Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου η 1η ΤΟΜΥ Άργους στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υλοποίησης δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας με ωφελούμενους τους μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) Νοτίου Άργους, (ΚΔΑΠ) Παιδική Πολιτεία και (ΚΔΑΠ) Νέας Κίου του δήμου Άργους – Μυκηνών, πραγματοποίησε τις επόμενες δράσεις της με θέμα: «Ψείρες τριχωτού κεφαλής».
Οι ψείρες του τριχωτού της κεφαλής είναι μικρά έντομα, με μέγεθος ελαφρά μικρότερο από την κεφαλή μιας καρφίτσας. Η εμφάνισή τους είναι συνηθισμένο φαινόμενο μεταξύ των παιδιών που πηγαίνουν σχολείο ή παιδικό σταθμό και δεν σχετίζεται με την καθαριότητα του σπιτιού ή των μαλλιών. Δεν μεταφέρουν κάποια ασθένεια και η καταπολέμησή τους μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικά ακολουθώντας έγκαιρα και με προσοχή ορισμένα απλά μέτρα αντιμετώπισης. Σημειώνεται ότι, εκτός από τις ψείρες του κεφαλιού, υπάρχουν και οι ψείρες του σώματος και του εφηβαίου, οι οποίες όμως δεν είναι συχνές στα παιδιά.
Δόθηκαν πρακτικές οδηγίες αντιμετώπισης οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
1. Η συμβουλή του παιδιάτρου είναι πάντα απαραίτητη πριν τη χρήση του φαρμακευτικού προϊόντος
2. Εάν ένα παιδί εμφανίσει ψείρες, όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να ελεγχθούν και όσα αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα πρέπει να λάβουν ταυτόχρονα θεραπεία
3. Το σαμπουάν και η ειδική λοσιόν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν προσεκτικά σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης
4. Υπάρχει πιθανότητα οι ψείρες να μην αντιμετωπιστούν επιτυχώς μετά την θεραπεία, είτε γιατί αυτή δεν εφαρμόστηκε σωστά, είτε γιατί ενδέχεται οι ψείρες να έχουν αναπτύξει αντοχή στο συγκεκριμένο φάρμακο, στην περίπτωση αυτή γίνεται επίσκεψη ξανά στον παιδίατρο
5. Ειδικά μεταλλικά χτενάκια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση των αυγών που είναι κολλημένα στις τρίχες. Η διαδικασία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται περιοδικά
6. Βάλτε στο πλυντήριο όλα τα ρούχα και τα σεντόνια που χρησιμοποίησε το παιδί τον τελευταίο καιρό πριν τη θεραπεία
7. Οι γονείς οφείλουν να ελέγχουν τακτικά τα μαλλιά του παιδιού για πιθανή παρουσία ψειρών και ειδικά σε περίπτωση που αναφερθούν άλλα περιστατικά στο σχολείο του παιδιού. Παράλληλα, εάν το παιδί τους έχει εμφανίσει ψείρες θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό και εφόσον το παιδί λάβει την κατάλληλη θεραπεία δεν υπάρχει λόγος να απέχει από το σχολείο.
Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον το ανωτέρω θέμα και συμμετείχαν ενεργά με απορίες.
Το θέμα παρουσιάστηκε στους μαθητές του ΚΔΑΠ με τη μεθοδολογία της άτυπης εκπαίδευσης, προσαρμοσμένη για μαθητικό πληθυσμό, από τη διεπιστημονική ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Άργους, αποτελούμενη από την ΠΕ Κοινωνική Λειτουργό κ. Βασιλική Γιαννακοπούλου και την ΤΕ Επισκέπτρια Υγείας κ. Βασιλική Στεφανοπούλου και την ΠΕ Νοσηλεύτρια κ. Γεωργία Μπόζνου.
Για την επιτυχή έκβαση της δράσης η 1η ΤΟΜΥ Άργους ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Α.-Μ. κ. Διολίτση, τη διευθύντρια του ΚΔΑΠ Νοτίου Άργους κ. Λαλουκιώτη, τη διευθύντρια του ΚΔΑΠ Παιδική Πολιτεία κ. Κούλη και την διευθύντρια του ΚΔΑΠ Νέας Κίου κ. Γιαλαμά καθώς και τους εργαζόμενους των ΚΔΑΠ για την αποτελεσματική συμβολή τους.