Ο Προσκυνηματικός Ιερός Ναός Αγίου Λουκά του Ιατρού Ναυπλίου βρίσκεται στη θέση Κριαθαράκια Λευκακίων Ναυπλίου και χτίστηκε αποκλειστικά από έναν ομογενή της Αγίας Πετρούπολης.
Ο Ελληνορωσικής καταγωγής Ιωάννης Σαουλίδης και τα παιδιά του Γεώργιος και Δημήτριος, που ζουν και εργάζονται στην Αγία Πετρούπολη, αλλά έχουν δεσμούς με την Αργολίδα και διακρίνονται για την ευλάβεια και βαθειά τους πίστη, ανέλαβαν εξολοκλήρου το χρηματικό ποσό για να οικοδομήσουν το Ναό του Αγίου Λουκά.
Το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο ναό καθώς και οι Ρωσικές Αγιογραφίες στα προσκυνητάρια τοποθετήθηκαν από ειδικό συνεργείο που ήρθε για αυτό το σκοπό από τη Ρωσία και έδωσαν την απαιτούμενη μεγαλοπρέπεια, συνδυάζοντας την Ρωσική τέχνη με την Βυζαντινή.
Αριστουργήματα Ρωσικής τέχνης και οι επτά καμπάνες του ναού, με την μορφή του Αγίου Λουκά του Ρώσου αλλά και άλλων Αγίων. Μάλιστα, για την μεγάλη καμπάνα είχε επιστρατευτεί ειδικό γερανοφόρο όχημα, το οποίο σήκωσε την 400 κιλών καμπάνα και να την τοποθετήσει στο καμπαναριό.
Στο κάτω μέρος του ναού έχει φτιαχτεί μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά καθώς και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του με την επιμέλεια του Μητροπολίτη Αργολίδος. Νεκταρίου, ο οποίος έχει αναδείξει τον Άγιο Λουκά στην Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω video από το κανάλι Hellas Drone:
Ο Ιερός Ναός είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 7.30 π.μ. έως τις 8.00 μ.μ. Επίσης τελείται καθημερινά σε αυτόν θεία Λειτουργία με το ακόλουθο πρόγραμμα: Δευτέρα έως Σάββατο από τις 7.30 έως τις 9.30 π.μ. και την Κυριακή από τις 7.30 έως τις 10.00 π.μ.
Επιπλέον στον Ιερό Ναό τελείται εσπερινός και Ιερά παράκληση του Αγίου Λουκά, κάθε Τετάρτη από 1 Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου στις 5.00 μ.μ. και από 1 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου στις 7.00 μ.μ.. Το μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα την ίδια ώρα.
Άγιος Λουκάς ο Ιατρός Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμάιας
Γεννήθηκε στο Κέρτς της Κριμαίας. Σπούδασε την Ιατρική στο Πανεπιστήμιο του Κιέβου και αφιερώθηκε στην υπηρεσία του πάσχοντος ανθρώπου. Το 1920 εκλέγεται καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης στην έδρα της τοπογραφικής Ανατομίας και Χειρουργικής. ημοσιεύσε σημαντικότατες επιστημονικές μελέτες και απέσπασε τα ανώτερα κρατικά βραβεία.
Το 1921 χειροτονείται Ιερέας και αργότερα Επίσκοπος. Έζησε συνολικά 11 χρόνια στις φυλακές και εξορίες για το λόγο του Θεού και για τη μαρτυρία Ιησού Χριστού. Στις 11 Ιουνίου 1961 εκοιμήθη εν Κυρίω στη Συμφερούπολη, έχοντας υπηρετήσει με αυταπάρνηση το λαό του Θεού ως Αρχιεπίσκοπος και ιατρός. Το 1966 ανακηρύχθηκε Άγιος από την Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία.
Η μνήμη του εορτάζεται στις 11 Ιουνίου.