Ανατροπή του σκηνικού σήμερα από τον Πρωθυπουργό για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ας θυμηθούμε όμως τους 10 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όταν με ερώτησή τους το Μάρτιο του 2017 έψεγαν την εν λόγω σύμβαση και ρωτούσαν μεταξύ άλλων: «στηρίζει την εν λόγω ΣΔΙΤ των 120€/τόνο; (Τελική τιμή για τους πολίτες που περιλαμβάνει το κόστος μεταφοράς και το Φ.Π.Α.).»
Τιμή, πλησίον στα 100 ευρώ και όχι μακριά από το 120 ευρώ που φώναζε ο Σαμαράς και πολύ πιο μακριά από το 29.50 ευρώ του Καμπόσου: 80,5 ευρώ ο τόνος συν ΦΠΑ (με τα μεταφορικά) ως τιμή εισόδου, που δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης:
-Εντός του 2021 θα έχουν κλείσει όλες οι χωματερές στην Πελοπόννησο.
-Εντός του 2021 το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο θα έχει επιλυθεί οριστικά.
-Προχωράμε με ΤΕΡΝΑ.Αυτά τόνισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της “Ώρας του Πρωθυπουργού”.
Άδοξο τέλος στα 29,50 ευρώ το τόνο για το Άργος, δια στόματος Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μόνο σταθμός μεταφόρτωσης στην Αργολίδα.
Η τιμή εισόδου στις εγκαταστάσεις θα είναι 80,5 ευρώ ο τόνος συν ΦΠΑ, είπε ο Πρωθυπουργός.
Για την ιστορία, οι βουλευτές που το 2017 κατέκριναν ήταν: Σαμαράς Αντώνης, Βλάσης Κωνσταντίνος, Δαβάκης Αθανάσιος, Δήμας Χρίστος, Ανδριανός Ιωάννης, Κατσανιώτης Ανδρέας, Βορίδης Μαυρουδής (Μάκης), Φωτήλας Ιάσων, Τζαβάρας Κωνσταντίνος και Γεωργαντάς Γεώργιος.
Επίσης ας θυμηθούμε και την ανεξαρτητοποίηση του τότε Περιφερειακού Συμβούλου Χρήστου Αντωνόπουλου.
Ακόμη και τις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει ο Δήμαρχος Άργους – Μυκηνών εναντίον των τότε Περιφερειακών Συμβούλων.
Το εν λόγω θέμα και η τιμή αποτέλεσε δε κύρια αντιπαράθεση μεταξύ Νίκα –Τατούλη.
Θα ήταν ενδιαφέρον να μας πουν οι κύριοι Νίκας και υπόλοιποι Περιφερειακοί σύμβουλοι του Συνδυασμού Νίκα με ποιόν συμφωνούν. Με το νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή με το πρώην Αντώνη Σαμαρά;
Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις αντιδράσεις όλων… αν υπάρξουν…
Μέχρι τότε παρατίθενται τα κύρια σημεία της σημερινής ομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:
«Το έργο ξεκινά στο α’ εξάμηνο του 2020 για να ολοκληρωθεί εντός δύο ετών. Και προβλέπεται η λειτουργία του για 21 έτη, έναντι των 28 που προβλεπόταν αρχικά και που αναφέρετε και εσείς στην ερώτησή σας. Μέχρι, όμως, την έναρξη της λειτουργίας των νέων εγκαταστάσεων, η εταιρεία έχει συμβατική υποχρέωση να δέχεται τα απορρίμματα εντός 10 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Άρα το αργότερο εντός του 2021» υπογράμμισε. Όπως πρόσθεσε, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, δηλαδή ΜΕΑ, ΜΕΒΑ και ΧΥΤΥ, από έναν στην Αρκαδία, στη Μεσσηνία και στη Λακωνία, και δύο σταθμών μεταφόρτωσης, στην Κορινθία και στην Αργολίδα, ενώ, παράλληλα, προγραμματίζεται η δημιουργία ακόμη 11 σταθμών μεταφόρτωσης σε όλη την περιφέρεια.
Τα απορρίμματα της Πελοποννήσου υπολογίζονται σε 270.000 τόνους ανά έτος. Η ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα που προβλέπεται στη σύμβαση να δέχονται οι νέες εγκαταστάσεις είναι 150.000 τόνοι σύμβαση. Αλλά με νεότερη συμβολαιογραφική πράξη, αυτή μειώθηκε στους 100.000 τόνους. Υπάρχουν, συνεπώς, σοβαρότατα περιθώρια ανακύκλωσης και ξεχωριστής διαλογής βιοαποβλήτων. Η τιμή εισόδου στις εγκαταστάσεις θα είναι 80,5 ευρώ ο τόνος συν ΦΠΑ.
«Με την αναθεωρημένη ημερομηνία έναρξης της μεταβατικής διαχείρισης, εντός δεκάμηνου δηλαδή, όλοι οι δήμοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα κατευθύνουν τα αστικά τους απόβλητα στις εγκαταστάσεις των ΜΕΑ. Και έτσι ανοίγει ο δρόμος για το κλείσιμο και τη σταδιακή αποκατάσταση των 21 παράνομων χωματερών. Εκτιμούμε ότι μέχρι του τέλος του 2021 θα έχουν κλείσει όλες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.