ΚοινωνίαΑρχείο

Κεραυνός εν αιθρία στο Ναύπλιο οι εξελίξεις στο ΚΕΘΕΑ

Έντονη ανησυχία υπάρχει στο προσωπικό του Συμβουλευτικού Σταθμού ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ στο Ναύπλιο, στο άκουσμα της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του οργανισμού. Οι εργαζόμενοι φοβούνται για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μετά από αυτή την αιφνιδιαστική εξέλιξη.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του οργανισμού:

«Εν μια νυκτί, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τον αυτοδιοίκητο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, ο οποίος επί 37 χρόνια βρίσκεται στον πυρήνα της υποδειγματικής λειτουργίας του.

Αντισυνταγματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου,  επεμβαίνει στον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που υπηρετεί έναν πολύ ευαίσθητο κοινωνικό χώρο. Η Πράξη υπονομεύει πλήρως το έργο του ΚΕΘΕΑ, αφού συγχρόνως καταργεί την αποστολή του, τον σκοπό του και τη δυνατότητά του για ίδρυση νέων μονάδων!

Η «εκσυγχρονιστική» παρέμβαση της κυβέρνησης αποσκοπεί στην αντικατάσταση του αιρετού και άμισθου διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με ένα συμβούλιο έμμισθων διορισμένων ημετέρων.

Αποβλέπει στη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού οργανισμού, η λειτουργία του οποίου θα διαταράσσεται  με κάθε κυβερνητική αλλαγή και ο οποίος θα είναι ευάλωτος σε πάσης φύσεως πολιτικές παρεμβάσεις.

Με αυταρχισμό καταλύει ένα καινοτόμο για την Ελλάδα  και δοκιμασμένο στην πράξη οργανωτικό και διοικητικό σχήμα που δίνει φωνή και δικαίωμα αυθεντικής έκφρασης  σε όλους όσους αφορά η υπόθεση της απεξάρτησης  και  κοινωνικής επανένταξης:  στους συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα, στους γονείς τους, στους εργαζόμενους και στους εθελοντές.

Αυτοί είναι που αποτελούν τη Γενική Συνέλευση του ΚΕΘΕΑ η οποία εκλέγει τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, θέσεις στις οποίες μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει  δεκάδες εγνωσμένου κύρους προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας από όλο το πολιτικό φάσμα και διαφορετικά πεδία της δημόσιας ζωής.

Η επίκληση «της αποκατάστασης της χρηστής διοίκησης και δημοσιονομικής διαχείρισης» από πλευράς της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον αστεία, γιατί είναι γνωστό σε όλον τον πολιτικό κόσμο και στην ελληνική κοινωνία ότι: Το ΚΕΘΕΑ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ποτέ δεν δημιούργησε «μαύρες τρύπες», δεν προέβη σε δανεισμό, δεν ενεπλάκη σε σκάνδαλα. Είναι ο πρώτος δημόσιος ελληνικός οργανισμός στον τομέα της υγείας-κοινωνικής φροντίδας που καθιέρωσε από το 1995 τον κατ’ έτος δημόσιο απολογισμό. Ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές, διαθέτει διπλογραφικό σύστημα και εσωτερικό έλεγχο, ενώ η πολύ καλή του επίδοση στον τομέα αυτόν επιβεβαιώθηκε και από τον πρόσφατο έλεγχο που διενήργησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Επιπλέον, το ΚΕΘΕΑ υποβάλλει κατ’ έτος Σχέδιο Δράσης, Προϋπολογισμό και Απολογισμό στο Υπουργείο Υγείας, υπό την εποπτεία του οποίου τελεί.

Εντελώς αναίτια, με παντελή απουσία τεκμηρίωσης και χωρίς προειδοποίηση και διάλογο, η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα την ομαλή λειτουργία του ΚΕΘΕΑ. Υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον και στρέφεται ενάντια σε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες που μέσα από το ΚΕΘΕΑ βρίσκει τον δρόμο της επανένταξης στην ελληνική κοινωνία».

Στη βουλή φέρνει το θέμα ο Πουλάς

Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την αιφνιδιαστική κατάργηση του συστήματος αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας και Υπεύθυνος του τομέα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς, προς τον Υπουργό Υγείας.

Ειδικότερα στο κείμενο της ερώτησης ο κ. Πουλάς επισημαίνει τα εξής:

«Μεγάλη έκπληξη και αιφνιδιασμό προκάλεσε στα μέλη της κοινότητας του ΚΕΘΕΑ,τον πολιτικό κόσμο καθώς και όλη τηνκοινωνίαη πρόσφατη ενέργειά σας να καταργήσετε εντελώς απροειδοποίητα και χωρίς καμία διαβούλευση το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Όπως είναι γνωστό οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) αποτελούν μέσο νομοθέτησης για τη διευθέτηση μία έκτακτης περίπτωσης, εξαιρετικά επείγουσας ή απρόβλεπτης ανάγκης και συνεπώς εύλογα τίθενται ερωτήματα για την χρήση της, προκειμένου να αλλάξει σε μια νύκτα το σύστημα διοίκησης του ΚΕΘΕΑ.

