ΠολιτικήΑρχείο

Τί κράτησε στο τεφτέρι του ο Ανδριανός, απ΄ όσα είπε ο Μητσοτάκης για τους μετανάστες

Το μεταναστευτικό – όπως αναμενόταν –  μπήκε στην ατζέντα της συζήτησης μεταξύ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Καβούρι το πρωί του Σαββάτου.

Ο βουλευτής Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός ήταν από τους βουλευτές που είχαν ζητήσει ακρόαση από τον κο Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό.

Οι βουλευτές πήραν ξεκάθαρα μηνύματα από τον Πρωθυπουργό και αναμένεται το επόμενο διάστημα να τα μεταφέρουν στις τοπικές κοινωνίες που αντιδρούν.

Ο κ. Μητσοτάκης τους καθησύχασε και ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει καμία μετακίνηση χωρίς να έχει γίνει ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «Πρέπει να είναι σαφές προς όλους, ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι διαφορετική. Κληρονομήσαμε ένα πρόβλημα και η Ευρώπη σήμερα, δεν έχει στρατηγική. Εμείς άμεσα, ψηφίσαμε ένα νόμο που αυστηροποιεί το πλαίσιο χορήγησης ασύλου. Έχουμε το νομικό εργαλείο να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα. Μας δίνει το νομικό οπλοστάσιο να κάνει ουσιαστικό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικων μεταναστών».

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, αυτή την ώρα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, να αποσυμφορηθούν τα νησιά, σημειώνοντας πως είναι η τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακων κέντρων, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνει καμία μετακίνηση χωρίς να έχει γίνει ενημέρωση των δημάρχων και των τοπικών βουλευτών, ενώ πρόσθεσε πως θα γίνουν πολύ πιο αυστηροί οι έλεγχοι στα σύνορα. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνουν άμεσα 400 προσλήψεις συνοριοφυλάκων. «Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα προβλήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση» σημείωσε ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας πως η βασική έννοια των πολιτών είναι η πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές εξέφρασαν επιφυλάξεις για το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων ενώ ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες και καλύτερη ενημέρωση ώστε να μην υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού στις τοπικές κοινωνίες.

Η κ. Μπακογιάννη από την πλευρά της κατέθεσε πρόταση όπου οικογένειες μεταναστών με παιδιά καθώς και ευπαθείς ομάδες να μεταφέρονται κατά προτεραιότητα.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται κοντά στην Ελλάδα, αναγνωρίζουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα με αξιοπρέπεια και αυτό αποτελεί επένδυση για το μέλλον. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα αλλάξει με κριτήριο τις επιστροφές, σημειώνοντας ότι 300 προσλήψεις έχουν ήδη δρομολογηθεί και ως τις 15 Δεκεμβρίου ακολουθούν άλλες 200 για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για Μεταναστευτικά Θέματα, Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό δεν είναι παροδικό, καθώς σχετίζεται ως ζήτημα, με έναν δύσκολο γείτονα όπως είναι η Τουρκία η οποία επιθυμεί να αξιοποιήσει τη μεγάλη δεξαμενή των προσφύγων για να πετύχει δικούς της στρατηγικούς στόχους. Επεσήμανε ωστόσο ότι πρέπει να συνεχίσουμε να συζητάμε μαζί της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική της δημοκρατικής αυστηρότητας που συνδυάζει την προάσπιση του αγαθού της ασφάλειας, των πολιτών και της χώρας, με τον σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεών της και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όπως πρόσθεσε, η κυβέρνηση έκανε τη χώρα ένα αξιόπιστο συνομιλητή στην Ευρώπη, στο χρόνο κατά τον οποίο γινόταν η δύσκολη μετάβαση από την παλιά στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή.