Το απόλυτο χάος επικρατεί σχετικά με το αν θα φιλοξενηθούν μετανάστες ή όχι στο Ναύπλιο, με τις τοπικές αρχές να τηρούν σιγή ιχθύος, είτε επειδή δεν έχουν πληροφόρηση, είτε επειδή περιμένουν να δουν πρώτα τις αντιδράσεις από τον κόσμο.
Ούτε ο δήμος Ναυπλιέων, ως άμεσα ενδιαφερόμενος, ούτε όμως και η περιφέρεια δεν έχουν κάνει οποιαδήποτε ανακοίνωση.
Εντύπωση προκαλεί μάλιστα και το γεγονός ότι από την πλευρά του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, – παρότι είχε προαναγγελθεί η συνάντησή του τη Δευτέρα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή με θέμα την παραχώρηση από το υπουργείο στην Περιφέρεια των στρατοπέδων Τρίπολης, Κορίνθου και Ναυπλίου, προκειμένου αυτή να προβεί σε ανακατασκευή των βασικών υποδομών τους ώστε να δρομολογήσει τη στέγαση σε αυτές των υπηρεσιών της, – δεν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης.
Οι πληροφορίες που είχαμε από τις 7 Σεπτέμβρη στο αρχικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του anagnostis σχετικά με το μυστικό σχέδιο της κυβέρνησης, με μεγάλη καθυστέρηση άρχισαν να φτάνουν και στα κεντρικά Μέσα Ενημέρωσης, με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ να έχει σήμερα σχετικό ρεπορτάζ, σε αντίθεση με την ιστοσελίδα news247.gr που το διαψεύδει.
Όπως ανέφερε ο ΣΚΑΙ σε σημερινό ρεπορτάζ, τα κέντρα της Σπάρτης και του Ναυπλίου είναι αυτά που μέχρι στιγμής πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς οι υποδομές είναι σε καλύτερες συνθήκες.
Περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται κάτω από ασφυκτικές συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας, αναμένεται να μεταφερθούν στα νέα κέντρα φιλοξενίας.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της επαναπροώθησής τους, οι μετανάστες θα μεταφερθούν αρχικά σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Τα 8 προαναχωρησιακά κέντρα:
- Ταύρος
- Αμυγδαλέζα
- Κόρινθος
- Παρανέστι Δράμας
- Ξάνθη
- Φυλάκιο Ορεστιάδας
- Μόρια Λέσβου Κως
Σε αυτά τα κέντρα θα προστίθενται όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.
Τα νέα υποψήφια κέντρα είναι στα εξής κλειστά ή ανενεργά στρατόπεδα:
- Πυροβολικού στη Θήβα
- Μηχανικού στο Ναύπλιο
- Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα
- Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο
- Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι
- 1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ στην Τρίπολη
- Υγειονομικού στην Άρτα
- Εφοδιασμού-Μεταφορών στη Σπάρτη
- Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού στα Γρεβενά
- Υλικού Πολέμου στη Λαμία
- Διακλαδικό Κέντρο στην Τρίπολη
Σε αυτά τα κέντρα θα μεταφερθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μετά την υπερπλήρωση των 8 υπαρχόντων.
Τα κέντρα της Σπάρτης και του Ναυπλίου είναι αυτά που μέχρι στιγμής πληρούν τις προϋποθέσεις.
Αντίθετα το news247 εξαιρεί από αυτή τη φάση το Ναύπλιο: «Παράλληλα, σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα από το παρελθόν 8 προαναχωρησιακά κέντρα κλειστού τύπου σε Αμυγδαλέζα, Ταύρο, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Μόριας και Κω, τα οποία σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ούτως ή άλλως δεν έχουν πληρότητα κόσμου αφού οι επιστροφές είχαν πρακτικά «παγώσει» και σε μία τριετία είχαν επιστραφεί μόλις 1.900 παράτυποι μετανάστες».
Αναφορικά με τη υπόλοιπη λίστα αναφέρεται στο δημοσίευμα: «Αναφορικά με την λίστα που είδε το φως της δημοσιότητας, κορυφαίοι κύκλοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής, τονίζουν ότι αυτή είναι μία διαρροή που δεν γνωρίζουν την προέλευσή της και την διαψεύδουν καθώς αναφέρονται ακόμα και στρατόπεδα που είναι ενεργά και δεν έχουν κλείσει.
Αντιθέτως, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δώσει μία λίστα με τις προτάσεις του για στρατόπεδα ανενεργά τα οποία ούτως ή άλλως δεν έχουν εγκριθεί ακόμα αφού δεν έχει φτάσει η χώρα σε αυτό το επίπεδο αναγκών ακόμα.
Στο σημείο αυτό τονίζουν όμως οι αρμόδιοι, πως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα τα 8 υφιστάμενα προαναχωρησιακά κέντρα και η Σάμος θα καλύψουν τις ανάγκες για τους στόχους που έχουν τεθεί εντός του 2020, αν όμως η δυναμική των εισροών γίνει ακόμα μεγαλύτερη ειδικά μετά και την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν και τα παλιά στρατόπεδα που έχει προτείνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Ενδεικτικό της κατάστασης άλλωστε είναι μόλις χθες και προχθές συνολικά έφτασαν στα νησιά του Β. Αιγαίου ακόμη 1.000 μετανάστες, ενώ χθες ολοκληρώθηκε η μεταφορά και των 389 μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονταν στην Σύμη και μεταφέρθηκαν όλοι τους σε δομές της ενδοχώρας».