός είναι πλέον εγκατεστημένος στην Ευρώπη και στη χώρα μας και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Όσο για τις δράσεις του Υπουργείου Υγείας αρκέστηκε να αναφερθεί στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Υγείας όπου τέθηκε το ζήτημα του ιού του Δυτικού Νείλου και αποφασίστηκε η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης ο κ. Κοντοζαμάνης αναφερόμενος στο ζήτημα της πρόληψης γνωστοποίησε ότι υπάρχει το εθνικό σχέδιο «Μερόπη» στο Υπουργείο Υγείας το οποίο αφορά σε άλλες καταστάσεις και κρίσεις μεταδοτικών νοσημάτων και μπορεί να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του Ιού του Δυτικού Νείλου. Τέλος ο Υφυπουργός σημείωσε ότι καθόλη τη διάρκεια του έτους λειτουργούν Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων οι οποίες συνεδριάζουν τακτικά και αποφασίζουν τις δράσεις και τις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς και ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων.