ΆρθροΑρχείο

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Η ΝΔ ξαναστήνει κομματικό κράτος

Δεσμεύτηκε για επιτελικό κράτος, έως ότου πάρει την ψήφο του ελληνικού λαού και κυρίως την ψήφο της μεσαίας τάξης και των αυτοαπασχολούμενων. Ήρθε ως φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής και ανανεωτής του πολιτικού συστήματος και του κράτους.

Έπεισε τον ελληνικό λαό ότι τάχα δεν έρχεται ως κληρονόμος της οικογένειας και ως παιδί του παλιού πολιτικού συστήματος. Αρκούσαν μόνο δύο μήνες για να μας επαναφέρει ο κ. Μητσοτάκης ο νεώτερος στην «κανονικότητα».

Στα 158 εκατ. ευρώ φθάνει το κόστος των μετακλητών και των αποσπασμένων της Νέας Δημοκρατίας στην τετραετία, κατά 38 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Άμεση ήταν η τακτοποίηση συγγενών και στενών φίλων στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Δρομολογήθηκαν οι καταγγελίες συμβάσεων και οι διωγμοί σε υπηρετούντες ακόμη και σε ανεξάρτητες αρχές.

Προχώρησε η αλλαγή όλων των γενικών γραμματέων των υπουργείων, χωρίς καμία έγνοια να εφαρμοστούν οι νόμοι για την αξιολόγηση και επιλογή τους. Από τα πρώτα νομοσχέδια η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιδίωξε τον κομματικό έλεγχο του κράτους με την συγκέντρωση εξουσιών στο γραφείο του πρωθυπουργού, την τοποθέτηση κομματικών στελεχών σε θέσεις ευθύνης της δημόσιας διοίκησης και την παραβίαση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ όσον αφορά την επιλογή διοικητικών γραμματέων των υπουργείων και τις προσλήψεις συμβασιούχων.

Καταργήθηκαν επίσης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και μεταφέρθηκαν όλες οι αρμοδιότητες τους σε μία ανεξάρτητη αρχή, για να αναλάβει επικεφαλής της ο «κολλητός» του πρωθυπουργού. Έτσι εννοεί την καταπολέμηση της διαφθοράς η νέα κυβέρνηση. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ήρθε και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που άρει το αυτοδιοίκητο και του ΚΕΘΕΑ, με σκοπό την κομματική εργαλειοποίησή του. Έρχεται και νομοσχέδιο από το Υπουργείο Υγείας για την επαναφορά του ΕΟΔΥ στο καθεστώς ασυδοσίας των προηγούμενων δεκαετιών και στην απελευθέρωση των προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ. Δηλαδή, ολική επαναφορά του αμαρτωλού ΚΕΕΛΠΝΟ.

Φαίνεται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία παλαιοκομματική επαναφορά της Νέας Δημοκρατίας στο κράτος. Στο κράτος και σε όλους τους θεσμούς του, μηδέ εξαιρουμένης και της Δικαιοσύνης στα ανώτερα κλιμάκιά της. Ο αγώνας για δικαιοσύνη, ισονομία, αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες για όλους θα είναι δύσκολος. Πολλά τα συμφέροντα που θέλουν να επωφεληθούν, επαναφέροντας τις κακές πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα της ελληνικής κοινωνίας, ενάντια στην παλινόρθωση του αυταρχικού και πελατειακού κράτους της δεξιάς και της χρεοκοπίας.