ΟικονομίαΑρχείο

Ποιά θέματα έθεσε ο Δαμούλος στον Βορίδη

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη είχαν την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ενισχύοντας τη συνεργασία με το Υπουργείο σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητάς του και αφορούν τον αγροτικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας κ. Βαγγέλης Ξυγκώρος και οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Αργολίδας Φώτης Δαμούλος, Αρκαδίας Γιάννης Τρουπής, Κορινθίας Παναγιώτης Πιτσάκης και Λακωνίας Ιωάννης Παναρίτης, κατέθεσαν στον Υπουργό μια σειρά από προτάσεις για τον σχεδιασμό πολιτικών προώθησης της Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών, την διαφοροποίηση του πρωτογενούς τομέα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον εμπορικό και εξαγωγικό προσανατολισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το φαινόμενο της ερημοποίησης της υπαίθρου, το οποίο καλούμαστε να αντιστρέψουμε, αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής και παρέχοντας τα κατάλληλα κίνητρα και εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης νέων αγροτών για την ενεργοποίησή της.

Επιπροσθέτως ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Δαμούλος  αναφέρθηκε  στα  προβλήματα  που  απασχολούν  τον  αγροτικό  κόσμο της  Αργολίδας  και  επισήμανε επιγραμματικά  το  τεράστιο  πρόβλημα   της  τριστέτσας  που  απειλεί  την  Αργολίδα , την έλλειψη  ερευνητικών κέντρων   , την  επιτακτική  ανάγκη  εφαρμογής  προγράμματος  αναδιάρθωσης   καλλιεργειών  του  αργολικού  κάμπου μέσω  κρατικής   επιχορήγησης  και  επιχειρησιακών  προγραμμάτων  των  συνεταιρισμών, την  μείωση  κόστους   παραγωγής  με   συγκεκριμένη  στόχευση  ( ολοκληρωμένη  εκμετάλευση  του Αναβάλλου ,  χρήση φωτοβολταϊκών στα αντλιοστάσια  , εμπλουτισμός  και υπέργεια  εκμετάλευση  των  υδάτων),  το  εργόσημο  και  το  πρόβλημα  της  ασφάλισης  των  εργατών  γης , την  τροποποίηση  του  νόμου  περί  συνεταιρισμών ώστε  οι   συνεταιρισμοί  να  γίνουν πραγματικά  εργαλεία  ανάπτυξης και  στήριξης  του πρωτογενούς  τομέα , καθώς  και τον  σχεδιασμό  δράσεων  με  σκοπό  την  συνεχή  εκπαίδευση  και  κατάρτιση  των  αγροτών  και τη διασύνδεση του  πρωτογενή  τομέα  με τον  δευτερογενή  και τριτογενή  τομέα  , ρόλο  που  μπορούν και πρέπει  να παίξουν  τα  Επιμελητήρια. 

Συζητήθηκε, επίσης, η στενότερη σχέση αγροτών – Επιμελητηρίων με  πρόθεση δημιουργίας Αγροτικού Τμήματος  στα  Επιμελητήρια .

Από την πλευρά του, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την άμεση αντιμετώπιση των θεσμικών θεμάτων και έδωσε την υπόσχεση για πιο στενή σχέση του ΥΠΑΑΤ με τα Επιμελητήρια