Ο εν λόγω Οργανισμός μέχρι τώρα λειτουργούσε αυτοδιοικητικά με μεγάλη αποτελεσματικότητα, ενώ τα προγράμματα και οι δραστηριότητες των κοινοτήτων τελούσαν σε πλήρη οικονομικό έλεγχο από το δημόσιο με υποχρέωση τήρησης όλων των διαδικασιών προμηθειών και προσλήψεων που προβλέπει ο Νόμος και

Επειδή με την ΠΝΠ, η αρμοδιότητα διορισμού του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ ανατίθενται στον Υπουργό, χωρίς καμία πρόβλεψη για διαδικασία δημόσιας πρόσκλησης, προϋποθέσεις, επιστημονικά κριτήρια και αξιολόγηση,ενώ ταυτόχρονα καταργούνται διατάξεις γιατον σκοπό και τους πόρους του ΚΕΘΕΑ που ίσχυαν μέχρι σήμερα και

Επειδή τα μέλη του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ μέχρι τώρα δεν εισέπρατταν καμία αμοιβή και προσέφεραν εθελοντικά την εμπειρία τους, την επιστημονική τους γνώσηκαι την αφοσίωσή τους στο θεραπευτικό του έργο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Για ποιο λόγο προχωρήσατε στην κατάργηση του συστήματος αυτοδιοίκησης του ΚΕΘΕΑ και μάλιστα με τη διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς τη συμμετοχή της Βουλής και χωρίς να τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση;

2. Για ποιο λόγο καταργήσατε τις διατάξεις σχετικά με τον σκοπό και τους πόρους του ΚΕΘΕΑόπως ίσχυαν μέχρι σήμερα;»

Τι λέει το ΚΚΕ Αργολίδας

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα το ΚΚΕ Αργολίδας αναφέρει:

«Ταφόπλακα στο χαρακτήρα και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ βάζει η Κυβέρνηση της ΝΔ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 30/9/2019), αφού με άμεση κρατική παρέμβαση θα διορίζεται από τον εκάστοτε Υπουργό Υγείας το Διοικητικό Συμβούλιο και θα ορίζει τη θεματολογία και τον τρόπο λήψης αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, καθώς και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του Οργανισμού στο θέμα της τοξικοεξάρτησης.

Αυτή η απόφαση δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Είναι απόρροια των κυβερνητικών πολιτικών έως σήμερα που σταθερά και μεθοδικά υποβαθμίζουν τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα και τις δομές πρόληψης αφήνοντάς τα υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα, εφαρμόζοντας πλήρως την πολιτική “μείωσης της βλάβης” της ΕΕ που εκτιμά την ανθρώπινη ζωή με κριτήρια κόστους – οφέλους.

Είναι αποτέλεσμα μιας σειράς νόμων που έχουν ανοίξει το δρόμο για την παράδοση της απεξάρτησης σε ιδιώτες και ΜΚΟ. Με αυτή την παρέμβαση πιο εύκολα θα περάσουν οι σχεδιασμοί που είχαν αποτυπωθεί και στον “Στρατηγικό Σχεδιασμό στον Τομέα των Εξαρτήσεων” της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπούν τα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα σε υποστηρικτικές δομές των προγραμμάτων υποκατάστασης.

Το χτύπημα της απεξάρτησης ανοίγει το δρόμο για τη συμφιλίωση της κοινωνίας με το φαινόμενο των ναρκωτικών και την όξυνσή του. Είναι η άλλη όψη της ασύστολης προπαγάνδας αθώωσης ουσιών π.χ. κάνναβη και της ίδρυσης “χώρων εποπτευόμενης χρήσης” που νομιμοποιούν τη χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών

Το ΚΕΘΕΑ στις 4 δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει τα «δείγματα γραφής» του και είναι οι χιλιάδες νέοι και οι οικογένειές τους, που από το δρόμο των ναρκωτικών σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση. Τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ είναι «στεγνά», δηλαδή δεν χορηγούνται υποκατάστατα ή φάρμακα, είναι απολύτως δωρεάν και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.

Η Τ.Ε Αργολίδας του ΚΚΕ, θα στηρίξει τον αγώνα του ΚΕΘΕΑ και των εργαζομένων του ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Θα πρωτοστατήσει όχι μόνο να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με μόνιμο και επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει τον αγώνα του ΚΕΘΕΑ τόσο στο Κοινοβούλιο με πρωτοβουλίες, ήδη κατατέθηκε Ερώτηση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά κυρίως με τις δυνάμεις του μέσα στην κοινωνία και τη νεολαία, για μια ζωή ελεύθερη από ναρκωτικά».