Site icon Αρχείο anagnostis.org

6ο Σύνταγμα Πεζικού – Χειμάρρα: Σύνταγμα Ηρώων

6ο Σύνταγμα Πεζικού - Χειμάρρα: Σύνταγμα Ηρώων

Πριν από 79 χρόνια σαν σήμερα η Ιστορία προκάλεσε για μια ακόμα φορά τους Έλληνες. Κι αυτοί, ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς, η ηγεσία και σύσσωμος ο λαός ομοφώνως και ομοθύμως ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση και είπαν το μεγάλο ΟΧΙ στον Ιταλό φασίστα επιβουλέα.

Είπαν όχι στις δυνάμεις του φασισμού που ήδη είχαν σαρώσει την Ευρώπη.

Και πολέμησαν οι Έλληνες στα βουνά της Ηπείρου σαν Ήρωες και πολέμησαν οι Ήρωες σαν Έλληνες, αντιστάθηκαν στη θρασύτητα του φασισμού και ενίκησαν και δοξάστηκαν.

Κι επειδή περισσότερο από την αίγλη της δόξας πρέπει να μας συγκινήσει το μήνυμα της θυσίας, θα αναφερθούν μερικά στοιχεία για αυτούς που συνέβαλλαν στη δόξα, γι’ αυτούς που θυσιάστηκαν.

Και μεταξύ αυτών οι 21 αξιωματικοί και 255 οπλίτες νεκροί του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου του 6ου Συντάγματος Πεζικού – Χειμάρρα, το οποίο μετρά συνολικά 561 νεκρούς από της ιδρύσεως του σε όλους τους πολέμους.

Πλούσια, Ηρωική, και ουσιαστική υπήρξε η δράση του 6ου Σ.Π. – Χειμάρρα. Σε όλους τους πολέμους αλλά και σε περιόδους ειρήνης, από την ίδρυση του μέχρι την κατάργηση του.

Μια καταγραφή των γεγονότων θα δείξει τη συμμετοχή των ανθρώπων – ηρώων στη διατύπωση της Ιστορίας αλλά και θα μας μεταφέρει σχετικώς το άρωμα της εποχής, την άχνα των ηρώων.

Το 6ο Σ.Π. – Χειμάρρα  συγκροτήθηκε το 1877 στην Άρτα και διαλύθηκε για οικουμενικούς λόγους το1880.

                        α) Μάχη προκαλύψεως στη νότια όχθη του Αράχθου, 10 Απριλίου 1897.

                        β) Μάχη των Πέντε Πηγαδιών – Κεράσοβο, 10-18 Αυγούστου 1897.

                        γ) Μάχη του Γριμπόβου, 30 Απριλίου – 5 Μαΐου 1897.

Α’ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ: 

Β’ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ:

Τέλος του Πολέμου.

Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ:

Τέλος του Πολέμου.

ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ:

Τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας.

ΕΛΛΗΝΟΙΤΑΛΙΚΟΣ – ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ:

Τέλος του Πολέμου.

Στα χρόνια της λειτουργίας του το 6ο Σ.Π. – Χειμάρρα είχε εκπληκτική δράση, έφτασε μέχρι το Δούναβη και μέχρι το Σαγγάριο καταδιώκοντας και νικώντας τους εχθρούς, εφαρμόζοντας νέες πρακτικές πολέμου, με αυτονομία δράσεως και ανάληψη πρωτοβουλιών, βάσει ενός άρτιου επιτελικού σχεδιασμού.

Κάθε γενιά Ελλήνων έκανε τις επιλογές της, τιμώντας τους προγόνους και ευεργετώντας τους απογόνους.

Είναι παράδοξο πως αυτή η ηρωική γενιά που ανέπνευσε τον τραγικό αέρα του πολέμου, η γενιά της ηθικής αντίστασης παραδόθηκε στην παραφορά των πολιτικών αντιθέσεων, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού και κληρονόμησαν στα παιδιά τους ασήκωτα βάρη. Βάρη που καθηλώνουν την κοινωνία και την παρακμάζουν, πέρα από το τεράστιο δημόσιο χρέος που αποτελεί πολιτική επιλογή του δικομματισμού, χρηματισμός, διαφθορά, αναξιοκρατία, αδιαφάνεια, στεγνός κομματισμός, πελατειακό κράτος, κακοδιαχείριση και κακοδιοίκηση, επικράτηση ανεπαρκών πολιτικών προσώπων, ιδιοτέλεια, έλλειψη ευθύνης, ανεπάρκεια ηγεσίας και πολλά άλλα, συνθέτουν και δημιουργούν το κλίμα της παρακμής της εποχής μας και της πατρίδος μας.

Είναι αυτό το παρακμιακό κλίμα που επέβαλε και την κατάργηση του 6ου Σ.Π. – Χειμάρρα χωρίς σχεδιασμό, χωρίς εναλλακτική λύση.

Εμείς στην Κόρινθο υπήρξαμε ιδιαιτέρως τυχεροί, είχαμε το Στρατόπεδο Γεωργ. Καλογερογιάννη με το 6ο Σ.Π. – Χειμάρρα, ζωντανό φάρο που εξέπεμπε φως προς κάθε κατεύθυνση, που δίδασκε το Έθνος.

Ακούγαμε κάθε μέρα το μήνυμα της σάλπιγγας, λιανό και κρυστάλλινο, δυνατό και άτρεμο, να μας εμψυχώνει στις νέες μάχες άλλου τύπου και να μας καλεί σε εγρήγορση.

Και αντ’ αυτού επιτρέψαμε την κατάργηση του 6ου Σ.Π. – Χειμάρρα μέσα στο κλίμα της παρακμής που εξασφάλισε το πολιτικό σύστημα και η αδιαφορία της πόλης.

Και αντ’ αυτού το Στρατόπεδο του Αν/χη Γεωργ. Καλογερογιάννη μετετράπη σε χώρο φιλοξενίας, σε ένα κλίμα ανασφάλειας, με ανοικτή και κλειστή Δομή σε μια Αποθήκη Ψυχών απελπισμένων φυγάδων. 

Σημείωση: Τα ιστορικά στοιχεία ελήφθησαν από το σχετικό πόνημα του Διοικητού, του 6ου Σ.Π. – Χειμάρρα, Σχη (ΠΖ) Ευσταθίου Βούτου, 2008.

Κόρινθος, 28 Οκτωβρίου 2019.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Exit mobile version