Μόνιμες και ξεκάθαρες λύσεις στο πρόβλημα της υποστελέχωσης στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και ειδικότερα στα δημόσια νοσοκομεία ζήτησε ο βουλευτής Αργολίδας και Υπεύθυνος του Τομέα Υγείας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής ερώτησης που είχε καταθέσει.
Ο κ. Πουλάς στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην υποστελέχωση στον χώρο της δημόσιας υγείας που δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στη λειτουργία των υπαρχόντων δομών, τονίζοντας ότι: «Ειδικότερα στα δημόσια νοσοκομεία, η έλλειψη προσωπικού έχει δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, μακρές λίστες αναμονής για τα χειρουργεία, δυσλειτουργίες στις εφημερίες και τη μη λειτουργία 150 κλινών ΜΕΘ. Ειδικά την στιγμή που φέτος αναμένονται περισσότερα κρούσματα του ιού της Γρίπης».
Επίσης, ο βουλευτής Αργολίδας τόνισε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στα Δημόσια Νοσοκομεία δεν τηρήθηκε η αρχή της μίας πρόσληψης προς μία αποχώρηση αφού έφυγαν από το ΕΣΥ 8.600 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν 7.000 και σημείωσε ότι «η δύσκολη αυτή κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της επικείμενης λήξης των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία μέσω ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ και με το καθεστώς του επικουρικού προσωπικού» παραθέτοντας συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία.
Ο κ. Πουλάς ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τις προθέσεις του Υπουργείου για την για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης κατάστασης καθώς και του σοβαρού προβλήματος που δημιουργήθηκε στην απασχόληση και τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών με παράταση, κατόπιν απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Κατά τη δευτερολογία του ο βουλευτής Αργολίδας τόνισε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής ότι πρέπει να σταματήσει να διαιωνίζεται λόγω ανοχής ή αδυναμίας η κατάσταση της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων γιατρών, νοσηλευτων και παραϊατρικού προσωπικού μέσω επικουρικού προσωπικού, ότι πρέπει να μπει τέρμα σε μεσοβέζικες λύσεις, προτείνοντας «την άμεση καταγραφή των ελλείψεων προσωπικού σε όλες τις Υγειονομικές Μονάδες και την κάλυψή του με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού».
Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι «πρέπει να προσληφθούν γιατροί Επιμελητές Β’ οι οποίοι θα ανανεώσουν το ήδη γηρασμένο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ. Μόνο με αυτον τρόπο αυτό, θα κρατήσουμε στην Χώρα μας ένα μεγάλο μέρος των επιστημόνων μας, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση, θα έχουν ως μόνη επιλογή την φυγή στο εξωτερικό».
Κλείνοντας ο κ. Πουλάς επεσήμανε ότι «κανένας προγραμματισμός μόνιμων προσλήψεων δεν μπορεί να γίνει επιτυχημένα εάν δεν αλλάξει το σύστημα προσλήψεων των γιατρών. Εάν δεν συντομευθούν οι διαδικασίες επιλογής και δεν βρείτε τη φόρμουλα να ολοκληρώνονται γρήγορα, η λύση της κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων με επικουρικους θα διαιωνίζεται και το πρόβλημα στελέχωσης του ΕΣΥ θα οδηγήσει σε τέλμα τα νοσοκομεία μας» και ζήτησε από τον Υφυπουργό Υγείας, κ. Κοντοζαμάνη συγκεκριμενα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των προσλήψεων που πρέπει να γίνουν, εάν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός και εάν θα προβεί το Υπουργείο σε αλλαγή της διαδικασίας επιλογής των γιατρών για να μην παρατηρηθούν οι ίδιες καθυστερήσεις όπως συνέβαινε στο παρελθόν, να ανακοινώνονται δηλαδή προσλήψεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού κάθε χρόνο χωρίς όμως να υλοποιούνται εγκαίρως.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας στην ερώτηση του κ. Πουλα συμφώνησε στην αναγκαιότητα μόνιμων λύσεων στο θέμα των προσλήψεων στον Τομέα της Υγείας, τόνισε ότι το Υπουργείο έχει αποτυπώσει τις ανάγκες σε προσωπικό και δεσμεύτηκε για περισσότερες προσλήψεις, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία και χρονοδιαγράμματα.