ΠολιτικήΑρχείο

Πως βλέπει ο Πουλάς το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας (Vid)

Σημεία από την ομιλία του βουλευτή Αργολίδας και υπέυθυνου της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής για τον τομέα Υγείας Ανδρέα Πουλά ως εισηγητή στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του Υπουργείου Υγείας» στη συνεδριαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων:

«Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, αποτελεί ένα νομοσχέδιο σκούπα. Ρυθμίζει αρκετά διαφορετικά ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου. Σχετικά με την επαναφορά της νομικής μορφής του ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ εμείς ως Κίνημα Αλλαγής δεν έχουμε αντίρρηση. Θεωρούμε όμως ότι αυτή θα επρέπε να συνοδεύεται από μέτρα, που θα διασφαλίζουν τον διαφανή διαχειριστικό του έλεγχο. Ελπίζουμε η επαναφορά σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου να μην συνεπάγεται ελαστικότητα στην σύναψη συμβάσεων προμήθειας, έργου και προσλήψεων. Ως προς την διοικητική διάρθρωση του ΕΟΔΥ, δημιουργείται ένα πολυδαίδαλο διοικητικό σχήμα, που δεν προδιαθέτει θετικά ως προς την αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του οργανισμού. Ακολουθείται και εδώ το μοντέλο του συγκεντρωτικού «Επιτελικού Κράτους».

Επίσης ως προς τη σύνθεση του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ η οποία επιλέγεται από τον Υπουργό Υγείας αντιπροτείνουμε επιλογή μέσω διαφανούς και αξιοκρατικής διαδικασίας με κριτήρια ΑΣΕΠ. Ας σημειωθεί ότι με την αλλαγή του Οργανογράμματος του Οργανισμόύ αυξάνεται ετησίως ο προϋπολογισμός του ΕΟΔΥ κατά 288.000 ευρώ. Το παρόν σχέδιο νόμου δεν φαίνεται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και στην αποτελεσματικότητα του ΕΟΔΥ. Εμείς είμαστε υπέρ της διεξαγωγής ουσιαστικού διαλόγου για την ανταπόκριση της επιχειρησιακής οργάνωσης του ΕΟΔΥ στα προβλήματα της δημόσιας υγείας, ώστε να επιτευχθεί ουσιαστική ανασυγκρότηση της λειτουργίας του στην κατεύθυνση της παροχής ποιοτικότερων υπηρεσιών.

Όσον αφορά στην αυστηροποίηση των υφιστάμενων διατάξεων για τα προϊόντα καπνού, αρχικά θα ήθελα να επισημανω ότι είμαστε σύμφωνοι με την αυστηροποίηση τους. Πιστεύουμε ότι πρέπει να εκπονηθεί εθνικό σχέδιο για την δημιουργία αντικαπνιστικής κουλτούρας σε ευρεία κλίμακα και πέραν των διοικητικών μέτρων και της αστυνομικής καταστολής. Υπάρχει προβληματισμός αναφορικά με το αν τα προτεινόμενα μέτρα αστυνομικού έλέγχου είναι επαρκή ή ακόμη και αν η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι όντως έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σχετικά με τις διατάξεις για τα φάρμακα, την περίοδο 2005-2009 διαπιστώθηκε αλόγιστη σπατάλη και υπερδιόγκωση της νοσοκομειακής και φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων. Αυτή οδήγησε σε έκρηξη από τα 2,43 δισ. ευρώ το 2004 στα 5,1 δισ. ευρώ το 2009. Αναμφίβολα, η θεσμοθέτηση αξιόπιστων μηχανισμών αξιολόγησης των φαρμάκων και ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης στην Χώρα μας, συνιστούν ζητήματα εθνικής σημασίας. Για την αξιοπιστία των μηχανισμών αξιολόγησης είναι κρίσιμος παράγοντας η συγκρότηση τους μέσα από διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία. Το παρόν σχ/ν σε γενικές γραμμές δεν περιλαμβάνει θεμελιώδεις αλλαγές, αλλά βελτιώσεις σε ορισμένα σημεία. Δεν αποφεύγονται όμως κακές πρακτικές του παρελθόντος όταν απομακρύνονται πρόωρα τα μέλη συλλογικών οργάνων για να τοποθετηθούν «ημέτεροι» και πρακτικές ασφυκτικού υπουργικού ελέγχου των επιτροπών αξιολόγησης φαρμάκων και διαπραγμάτευσης τιμών. Η πρακτική του clawback εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι τα προσδοκόμενα οφέλη για τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ από τις επιστροφές clawback υπολογίζονται περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Πιστεύουμε ότι για να συγκρατηθεί η φαρμακευτική δαπάνη χρειάζεται εθνικός διάλογος και ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Μόνο εάν λάβουμε υπόψη σοβαρά τα μαθήματα από την 10χρονη περιπέτεια των μνημονίων θα μπορέσουμε να εξυγιάνουμε και να εκσυγχρονίσουμε το εθνικό σύστημα υγείας συνολικά, να ενθαρρύνουμε την έρευνα και την καινοτομία και να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χώρο του φαρμάκου.

Το έκτο μέρος αφορά σε διατάξεις για το ΕΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ μετατρέπεται σε γιγαντιαία υπηρεσία, επιφορτισμένη με τον επιχειρησιακό συντονισμό και την παρακολούθηση του υγειονομικού συστήματος της χώρας. Αναλαμβάνει την ρύθμιση των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για τις οποίες έχουν διαπιστωθεί χρόνιες δυσλειτουργίες.

Επισημαίνεται ότι η μετατροπή αυτή κινδυνεύει να μην αποδειχθεί αποτελεσματική εάν δεν συνοδευτεί από προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, η δύναμη των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών και ιδίως στις ανάγκες των περιοχών που έχουν επιβαρυνθεί με το προσφυγικό/ μεταναστευτικό και στις τουριστικές περιοχές. Ο ίδιος ο κ.Κικίλιας έχει αναφέρει ότι καθημερινά λείπουν περί τα 70 ασθενοφόρα πανελλαδικά. Απαιτείται λοιπόν συνολικός και έγκαιρος σχεδιασμός για την επαρκή στελέχωση, κυρίως των νησιών και των ακριτικών περιοχών, με διασώστες και ασθενοφόρα προκειμένου να μην μείνουν υγειονομικά αγεφύρωτες.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, η Δημοκρατική Παράταξη είναι ταυτισμένη στην συνείδηση των πολιτών με την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, την αξιοπρέπεια για όλους, τη μείωση των ανισοτήτων και την δημιουργία του ΕΣΥ. Δεν πρόκειται για υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, για ιδεοληψίες και λαϊκίστικα συνθήματα. Η αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία περνάει μέσα από την πολιτική για το φάρμακο και γι’ αυτό αποτελεί εθνική υπόθεση. Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας υγείας με την αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία, την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού των δημόσιων νοσοκομείων με νέες προσλήψεις, την πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτικές και καινοτόμες θεραπείες και την παράλληλη μείωση της συμμετοχής των πολιτών και των εισφορών υγείας στις επικουρικές συντάξεις δεν συνιστούν για εμάς εύηχο σύνθημα.»