Πρώτα η καθαριότητα, μετά η ύδρευση και στην συνέχεια όλες οι υπηρεσίες των Δήμων αναμένεται να ανατεθούν σε ιδιώτες. Το λιγότερο κράτος δεν σημαίνει περισσότερο ενεργοί πολίτες αλλά εκμεταλλευτές ιδιώτες που θα μονοπωλούν τις παρεχόμενες υπηρεσίες με ανυπολόγιστες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή.
Αυτά φανερώνει και η τροποποίηση του άρθρου 16 που μετατρέπει την σύμφωνη γνώμη όλου του δημοτικού συμβουλίου σε απλή πλειοψηφούσα απόφαση.
Τι ισχύει μέχρι σήμερα:
« Άρθρο 61 Σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας
1.Για την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, ακολουθείται η διαδικασία για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, που προβλέπεται στις διατάξεις του π.δ. 60/2007 (Α’ 64), σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 209 και 273 του Κ.Δ.Κ. (ν. 3463/2006).Με αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών, τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης συγκεκριμένων υπηρεσιών με ίδια μέσα του Δήμου και καθορίζονται, ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται. »
Τι προβλέπει το υπό ψήφιση πολυνομοσχεδίο:
Η παρ.1 του αρ.61 του ν. 3979/2011 αντικαθίσταται, ως εξής:
«Άρθρο 61 Σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού.
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί, κατά την κρίση του, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016 (Α’ 147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Με την απόφαση καθορίζονται ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται».